Баранина — користь і шкода для організму людини

Володіючи відмінними смаковими якостями, баранина є основою більшості страв східної кухні — плову, шурпи, харчо, бешбармака, шашлику і багатьох інших. Але якщо на Сході уявити собі будь-який національний свято, урочистий захід або навіть звичайну сімейну трапезу без свежеприготовленной ароматної баранини неможливо, то в нашій країні, так уже склалося, її люблять не всі.

Комусь не подобається специфічний смак м’яса, інші вважають цей продукт дуже «важким» для шлунка, а деякі просто не вміють його готувати. Більшість дієтологів ж сходиться на думці, що бараняче м’ясо може успішно замінити собою більш звичні для нашого раціону свинину і яловичину, а регулярне його вживання дозволить поліпшити загальне самопочуття організму і навіть нормалізувати вагу.

Головне — навчитися вибирати «правильне» м’ясо — блідо-червоного кольору зі світлим, легко виділенням жирком. Саме така баранина принесе максимальну користь і стане головним інгредієнтом численних смажених, тушкованих страв, супів або бульйонів.

↑ зміст

У чому користь баранячого ма са?

Як правило, в їжу вживають м’ясо молодих баранчиків або ягнят декількох місяців від роду. Особливо цінним і божественно смачним вважається м’ясо молочного ягняти, який у своєму житті ще не пробував іншої їжі, крім молока матері. Звичайно, дозволити собі харчуватися подібним делікатесом можуть лише одиниці. Більшість же страв готується з ще не встиг обрости товстим шаром жиру м’яса забитих у віці від трьох місяців до одного року баранчиків. М’ясо дорослих баранів для їжі не придатне — воно дуже жорстке, з неприємним запахом, та й до того ж погано засвоюється травною системою.

Користь баранячого м’яса для здоров’я людини не підлягає сумніву. Справа в тому, що в ньому міститься достатня кількість цінних компонентів і мікроелементів: легкозасвоювані білки, фосфор, магній, кальцій, селен, вітаміни В, Е, К, РР і ін.

Регулярне вживання м’ясних страв з баранини активізує роботу підшлункової залози і зводить до мінімуму ризик захворювання на діабет. Багатий залізом продукт рекомендується при анемії і низькому гемоглобіні, а вітаміни групи В покращують роботу нервової системи

Користь баранини полягає і в більш низькому вмісті жиру, ніж у свинині, при однаковому процентному співвідношенні білків. Крім того, правильно приготоване м’ясо легко засвоюється шлунком і не робить на нього сильного навантаження.

Що входить до складу м’яса лецитин стимулює обмін холестерину — саме цим виправдана його користь в дієтичному харчуванні. Самого ж холестерину баранина, на відміну від яловичини, практично не містить, а значить, її не забороняється приймати в їжу людям з атеросклерозом.

Представники народів Середньої Азії і Кавказу вельми справедливо вважають, що користь цього м’яса в багато разів перевищує його шкода, і називають баранину продуктом довгожителів. Посперечатися з цим твердженням важко, адже саме в цих країнах кількість людей похилого віку надзвичайно високо.

Користь присутні не тільки в м’ясі, а й в баранячому жирі, який часто використовують для приготування протизапальних компресів або лікувальних напоїв. Народні засоби на його основ особливо ефективні — вони допомагають швидко вилікувати бронхіт, ангіну і сильну застуду.

↑ зміст

Чи існує шкоду при частому вживанні баранини в їжу?

Звичайно, захоплюватися бараниною, втім, як і іншими видами м’яса не варто. Тільки подумайте, якої шкоди м’ясні продукти можуть надати на наш організм! Розвиток ожиріння і склерозу судин — це лише частина проблем.

Баранина повинна бути виключена з раціону людей похилого віку, особливо тих, хто страждає від артриту. Бактерії, наявні властивість накопичуватися в кістках баранини, завдають непоправної шкоди пристарілого організму і сприяють прогресуванню цього захворювання.

Не варто давати бараняче м’ясо і дітям — ще не повністю сформувався ШКТ важко впоратися з переварюванням такої їжі. Хоча деякі джерела стверджують, що в раціон дошкільнят можна включати ніжну ягнятину, тому що що міститься в ній фтор береже молоді зубки від карієсу.

Баранина має ряд протипоказань при захворюваннях серцево-судинної системи — вміст ліпідів в ній досить високо. Уникнути проблем можна, не зловживаючи жирними стравами з баранини і включає велику кількість овочів в свій звичний раціон.

На закінчення, хочеться сказати, що для організму здорової людини баранина, що входить до складу різноманітних страв, не представляє ніякої небезпеки . Головне — дотримуватися помірності в усьому, харчуватися не тільки смачно, але і різноманітно. Тоді шкоду і будь-які побічні ефекти звести до мінімуму буде досить просто.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду баранячого м’яса:

Баранина — користь і шкода для організму людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *