Брюссельська капуста — користь і шкодячи для організму людини

Брюссельська капуста — це овочева культура сімейства хрестоцвітних. Вперше вона була виведена в Бельгії, але сьогодні відома і всюди в Росії. Її впізнавана особливість — стебло довжиною більше, ніж півметра.

З цього стебла ростуть довгі листи, в пазухах яких утворюються корінці. Розміром вони не більше волоського горіха, а масою — не більше 10 грам. Про те, в чому користь брюссельської капусти і піде мова в нашій статті.

Склад

Брюссельська капуста безумовно корисна для організму завдяки її особливому складу і низької калорійності. Так на 100 грам цього продукту припадає лише 40 калорій . При цьому цей овоч містить величезну кількість різних вітамінів. В першу чергу її вживання рекомендовано дітям.

Вона містить дуже багато дієтичного волокна, рослинного білка і корисні вуглеводи. У брюссельській капусті величезна кількість вітамінів і мікроелементів: тіамін, вітаміни A, В6, K, E, C, рибофлавін, пантотенова кислота. Крім того в ній багато — фосфору, селену, калію, фолату, заліза, магнію, лютеїну, зеаксантину, кальцію, холіну і багато іншого.

↑ зміст

Корисні властивості брюссельської капусти

Включення брюссельської капусти в регулярний раціон здатне зміцнити організм і наситити його вітамінами. Користь від її вживання очевидна, і ось чому:

  1. Під час вагітності знижується ризик виникнення вроджених дефектів. Це можливо за рахунок того, що в ній дуже багато фолієвої кислоти.
  2. Знижується рівень «шкідливого» холестерину і нормалізується робота серцево-судинної системи. Тут грають роль глюкоза і амінокислоти, які не тільки захищають стінки судин від пошкоджень, а й зміцнюють їх. Особливо корисно вживати брюссельську капусту з додаванням оливкової олії. А ось кетчупу, вершкового масла і жирних сортів сиру краще уникати.
  3. Поліпшується зір. Це відбувається за рахунок змісту особливих речовин — лютеїну і зеаксантину. Тому при щоденному вживанні цієї капусти гальмується процес дегенерації сітківки. Не менш важливу роль у підтримці здоров’я очей грає вітамін A. Щодня вживаючи брюссельську капусту, ви надовго забудете про відвідини окуліста.
  4. Поліпшується мозкова діяльність, за рахунок вмісту вітаміну K, що захищає нейрони від ушкодження.
  5. Зміцнюється імунна система — за рахунок вмісту великої кількості речовини під назвою бета-каротин. Воно уповільнює старіння тканин і сприяє виведенню токсинів з організму.

↑ зміст

Брюссельська капуста і онкологія

Вчені завжди шукають можливості запобігти розвитку онкологічних захворювань. І не останню роль тут грає здорове харчування. Як показали дослідження, брюссельська капусти містить індол-3-карбінол і ізотіоціанати. Ці речовини здатні запобігти, наприклад, розвиток раку молочних залоз. У тих же, хто вже захворів, пухлина помітно зменшується в розмірах Основні види раку, від розвитку яких здатна захистити брюссельська капуста, а саме:

  • передміхурової залози;
  • товстої кишки;
  • яєчників.

Крім того, ізотіціанати очищають організм від великої кількості канцерогенів, знижуючи ризик розвитку серцевої недостатності. Вживаючи брюссельську капусту, ви точно не програєте.

↑ зміст

Брюссельська капуста і шлунково-кишковий тракт

Цей продукт складається з великої кількості клітковини, за рахунок чого стимулює і налагоджує нормальну роботу всіх органів, що беруть участь в переробці їжі. Користь від вживання видно в тому числі при запорах: за рахунок вмісту великої кількості волокон стимулюється робота кишечника. Допоможе ця капуста і від печії, побороти яку допомагає вітамін C.

Протипоказання

Іноді брюссельська капуста може завдати шкоди, і про це теж треба пам’ятати. У ряду людей при її вживанні в тушкованому вигляді м’язи стравоходу розслабляються, що призводить до підвищеної кислотності і печії. У подібних випадках слід говорити про індивідуальну непереносимість.

Слід бути обережним і при наявності хронічних захворювань шлунка і кишечника. Адже капуста може викликати здуття живота, гази і погане самопочуття. Шкода брюссельська капуста може нанести і людям, страждаючим захворюваннями щитовидної залози: в цій капусті містяться гейтрогени, що пригнічують вироблення гормонів щитовидки. При необмеженій вживанні може і зовсім розвинутися хвороба, викликана недоліків щитовидних гормонів — гіпотеріоз. Крім того, що містяться в овочі індол перешкоджають повноцінному засвоєнню йоду. Втім, дієтологи наголошують: ці речовини нейтралізуються при термічній обробці. Але в будь-якому випадку, при проблемах зі щитовидкою є брюссельську капусту треба акуратно.

Втім, при правильному і обережному вживанні користь брюссельської капусти буде в наявності. Головне — у всьому знати міру. Харчуйтеся правильно, і здоров’я буде вашим постійним супутником!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду брюссельської капусти

Брюссельська капуста — користь і шкодячи для організму людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *