Адигейський сир — користь і шкода традиційного кавказького сиру

Традиційний для кавказької кухні сир, за консистенцією нагадує сир, а за смаком — кисле молоко отримав назву Адигейського в честь регіону, де він вперше був проведений. Поряд з бринзою, фета, маскарпоне і сулугуні продукт відноситься до м’яких сортів сиру, які особливо цінуються за насичений мінеральний і вітамінний склад і не залежуються на прилавках магазинів.

Адигейський сир виробляється з абсолютно унікальною технологією виключно з натуральних продуктів . Жирне молоко (в ідеалі — овече, але використовують і коров’яче, і козяче) пастеризують при температурі 95 градусів, після чого, трохи остудивши, додають кисломолочну сироватку або болгарську паличку . Щоб отримати сирну головку, гарячу масу розливають по спеціальним формам і охолоджують. На останньому етапі сир присипають сіллю і обертають пергаментом або поміщають у вакуумну упаковку.

Готовий продукт відрізняється ніжним молочним злегка кислуватим смаком і обмеженим строком зберігання — від тижня до 30 днів. Користь адигейського сиру протягом цього часу залишається незмінною. Зберігати його краще в герметичній тарі, щоб сир не ввібрав сторонні запахи і не втратив свій вишуканий ні з чим не порівнянний молочний аромат.

↑ зміст

Калорійність і застосування сиру

Адигейський сир широко застосовується в кулінарії. Вживають його окремо або додають в салати, запіканки і супи. Він прекрасно гармонує зі свіжими овочами, зеленню і макаронними виробами. Окремої похвали заслуговує закуска з обсмажених на вершковому маслі скибочок адигейського сиру, посипаних приправою і прикрашених гілочками м’яти і базиліка.

Цей продукт можна сміливо віднести до категорії дієтичних. Його калорійність варіює від 240 до 265 кКал, що набагато менше, ніж у інших сортів, і, в першу чергу, залежить від жирності молока, що використовується для його приготування. Так що шкода від вживання сиру для тих, хто дотримується дієти — мінімальний.

Можна навіть влаштувати собі розвантажувальний день, протягом якого опускається вживання 200 г адигейського сиру, розділеного на невеликі шматочки і знежиреного кефіру. Не сумнівайтеся, талія скаже вам «спасибі». А заодно і інші органи, адже користь адигейського сиру для нашого здоров’я значна. Недарма жителі Кавказу називають його «продуктом довгожителів», але ж, як відомо, тривалість життя у них одна з найвищих в світі.

↑ зміст

Користь продукту

Лікарі сходяться на думці, що присутність адигейського сиру особливо важливо в раціоні спортсменів, вагітних і годуючих жінок, літніх людей і дітей.

Звичайно, регулярне вживання цього продукту піде на користь будь-якій людині, але зростаючий, старіючий і ослаблений фізичними та іншими навантаженнями організм більшою мірою потребує отримання поживних речовин і вітамінів, які в достатній кількості містяться в цьому сирі.

до речі продукт виявиться і в раціоні людей, які перенесли важке захворювання. Він легко засвоюється, не створює додаткового навантаження на шлунково-кишкового тракту і нормалізує роботу окремих систем. Завдяки значному вмісту вітамінів групи В, він позитивно впливає на нервову систему. Цей сир — натуральний антидепресант. Доведено, що входить до його складу триптофан покращує сон, підвищує настрій і допомагає впоратися із занепокоєнням, хронічною втомою і депресією.

Користь адигейського сиру існує і для травної системи. Вміщені в ньому ферменти благотворно впливають на мікрофлору кишечника і сприяють його очищенню. Негострий продукт допустимо вживати людям із запаленнями шлунка.

Адигейський сир — відмінне джерело кальцію. 80-грамовий шматочок містить половину добової норми цього елемента, тому всім, хто відчуває його дефіцит, обов’язково варто включити продукт в своє щоденне меню. Користь від цього, безсумнівно, буде, адже кальцій і фосфор, присутні в сирі, зроблять кістки менш крихкими, допоможуть запобігти руйнуванню зубів і розвиток остеопорозу.

Незважаючи на те, що адигейський сир відноситься до так званих ропні сортам, вміст солі в ньому не завищено, а тому ніякої небезпеки для гіпертоніків продукт не представляє. У помірній кількості його можна вживати і тим, хто має надлишкову масу тіла. Шкода продукт не завдасть, оскільки його жирність зазвичай не перевищує 40%.

↑ зміст

Протипоказання

В першу чергу, відмовитися від адигейського сиру коштує тим, у кого є індивідуальна непереносимість молочних продуктів. У деяких випадках міститься в сирі триптофан може спровокувати напади мігрені.

Нанести шкоду може і вживання продукту з вичерпаним терміном придатності, тому щоб уникнути розладу шлунку і інших неприємних наслідків при покупці швидко псується продукту звертати увагу на терміни зберігання потрібно в обов’язковому порядку.

Як бачите, користь цього чудесного сиру в багато разів перевищує можливу шкоду. Так що, якщо ви не хочете витрачати гроші на аптечні вітаміни і добавки і мрієте ще довго залишатися в прекрасній формі і не хворіти, частіше балуйте себе свіжим і таким смачним адигейським сиром. Ваше здоров’я від цього тільки виграє!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду адигейського сиру

Адигейський сир — користь і шкода традиційного кавказького сиру

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *