Банани — користь і шкода фруктів

Сьогодні вже нікого не здивувати достатком екзотичних фруктів на столі, не виключенням є і банани, які без проблем можна купити в будь-якому магазині. Мало хто знає, що вони по суті є ягодами, які ростуть на траві великих розмірів, при цьому ствол може досягати 15 ─ 17 м, а розмах листя більше 4-х. Бананова гроно може часом досягати 60 кг.

Серед величезного розмаїття цитрусових фруктів, тільки банани можна давати дітям віком до 1 року і старше, не побоюючись алергічної реакції або можливого отруєння.

Збирають їх недозрілими, щоб зберегти всі корисні властивості і для можливості транспортування в різні країни. Потім вони дозрівають і через короткий час придатні в їжу. Тримати банани не рекомендується в холодильнику, інакше вони швидко покриються темними плямами.

Більшість сортів бананів виводяться штучним чином, причому більша частина з них використовується як корм для тварин. Умовно вони діляться на сорти платано, які потребують тепловій обробці, а також десертні.

↑ зміст

Біохімічний склад бананів

Перш за все, банан цінується високим вмістом таких мікроелементів, як магній, фосфор, калій, натрій, кальцій, залізо, мідь і цинк. Наприклад, калій надає корисні впливу на центральну нервову систему, роботу судин і серцевого м’яза, нормалізує артеріальний тиск. Також корисні властивості калію полягають в тому, що він здатний знизити ризик інсульту.

Магній сприяє підтримці правильного ритму серцевого м’яза і знижує показник згортання крові. Без цього елемента людина втрачає апетит, м’язова система схильна до судом і спазмів, тому банан рекомендується також дітям зі слабким здоров’ям. Натрій, що входить до складу цього фрукта, має сечогінну дію і рекомендується гіпертонікам .

В банані міститься велика кількість вітамінів, особливо групи В. Серед них фолієва, пантотенова, рибофлавін, тіамін і ніацин.

  • Тіамін, (В1), необхідний для підтримки нервової системи.
  • Ніацин, він же вітамін В3 покращує кровопостачання судин головного мозку, знижує рівень шкідливого холестерину, і прискорює процеси метаболізму.
  • Вітамін РР, нікотинова кислота, бере участь у багатьох окисних реакціях клітин.

↑ зміст

Корисні властивості банана

Можна сказати, що користь бананів просто неоціненна, оскільки рослинні волокна цього плоду дуже ефективно очищають кишечник від накопичених токсинів і продуктів життєдіяльності хвороботворних бактерій. Корисні властивості яскраво виражені в його сприянні до нарощування людиною м’язової маси, ніж небезуспішно користуються багато спортсменів, і люди, охочі набрати вагу. Тим, хто страждає від імпотенції чоловікам банан рекомендований до вживання в якості профілактики цієї недуги.

Банани допоможуть дітям, які страждають глютеновой хворобою, коли клейковина нездатна розщеплюватися в кишечнику. Вони повинні бути обов’язково стиглими, оскільки шкода бананів які ще не дозріли, може полягати у здутті кишечника і спазмах. Ще корисні властивості бананової м’якоті полягають в тому, що він позитивно впливає на зниження спазмів м’язів бронхів і легенів, особливо курців.

Ці фрукти також здатні відновлювати печінку при багатьох її захворюваннях, і сприяють одужанню при геморої, ентероколіті, замку, виразці 12тіперстной кишки, проносах і інших захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту. Цілющі властивості зможуть оцінити люди, у яких спостерігається утруднений відтік жовчі. Шкода бананів і протипоказання

Вживання бананів не рекомендується людям, схильним до ожиріння, оскільки вони дуже калорійні. Клітковина цих плодів перетравлюється дуже повільно, тому їх не бажано їсти людям, які страждають метеоризмом, так як це може викликати здуття живота. Протипоказані вони і дітям при деяких порушеннях згортання крові.

Прийом бананів в їжу протипоказаний при наявності варикозу, тромбофлебіту і інфаркту, а також астматикам через великий вміст в них калію. Якщо людина хвора на цукровий діабет, то плоди слід вибирати трохи недостиглі або вживати їх у вареному вигляді. М’якоть і сік також не рекомендується до вживання, якщо спостерігається у людини підвищена кислотність шлунка.

↑ зміст

Користь бананів

Виявляється, не тільки плід банана корисний для організму, але і його шкірка. Чи знаєте Ви, що вона здатна лікувати опіки, синці, різні удари, а також нариви, і заліковувати шпори тріщини? Для цього необхідно до ураженої ділянки шкіри докласти шкірку внутрішньою стороною і закріпити її бинтом. Цілющі властивості бананової шкірки дозволяють позбутися навіть від бородавок і деяких видів папілом.

Також бананову шкірку необхідно прикладати до потиличної області голови при мігрені, або на очі, при їх перевтомі. Якщо її висушити і подрібнити, то такий засіб рекомендується при гельмінтозі і наявності інших паразитів кишечника. Подрібнений порошок з бананової шкірки допомагає ефективно справлятися з пародонтоз.

Якщо вас турбують веснянки або темні плями на шкірі обличчя, то спочатку робиться відвар з шкірки, потім в охолодженому вигляді розливається по формах, і потім кубики льоду втираються в шкіру обличчя. Через деякий час ви зможете спостерігати зменшення пігментації на обличчі і поліпшення зовнішнього вигляду.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду бананів

Банани — користь і шкода фруктів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *