Боби — користь і шкода унікального продукту

Серед рослинного світу Землі існує цілий вид рослин, іменований бобовими культурами. До них відносяться горох, соя, квасоля, сочевиця, нут і боби.

Недоспілі бобові культури відносять до овочів. У доспілих представників цього виду використовують тільки сушені зерна, які шанобливо іменуються зерновими бобовими культурами.

Зовнішній вигляд бобового рослини

Батьківщиною цієї культури вважається середземноморського регіону. Ще задовго до нашої ери їх почали вирощувати палестинці. До Росії боби були завезені в X — XI столітті, і незабаром стали поповнювати небагатий раціон селянських сімей.

Виростаючи майже до 2-х метрової висоти, ця рослина утворює на своєму стеблі безліч стручків, всередині яких в ледь помітних осередках визрівають великі квасолини — насіння. Їх колір і розмір залежить від сорту бобів.

↑ зміст

Боби — унікальний і недооцінений продукт харчування

Майже 2,5 століття США були рабовласницьким державою. Основною їжею рабів — африканців була бобова каша. Користь від такої бобової «дієти» стає очевидною, оскільки, незважаючи на виснажливу працю і пекельні умови утримання, раби відрізнялися величезною фізичною силою і витривалістю.

Зараз можна з упевненістю стверджувати, що боби по своїй дешевизні, доступності та корисності перевершують більшість звичних для нас продуктів харчування.

Корисність продукту обумовлена, зазвичай, його хімічним складом. Який він у бобів? Вони містять:

  • Близько 40% рослинного білка,
  • Високий відсоток каротину, вуглеводів, амінокислот, вітамінів B, C, PP, заліза та інших мікроелементів.
  • Різноманітні ферменти, пурини і пектини, а також молібден, виводять токсини і шлаки і нейтралізують дію шкідливих консервантів.
  • Волокна, що сприяють позбавленню організму від холестерину.

І як же такий «союз» прекрасних елементів взаємодіє один з одним і з органами і системами людського організму?

  • Білок відомий як регулятор серцевої діяльності і гормонального фону. Саме білок забезпечує працездатність, поліпшує нашу пам’ять і увагу. Рослинний білок, що міститься в бобах, здатний служити рівноцінною заміною тваринних білків. Це дуже необхідно людям, що дотримують вегетаріанську дієту. Абсолютно очевидна користь бобів і для формування клітин зростаючого дитячого організму.
  • Каротин, вуглеводи, амінокислоти, вітаміни і мікроелементи — забезпечують організм усім необхідним для його нормального та повноцінного функціонування.

Велика користь бобів для людей, які страждають від надмірної ваги, оскільки вони не містять жирів і відрізняються дуже малою калорійністю. А завдяки їх обволікаючій дії, у людини надовго збережуться відчуття ситості. Існує навіть бобова дієта, яка зменшує відкладення жиру і одночасно зміцнює кістки.

Використовувані повсюдно стимулятори розумової і фізичної діяльності — кава, сигарети, спиртне і енергетичні напої — завдають величезної шкоди нашій нервовій системі. Відновити її допоможуть вітаміни B1 і B2, якими багате це рослина.

Відзначено здатність бобів піднімати рівень гемоглобіну, запобігати раку молочної залози і навіть надавати омолоджуючу дію на шкіру обличчя,

↑ зміст

При яких захворюваннях корисні боби

Ця культура — прекрасний союзник в боротьбі з безліччю недуг, долають людини. Встановлено, що внутрішнє споживання бобів:

  • знижує цукор у крові;
  • зміцнює судини;
  • заспокоює нервову
  • зміцнює м’язи;
  • виліковує від діареї.

Зовнішнє застосування бобів має свої аспекти застосування:

  • молочне пюре з бобів прискорюють дозрівання фурункулів і прищів;
  • бобова борошно сприяє загоєнню ран і зняття шкірних запалень;
  • настої з стебел і листя допомагають позбутися від водянки.

В якому вигляді, і в якій кількості слід вживати боби, що б користь була реально відчутна? Дієтологи стверджують, що людині слід за рік з’їдати 15 — 20 кг бобів . Причому, абсолютно неважлива стадія їх зрілості і спосіб приготування. До всього іншого вони мають дуже приємним смаком, що прикрашає будь-яку страву.

На жаль, цей прекрасний продукт може завдати людині шкоду, якщо не знати всіх його протипоказань і правил приготування різних страв.

↑ зміст

що слід знати, щоб мінімізувати можливу шкоду

Досвідчені кулінари радять попередньо замочувати боби на 4 -5 годин у холодній воді, потім варити на малому вогні 1-2 години. Зовсім не зайвим буде перевірити готовність продукту. Готовий до вживання боб, повинен легко розламуватися пальцями.

В іншому випадку в цих красивих фасолінку зберігаються токсини, які викликають отруєння. При ознаках отруєння — головний біль, що супроводжується блювотою, пожовтінням склер і потемніння сечі — викликайте «швидку допомогу»!

В общем-то, корисні пурини, якими багаті боби, можуть завдати шкоди людям, що страждають гострим нефритом, подагрою, серцевою недостатністю, тромбофлебітом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту. З обережністю слід ставитися до цього продукту і при захворюваннях підшлункової залози.

Незважаючи на деякі негативні моменти, що виникають при споживанні цього продукту, користь від нього незрівнянно більше, ніж можливу шкоду. Адже недаремно боби містять у раціони харчування для спортсменів, а також в стратегічні продуктові запаси в багатьох країнах.

Можливо, слід надати цій культурі гідне місце і в вашому меню?

↑ зміст

Відео про користь і шкоду бобів:

Боби — користь і шкода унікального продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *