Ацидофілін — користь і шкода

Серед кисломолочних продуктів, які пропонують нам виробники, особливе місце займає ацидофілін. Що являє собою цей напій, в чому полягає користь і в яких випадках його вживання може завдати шкоди розповість наша стаття.

Густа тягуча рідина білого кольору, за смаком нагадує кефір, виготовляється з попередньо знежиреного пастеризованого коров’ячого молока. За рахунок додавання спеціальної стрептококової закваски, що містить в собі ацидофільні палички, живий кефірний грибок і дріжджі, воно сквашується і стає придатним до вживання вже в зовсім іншому, в порівнянні зі звичними всім ряжанкою, кефіром або йогуртом вигляді. Що цікаво, саме на основі ацидофилина налагоджений випуск натуральних йогуртів, які не містять в собі барвників і консервантів .

Готовий продукт має досить незвичайний, трохи гоструватий присмак, який, правда, подобається далеко не всім. Зробити напій солодшим можна, додавши в нього ложечку цукру, меду або трохи фруктового соку.

↑ зміст

Користь кисломолочного напою

Основна користь ацидофилина полягає в його багатому біохімічному складі. Збалансований вміст цінних компонентів і унікальна здатність знищувати патогенні і умовно-патогенні бактерії, що живуть в нашому кишечнику (в тому числі і золотистий стафілокок), роблять напій широко затребуваним в лікувальному і дієтичному меню.

Лікарі рекомендують його людям будь-якого віку, в тому числі і малюкам, починаючи з 9-10 місячного віку. Турбуватися про те, що він може завдати шкоди ще не зміцніла травній системі не варто. Регулярне вживання продукту, навпаки, допомагає впоратися з дисбактеріозом, який так часто зустрічається у маленьких дітей, пригнічує процеси гниття і збуджують виділення травних ферментів підшлункової залози. Велика користь напою існує і для вагітних жінок або матерів, що годують, а також людей з ослабленим імунітетом.

На основі досліджень, проведених вченими з Великобританії і США, був зроблений висновок, що ацидофілін може стати одним з головних компонентів ліків майбутнього. Оберігаючи організм від впливу вірусів і шкідливих мікроорганізмів, він володіє абсолютно унікальним дією, відновлюючи імунну систему, нормалізує обмін речовин і покращуючи роботу всіх органів в цілому.

↑ зміст

Склад

Зважаючи низькокалорійним продуктом, ацидофілін може бути присутнім і в раціоні тих, хто строго стежить за своєю вагою. У склянці цього кисломолочного напою близько 80 калорій і маса корисних речовин:

  • вітаміни А, С, В1, В2, РР, холін, біотин, бета-каротин
  • мінеральні компоненти (фосфор, магній, залізо, кальцій, калій, молібден)
  • насичені жирні і органічні кислоти
  • сахароза і лактоза

Ацидофілін легко засвоюється організмом, а за рахунок ферментації молочного цукру не завдає шкоди навіть людям, що страждають лактозною недостатністю.

↑ зміст

Показання до застосування

ock_id_8 «»> <>

Кому рекомендується пити ацидофілін?

  • У першу чергу, жителям великих міст і населених пунктів з несприятливою екологічною обстановкою. Напій мінімізує шкоду, яку надають на наше здоров’я містяться в повітрі і воді хімічні речовини та захищає організм від виникнення інфекційних захворювань.
  • Показаний продукт і тим, хто тривалий час приймає антибіотики. Його користь для шлунково-кишкового тракту просто безцінна. Ацидофілін не тільки відновлює зруйновану мікрофлору кишечника, але і покращує його моторику, позбавляє від дискомфорту і нормалізує апетит.
  • Завдяки вмісту вітаміну В, напій допомагає позбутися від постійних мігреней, нервових зривів і хронічної втоми. Даний кисломолочний продукт варто обов’язково включити в свій раціон і людям, що страждають від недокрів’я, астенії або виснаження.
  • Науково доведений той факт, що організм людини, що регулярно вживає ацидофілін, більш успішно бореться з такими захворюваннями, як пневмонія, туберкульоз або менінгіт. Потрапляючи в кишечник, молочнокислая паличка починає виділяти натуральні антибіотики (лізин, низин, нікозін), блокуючи розвиток запальних процесів і активізуючи власні сили організму.
  • А ще напій вважається відмінним профілактичним засобом, що запобігає появі вугрової висипки або фурункулів і знижує роботу сальних залоз. Причому його дія проявляється не тільки при прийомі всередину. Ацидофілін, используясь в якості альтернативного варіанту покупним косметичним маскам, допоможе повернути шкірі обличчя здоровий і сяючий вигляд.

↑ зміст

Шкода напою

Що володіють значним ефектом лікувальні властивості ацидофилина вже давно використовуються медиками при створенні ліків. Що стосується європейських країн, то там він випускається у вигляді порошку і призначається лікарями в якості додаткового препарату для лікування деяких захворювань.

У той же час існує ряд протипоказань, згідно з якими обмежити вживання напою слід людям:

  • з індивідуальною непереносимістю продукту. Реакція може проявлятися у вигляді харчової алергії, найчастіше кропив’янки.
  • хворим панкреатитом, виразкою шлунка і гастрит з підвищеною кислотністю. Зловживання ацидофілін нерідко викликає сильну печію або біль у шлунку.

Як бачите, протипоказань не так багато, а користь ацидофилина у багато разів перевищує його можливу шкоду. Тому при відсутності названих захворювань сміливо включайте цей корисний і натуральний напій в свій раціон, чергуючи його з іншими кисломолочними продуктами. Всього 1-2 склянок на день буде достатньо для того, щоб забезпечити надійний захист організму і отримати необхідну дозу вітамінів.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду ацидофилина

Ацидофілін — користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *