Брусниця — користь і шкода в народній і сучасній медицині

Ягоди і листя брусниці здавна славляться своїми цілющими властивостями. Наші прадіди називали цю рослину не інакше, як ягодою безсмертя — в ті далекі часи за допомогою неї лікували найтяжчі недуги.

Сьогодні не тільки бабусі-знахарки не змінюють традиціям і застосовують брусницю при лікуванні найрізноманітніших хвороб, але і сучасна медицина добре вивчила користь і шкоду цієї рослини. Отже, спираючись на наукові дані, спробуємо розібратися, чим же так корисна ягода брусниця.

↑ зміст

Склад і калорійність

Саме завдяки своїм складом брусниця була і залишається такою популярною серед народних цілителів. Ягоди і листя її містять:

  • природні цукру — глюкозу, фруктозу;
  • органічні кислоти (щавлева, оцтова лимонна, яблучна, мурашина);
  • вітаміни групи А, В, С і Е;
  • мінеральні солі і пектини;
  • ефірні масла;
  • фосфорну й бензойну кислоту;
  • глікозиди і азотисті речовини;
  • мікроелементи — калій і кальцій, марганець, магній залізо і фосфор.

В ста грамах ягід міститься 43 ккал. Це не так вже й багато, але все ж помітно більше, ніж у деяких популярних екзотичних фруктах.

↑ зміст

Корисні властивості ягід

Ягоди брусниці володіють потужним дезинфікуючим дією, а також їх використовують як сечогінний, жовчогінний і антисклеротичну ліки. Мають ягоди і седативними властивостями, крім того, вони допомагають швидко налагодити обмін речовин.

Окремо варто відзначити властивість вічно зеленої рослини швидко виводити токсини, тому користь брусниці при інтоксикаціях незаперечна, а ще брусниця здатна виводити з організму такі солі важких металів, як цезій і свинець.

Ще одне корисної властивість ягід — знижувати рівень цукру в крові, лікарі рекомендують брати на замітку хворим, що страждають на діабет.

Користь від брусничного соку буде і тим людям, у яких знижена кисло тність шлунка, так як брусниця благотворно впливає на перистальтику кишечника.

↑ зміст

Цілющі властивості листя

Не тільки в ягодах брусниця знайшла своє застосування, листя її мають також безліч корисних властивостей, що дозволяє використовувати їх для оздоровчих і лікувальних цілей.

Її листя в своєму складі мають дубильні речовини, антиоксиданти і флавоноїди, а також в них є речовини, які володіють терпкими властивостями — таніни.

Завдяки тому, що листя легше заготовляти і зберігати, ніж ягоди цієї рослини, широко використовуються в даний час саме листя, які продаються в будь-якій аптеці.

Спектр дії листя брусниці д остаточно широкий: використовують їх і в якості протимікробного, жовчогінний, протизапальний засіб, а також в’яжучого і імуномодулюючої. Користь відвару з листя полягає ще й в тому, що такі ліки здатне розм’якшувати і виводити камені і солі.

↑ зміст

Засіб від хвороб

Ягоди і листя брусниці використовують для лікування таких захворювань:

  • простудні захворювання;
  • діабет;
  • артрит;
  • хвороби печінки і нирок;
  • ішемічна хвороба серця;
  • судинні захворювання;
  • початкова стадія гіпертонії;
  • хвороби шлунка;
  • грибкові захворювання (Тріхофіт, кандидоз, трихомоноз, мікроспори)
  • подагра, суглобовий ревматизм;
  • туберкульоз легенів;
  • шкірні захворювання.

Крім того, ягоди корисно вживати як вітамінний засіб, використовують їх ще і як засіб для боротьби з глистной інвазією. Зняти похмілля допоможуть мочені ягоди, а відвар чудово втамує спрагу при гарячці. Сік з ягід брусниці надасть користь і вагітним при анемії і неврозах . Користь брусничного сиропу складається і в тому, що він здатний зробити зір гострішим.

↑ зміст

Косметологія

Ягоди брусниці допомагають людям бути не тільки здоровими, але молодими і красивими. Будучи хорошим антиоксидантом, брусничний сік робить шкіру більш пружною, зміцнюючи і омолоджуючи її, брусниця запобігає появі ранніх зморшок.

Прекрасно зволожує шкіру обличчя маска, приготовлена з ягід. А користь відвару листя проявиться при використанні його на слабких і пошкоджених волоссі, а також при лупи.

Протипоказання і шкоду

Користь брусниці незаперечна, але все ж її ягоди в деяких випадках можуть завдати певної шкоди здоров’ю. Так якщо людині була проведена операція, то вживання ягід вічнозеленої рослини завдасть організму дуже серйозної шкоди, так як брусниця має розріджують властивістю, тому після хірургічних втручань ягоди строго протипоказані. З цієї ж причини брусницю можна вживати пацієнтам з внутрішньою кровотечею.

Чи не рекомендовано вживати в їжу ягоди брусниці страждають виразкою шлунка і гастритами зі збільшеною кислотністю. Відчути на собі шкоду ягід ризикують і ті, хто любить ласувати брусницею після їжі.

Протипоказана брусниця і тим людям, які мають знижений артеріальний тиск , так як сік цієї ягоди має властивість значно знижувати його.

Щоб шкоду від вживання плодів цієї рослини на здоров’я ніяк не позначилася, а була отримана тільки користь, не зайвим буде звернутися за рекомендаціями до фахівця.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду брусниці

Брусниця — користь і шкода в народній і сучасній медицині

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *