Бринза — користь і шкода для організму

Бринза є кисломолочним продуктом, умовно належать до сирів. Вона була отримана 7 тисячоліть тому випадковим чином, купцем на ім’я Канан, який зберігав овече молоко в ємності, що представляє собою шлунок вівці.

Сьогоднішня технологія виробництва відрізняється від колишньої. Найчастіше використовується коров’яче молоко, яке створаживается. Потім в нього додають молоко козяче або овече. Іноді для збільшення терміну зберігання та зменшення собівартості виробники включають до складу різні хімічні речовини . Але тільки натуральний продукт, низька калорійність якого поєднується з багатим складом поживних речовин, цінується високо.

Незважаючи на те, що цей сир прийнято вважати частиною східної кухні, в європейських країнах він дуже популярний. Гурмани його цінують за неповторний смак, прихильники здорового харчування — за рекордну кількість корисних якостей, борці із зайвою вагою — за незначну калорійність.

↑ зміст

Чим корисна бринза?

  1. Вживання цього продукту позитивно впливає на стан людей, які страждають хворобами і травмами кісток через високий вміст кальцію і фосфору. З цієї ж причини він рекомендований вагітним жінкам.
  2. Корисні речовини, що містяться в цьому сирі, сприятливо впливають на стан печінки, нервової системи. Його вживання показано людям із захворюваннями цих органів, особливо літнім.
  3. Регулярне присутність цього продукту на обідньому столі гарантує відсутність проблем зі шкірою.
  4. Відомо також благотворний вплив на процес травлення через придушення розмноження гнильних бактерій.
  5. Вживання бринзи допустимо навіть для тих, кому висока калорійність і твердість інших видів сиру протипоказані за медичними показаннями.
  6. При високих фізичних навантаженнях вона сприяє швидкому відновленню сил.
  7. Низька калорійність дозволяє включати молочнокислий продукт до складу різних дієт. А зміст тваринного білка робить його бажаним при виключенні з раціону м’яса.

Існує міф про те, що вживаючи цей сир можна вплинути на стан мікрофлори кишечника. Це не вірно. Завдати шкоди мікрофлорі таким чином не вдасться, але і особливої користі для неї також не буде. Це зумовлено рецептурою, яка передбачає вимочування в розсолі, який зупиняє життєдіяльність бактерій.

При регулярному вживанні в їжу сиру бринзи користь стає очевидною:

  • Насичення організму поживними речовинами негайно відбивається на стані шкіри позбавленням від її проблем. Волосся набуває здорового блиску і еластичність. Нігті стають міцнішими. Зуби набувають білосніжний відтінок.
  • Відбувається поліпшення функціонування численних систем організму, зокрема органів шлунково-кишкового тракту.
  • Калорійність продукту — 260 кілокалорій. Це дозволяє вважати його дієтичним. В наші дні виробляють сорти бринзи, калорійність яких знижена і становить менше 160 кілокалорій.

↑ зміст

Чи може бринза бути шкідливою?

  1. По-перше, протипоказання до вживання даного кисломолочного продукту пов’язані з особливостями його виготовлення. А саме з великою кількістю солі, що входить до складу розсолу, в якому він вимочується. Він може завдати шкоди людям, у яких спостерігаються:
  • хвороби сечовидільної системи;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • хвороби нервової системи;
  • непереносимість лактози;
  • порушення кислотності шлункового соку.

Знизити концентрацію солі в придбаної бринзі, зменшивши тим самим шкоду для організму, можна, обшпаривши її окропом або вимочивши у звичайній холодній воді.

  1. Всі види сиру можуть завдати шкоди в разі одночасного вживання їх з несумісними продуктами. До таких належать:
  • м’ясо;
  • птах;
  • риба;
  • зернові;
  • бобові;
  • рослинні масла;
  • вироби і фрукти, що містять цукор в значній кількості.

↑ зміст

Якою має бути бринза, що приносить користь для організму?

  • Колір якісної бринзи — білий або злегка жовтуватий. Інтенсивний жовтий відтінок або наявність жовтих сухих вкраплень свідчить про її несвіжості.
  • У свіжого продукту не повинно бути скоринки, вона утворюється при тривалому знаходженні його на повітрі. Це призводить в кращому випадку до втрати корисних властивостей, а може і завдати шкоди.
  • У розрізі цей сир має злегка пористу структуру, в ньому має бути трохи пустот з нерівними краями.
  • Консистенція — тримає форму, поверхню — пружна. Крошение або розповзання сиру є результатом порушення технології виробництва.
  • Слід звертати увагу на термін зберігання. Нерідко для його збільшення виробники застосовують консерванти.
  • Якщо ви прийняли рішення, що цей кисломолочний продукт повинен постійно бути присутнім на вашому столі, тоді слід відповідально підходити до питання вибору точки продажу. Переконайтеся в тому, що вам пропонують саме натуральний сир (в звичайному супермаркеті його знайти важко). Доцільно поцікавитися репутацією виробника.
  • Дуже добре, коли є можливість спробувати купується продукт. Якісний сир має м’який ароматом і приємним вершковим смаком.
  • Коли мова йде про користь даного продукту, мається на увазі натуральна бринза, виготовлена за традиційною рецептурою без додавання різних хімічних речовин.
  • Дуже хорошу репутацію на ринку має сир сербського виробництва.

↑ зміст

Як слід зберігати бринзу, щоб її вживання не завдало шкоди?

  1. Придбавши свіжий сухий сир слід звернути його в фольгу або харчову плівку і тримати в холодильнику не більше 7 днів.
  2. Якщо вам вдалося купити бринзу у власному розсолі, це є найкращим варіантом. Такий продукт можна зберігати, дістаючи з розсолу на короткий час, до 21 дня.

Після закінчення вищевказаних термінів продукт втрачає смакові і поживні.

Відео про користь і шкоду сиру бринзи

Бринза — користь і шкода для організму

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *