Айва — користь і шкода фрукта

Айва — це найдавніша плодова культура, яка відома людству вже більше 4000 років. Її батьківщиною вважається Середня Азія і Закавказзя — там вона виростає в дикому вигляді.

Айва є листопадний чагарник або дерево висотою від 1,5 до 5 метрів, плоди якого мають грушоподібної або злегка кулясту форму лимонного або ж темно -жовтого кольору. Існує три види: звичайна, японська і китайська. Відрізняються вони суцвіттями, проте на смак вони однакові. Смак цього фрукта нагадує поєднання яблука і груші: злегка солодкуватий, терпкий, в’яжучий.

Можна сказати, що аромат свіжої айви екзотичний і приємний, нагадує аромат кислого яблука або незрілий груші з цікавими відтінками спецій, осінніх квітів і деревної кори. Однак, на відміну від яблук і груш (близьких родичів), в сирому вигляді айва малоїстівна і навіть може принести шкоду кишечнику. Але якщо ж її плоди зварити, то їх тверда і кисла м’якоть стає м’якою і солодкою. Відоме варення або повидло з плодів айви, не тільки дуже смачне, але і володіє цілющими властивостями . З неї так само готують також компоти, соки, прохолодні напої і домашнє вино. Так, наприклад, айва міститься в елітних білих винах, таких як Chenin Blanc і Sauvignon Blanc.

↑ зміст

Калорійність

Айва — це чудовий дієтичний продукт, енергетична цінність якого не велика: 40 ккал на 100 грам фруктів в сирому вигляді і 42 ккал на 100 грам в консервованому вигляді. Харчова цінність: в 100 грамах продукту міститься 0,6 г білків, 0,5 г жирів, 9,6 г вуглеводів, 0,8 г золи і 84 г води. У цьому фрукті не міститься холестерин і натрій, при цьому в її склад входить безліч різних корисних речовин, наприклад, клітковина (дієтичне волокно), мідь.

↑ зміст

Поради щодо вибору та зберігання

Щоб користь від вживання айви була максимальна, потрібно правильно вибирати і зберігати ці фрукти:

  • при покупці необхідно вибирати великі і щільні плоди;
  • потрібно, щоб шкірка айви була рівномірно пофарбована в жовтий колір;
  • зелені плями на фруктах повинні бути відсутніми — це ознака стиглого якісного фрукта;
  • вибирати плоди з вм’ятинами не рекомендується — вони швидко зіпсуються;
  • айва чутлива до ударів, а тому при покупці потрібне її покласти в окрему сумку або пакет;
  • придбані фрукти потрібно помити, прибравши з їх поверхні;
  • зберігають цей плід, загорнувши попередньо в поліетилен;
  • в холодильнику термін зберігання може становити близько 60 днів;

При цьому не рекомендовано класти поруч з айвою грушу, оскільки в цьому випадку айва дуже швидко дозріє і може зіпсуватися.

↑ зміст

Склад фрукта

ock_id_3 «»> <>

Плоди айви багаті різними корисними речовинами:

  • глюкозу;
  • фруктозу;
  • пектинові сполуки;
  • ефірні масла;
  • залізо (більше ніж в яблуках і грушах), калій, мідь, кальцій і фосфор;
  • органічні кислоти: яблучну, лимонну, тартроновую, винну;
  • титан;
  • бор;
  • глікозид амігдалин, дубильні речовини, слиз, крохмаль (містяться в насінні);
  • провітамін A, вітаміни B1, B2, B6, B, С, PP, E.

↑ зміст

Користь застосування

У медичній практиці використовується саме японська айва і, вважається, що найбільшою користю володіє саме вона. Користь айви доведена при запобіганні ризику виникнення і лікуванні багатьох захворювань. Вживання фрукта мінімізує ризик виникнення ракових захворювань, оскільки в ньому у великій кількості містяться антиоксиданти.

Також айва — це відмінний заспокійливий харчовий продукт, користь якого в тому, що він бадьорить, покращує настрій, дає енергію і допомагає подолати стрес. Її Використовуються при лікуванні у дітей депресивних станів. Японський плід ефективний при лікуванні різних вірусних захворювань, в тому числі грипу.

Результати досліджень японських вчених довели, що користь айви полягає ще і в тому, що вона значно покращує стан людей, хворих на виразку шлунка.

Регулярне вживання допомагає знизити в крові вміст холестерину.

Користь даного фрукта для людей, які страждають на гіпертонію, пояснюється присутністю в складі айви калію. Японський фрукт багатий на вітамін C, що знижує ризик розвитку різних серцево-судинних захворювань. Рекомендується вживати при лікуванні різних хвороб очей, печінки, а крім того, компреси з соку айви допомагають при боротьбі з гемороєм. Також м’якоть і сік володіють протиблювотну ефектом. Користь плодів айви в тому, що вона має сечогінну, антисептичну, аналептичну, жовчогінну, в’яжучу і кровоспинну властивістю. Плоди використовують для лікування таких захворювань, як печінкова недостатність, туберкульоз, жовтяниця, діарея і дизентерія. Сік зі свіжої айви, дуже ефективний у боротьбі з анемією і хворобами травного тракту.

↑ зміст

Користь листя і насіння

Відома також користь листя айви при лікуванні бронхіальної астми. Настій, який отримують шляхом кип’ятіння на водяній бані в 200 мл окропу 6 листя айви протягом 15 хвилин, здатний послабити або навіть припинити напади цієї хвороби. Листя віджимають і знову доливають водою до обсягу 200 мл. Приготований таким чином настій приймають 3 рази на добу по 2 столові ложки перед їжею. Користь відвару айви в тому, що він дуже добре допомагає при маткових кровотечах і поганому апетиті. Приготувати такий відвар можна затоку 100 мл окропу 10 грам сухих плодів айви. А приймають відвар плодів перед їжею по 1 столовій ложці.

Користь відвару з насіння айви полягає в тому, що він у вигляді полоскань ефективний при лікуванні ангіни, а у вигляді примочок — при лікуванні очних захворювань.

при струшуванні насіння з водою (у співвідношенні 5: 100 мл) отримують слиз, що використовується як засіб проти, обволікаючу і відхаркувальний засіб для лікування бронхіту у дітей, використовують як заспокійливий засіб при захворюваннях дванадцятипалої кишки, шлунка, як пом’якшувальний засіб — при проносі і колітах.

↑ зміст

Шкода і протипоказання до вживання

Вживання в їжу айви може завдати шкоди організму при наявності каменів у жовчному міхурі більше 0.5 см. Пов’язано це з тим, що плоди мають жовчогінним ефектом, який може спровокувати рух каменів по жовчовивідних протоках і їх застрявання.

Вживання айви при вагітності також може завдати шкоди, оскільки може викликати здуття живота і коліти, а також посилити симптоми токсикозу.

Як користь, так і шкоду айви залежать від правил її вживання. Так, при ентероколіті насіння і м’якоть плоду можуть спровокувати спазми і навіть закупорку кишечника. Тим, хто страждає на плеврит і частими запорами введення в раціон цього продукту також може завдати шкоди. Пушок на шкірці плодів може привести до подразнення слизової оболонки горла і стати причиною кашлю, для голосових зв’язок і гортані він може нанести шкоду.

Крім того, при приготуванні з насіння айви відвару, їх не можна подрібнювати, оскільки в них міститься так званий глікозид амігдалин, який отруйний і, отже, може завдати шкоди організму.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду айви

Айва — користь і шкода фрукта

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *