Болгарський перець — користь і шкода низькокалорійного овоча

Солодкий болгарський перець, виведений кілька десятків років тому в Америці, швидко завоював любов серед наших співвітчизників завдяки своєму незвичайному смаку, яскравою забарвленням і позитивному впливу на організм. Цей корисний хрусткий овоч необхідний в раціоні кожної людини, оскільки він володіє унікальним вітамінним і мінеральним складом.

Вітамінно-мінеральний склад болгарського перцю

Солодкий перець не тільки надає будь-якої страви особливий смак, але і насичує організм найнеобхіднішими речовинами.

1. Вітамін С — користь вітаміну С відома всім з самого раннього віку, оскільки для профілактики простудних захворювань і в якості антиоксидантного засобу батьки дають дітям кислу аскорбінову кислоту в таблетках або драже. Так ось болгарський перець по праву вважається рекордсменом за вмістом цього вітаміну, оскільки в 100 грамах червоного солодкого перцю міститься цілих 250 мг вітаміну С.

2. Лікопін і антоцианин — у великій кількості містяться в червоному болгарському перці. Користь даних поживних речовин полягає в позитивному впливі на кров’яний тиск і в антиоксидантну дію на організм. Болгарський перець знижує ризик виникнення захворювань онкології, а також допомагає боротися з ознаками старіння.

3. Вітамін А (каротин) — користь вітаміну А або по-іншому вітаміну «краси» відома з давніх часів. Для того щоб поліпшити структуру волосся, шкіри та нігтів, досить з’їдати всього один болгарський перець в день. Цей вітамін також живить сітківку ока, тому тим, у кого є проблеми із зором, просто необхідно включити в свій раціон солодкий перець.

4. Вітаміни групи В — беруть участь практично у всіх процесах життєдіяльності. Їх користь полягає в позитивному впливі на роботу центральної нервової системи, підвищення імунітету і пам’яті, а також поліпшення обміну речовин. Переважаючі в складі солодкого перцю вітаміни В1 і В2, допомагають в перетворенні білків, жирів і вуглеводів в енергії, а також беруть участь в синтезі гемоглобіну, пришвидшуючи освіту еритроцитів у крові.

5. Вітамін Р — користь цього вітаміну полягає в нормалізації кров’яного тиску, зміцнення судин і позитивний вплив на серце.
Крім цього болгарський перець є багатим джерелом мінералів (магній, натрій, кальцій, фосфор, цинк, йод, калій, залізо) про користь яких можна говорити нескінченно.

↑ зміст

Користь болгарського перцю для здоров’я

Крім усього перерахованого вище, існує ряд позитивних властивостей солодкого перцю для здоров’я, про які неможливо не згадати:

• Болгарський перець здатний впливати на склад крові і попереджати розвиток анемії;

• Низька калорійність солодкого перцю давно було відзначено дієтологами, оскільки в 100 грамах цього овоча міститься всього близько 28 калорій! Але це не означає, що його можна вживати в будь-якій кількості. Болгарський перець може стати причиною підвищеного апетиту, що, згодом, може завдати шкоди фігурі;

• Користь цього овоча полягає також в його здатності допомагати засвоювати залізо, отримане з рослинних продуктів. Особливо це стосується солодкого перцю червоного кольору. Завдяки комбінуванню рослинних продуктів багатим залізом (сочевиця) і перцю організм отримує потрібну кількість заліза, за рахунок великого вмісту в ньому вітаміну С. Відомо, що без цього вітаміну, залізо, що міститься в рослинних продуктах, практично не засвоюється організмом. Тому солодкий перець є цінною знахідкою для вегетаріанців і людей ненавидять печінку.

• Завдяки комплексу корисних речовин, солодкий перець може навіть вплинути на настрій, допомогти подолати депресію і позбутися від хронічної втоми ;

• Також цей овоч нормалізує роботу кишечника і підшлункової залози;

• Користь продукту відзначається жінками в період вагітності, оскільки болгарський перець за рахунок великої кількості кальцію допомагає зміцнити нігті, зуби і волосся, що просто необхідно вагітним жінкам;

• Оскільки в 40 грамах солодкого болгарського перцю міститься добова доза вітаміну С, то даний овоч можна вживати щодня як профілактичний засіб від застуди;

• Існує ряд захворювань, при яких болгарський перець може допомогти прискорити процес одужання: кишкові кольки, спазми в шлунку, газ , Швидка згортання крові, дерматит, анемія, депресія, знижений імунітет, занепад сил, відсутність апетиту і т.д.

Болгарський перець сприяє очищенню легенів і дихальних шляхів від токсинів, що особливо необхідно кращим людям ;

• Користь цього овоча відзначається і косметологами, які радять наносити на шкіру спеціальні маски на основі солодкого перцю. Такі маски ефективно живлять шкіру вітамінами, благотворно впливають на епідерміс і навіть сприяють відбілюванню веснянок.

↑ зміст

Шкода болгарського перцю і можливі протипоказання

Незважаючи на велику кількість корисних якостей, вживання перцю також може завдати шкоди організму, особливо при існуванні медичних протипоказань.

• Особливо очевидний шкоду солодкого перцю при хвороби нирок і печінки, оскільки в ньому міститься багато грубої клітковини і ефірних масел . Крім цього він категорично не рекомендується людям, що страждають від підвищеної збудливості центральної нервової системи, епілепсії або геморою;

• Шкода солодкого перцю може проявлятися і в алергічних реакціях на що містяться в ньому ефірні масла;

• Людям зі зниженим артеріальним тиском цей овоч також може завдати шкоди, тому гіпотонікам вживати болгарський перець у великих кількостях не рекомендується;

• Алкалоїд капсаїцин, є особливим елементом, що входять до складу солодкого перцю і надає йому специфічно й смак. Його шкода полягає в тому, що він дратує шлункові стінки, а тому при наявності виразки або гастриту від даного продукту краще відмовитися або обмежити його кількість.

Болгарський перець приносить більше користі організму і зберігає всі необхідні вітаміни і мікроелементи, краще вживати його тільки в свіжому вигляді.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду болгарського перцю

Болгарський перець — користь і шкода низькокалорійного овоча

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *