Буряк — користь і протипоказання

І вершки, і корінці — користь від молодих буряків дуже велика від того що в ній їстівне все. На відміну від торішнього врожаю користі в свіжих плодах більше, та й шкірка тонше тому молодий овоч можна і не чистити і є сирим.

Пурпурний пігмент бетаїн — завдяки цій речовині буряк займає перше місце в зимовому рейтингу корисних коренеплодів. Хто вважає, що надлишок буряка — це шкода можуть заспокоїтися цим продуктом неможливо перенасититься.

↑ зміст

Як вживати буряк

Було відмічено що буряковий сік прекрасно знижує тиск погодьтеся це велика користь. Тільки буряковий сік ні в якому разі не можна вживати свіжим. Пити його можна тільки після того як він простоїть в холодильнику кілька годин, а інакше він принесе шкоди організму. Буряковий сік, розведений водою, є найкращим засобом проти нежитю.

Ще один потужний цілющий засіб — буряковий квас він також впливає на організм людини тільки з позитивного боку. Загалом куди не глянь, а користь від цього овоча на обличчя!

Варена буряк — це справжнє джерело магнію, який позитивно впливає на нервову систему людини. Крім цього червоний буряк містить в собі корисний компонент — органічні кислоти. А для чого вони нам потрібні? Вони нормалізують кислотно лужний баланс. У буряках міститься залізо, з усіх продуктів за вмістом заліза буряк є найбагатшою. А за вмістом йоду красуню буряк тільки випереджає капуста. Насичуючи людський організм різними корисними речовинами користь буряка величезна.

Крім усього перерахованого вище в буряках багато цукрів. Незважаючи на це даний коренеплід відносять до дієтичних продуктів. У буряках крім простих сахарози дуже багато клітковини тому цукор в буряках всмоктується в кров людини досить повільно, і лікарі в інституті харчування дозволяють їсти буряк навіть пацієнтам страждають на цукровий діабет так як вона не приносить шкоди навіть людям з таким захворюванням.

Дівчатам буряк допомагає легше переносити критичні дні, дітям же буряк допомагає при алергії. Користь настільки величезна що в багатьох сім’ях її їдять цілий рік, як сиру, так і варену. Буряк містить величезну кількість вітамінів, а ще в ній міститься вітамін U, який допомагає роботі шлунка.

↑ зміст

Протипоказання

Протипоказання для прийому буряків — це хронічний панкреатит в стадії загострення, в цьому випадку буряк може принести шкоду людині. Також не варто їсти сирий буряк на тощак. Так як з одного боку вона змушує активно працювати шлунок з іншого боку це може викликати нездужання таке як здуття живота. Буряк рекомендується їсти в обід в поєднанні з рибою, м’ясом і сиром. Цей коренеплід хороший в будь-якій страві особливо якщо він тільки що з грядки.

↑ зміст

Як купити свіжу буряк

Ідеальний варіант — буряк з бадиллям так ви не тільки зможете перевірити свіжість продукту, але і в самих листах міститься величезна кількість корисних речовин. Однак такий тандем на прилавках магазинів велика рідкість. Зате в продажу ви завжди зможете знайти мангольд — це листова буряк по суті та ж бадилля. Різниці звичайно особливої немає між цими видами буряка, але фахівці стверджують, чим яскравіше овоч, тим корисніше він для організму людини. На відміну від близького родича буряка в монгольде жорстких харчових волокон більше, а калорій і цукрів в два рази менше. Тому шкода, даний сорт буряка принести не може людині.

Мангольд має сечогінну дію, зменшує набряки і, якщо ви хочете схуднути цей продукт для вас буде просто незамінний. Тому що жирова тканина активно накопичує воду так ось для того щоб позбавити її води і простимулювати жировий обмін в бік розпаду жиру дуже добре вживати в їжу такі листові овочі як мангольд. Салати, супи, пироги — червоний буряк можна додавати всюди, вибрати ж її простіше простого: свіже листя буряка повинні бути пружними і при натисканні на них повинен виступати сік тоді такий продукт вам не принесе шкоди.

↑ зміст

Корисні властивості буряка

  • Бореться з раком. Дослідження фахівців виявили що в буряку міститься речовина (бетоціаніт) яке дійсно гальмує ріст ракових клітин.
  • Запобігає запори. Буряк містить досить мало калорій всього лише 80 кілокалорій на 100 гр. Вона містить близько 4 грамів клітковини, а клітковина як всім відомо нормалізує травлення і усуває запори.
  • Підвищує витривалість. Британські вчені проводили експеримент двом командам велогонщиків. Вони давали одній команді сік буряка, а другий команді звичайну воду з цукром і та команда яка пила сік буряка перемогла. А справа в тому, що в буряку міститься органічні нітро сполуки, які розширюють кровоносні судини і тим самим покращують кровопостачання м’язів.
  • Покращує роботу мозку. І робить вона це завдяки особливій речовині бетаїну яке покращує стан кровоносних судин які живлять головний мозок.

↑ зміст

Сирий буряк користь і шкода

Користь буряка була виявлена ще древніми лікарями, які застосовували її для боротьби з мігренню, запорами і іншими захворюваннями. У сирому овочі корисних речовин звичайно ж набагато більше, але і користь вареного буряка теж значна. Вживаючи сирий буряк потрібно розуміти, що міра повинна бути у всьому. Особливо це стосується гіпотоніків, адже речовини, які знаходяться в овочі, можуть знизити і без цього низький тиск. Найбільша користь буряка для людського організму у вживанні свіжих і молодих коренеплодів. Саме їх радять застосовувати в боротьбі з великою вагою.

↑ зміст

Сік буряка

Користь червоного буряка дуже велика вона допомагає прибрати з організму важкі метали. Користь йде і від самого соку буряка. Він лікує захворювання щитовидної залози, перешкоджає виникненню тромбів, нормалізує кишечник і збільшує захист організму. Але при всій своїй корисності сік червоного буряка п’ють рідко, на увазі не дуже приємного смаку. Тому сік буряка змішують часто з іншими соками, щоб смак був приємніше. Якщо все соки п’ють свіжими, то сік буряка рекомендується перед вживанням тримати пару годин в холодильнику, тому що в ньому є погані з’єднання, які можуть принести шкоду, вони можуть викликати не дуже приємні відчуття такі як запаморочення і нудота.

Як правило буряковий сік змішують з морквяним 1: 5, далі поступово додаючи пропорцію бурякового соку. З плином часу кількість соку буряка наздоганяють до 1,5 склянки. Таке лікування проводять протягом чотирьох тижнів і користь від цього лікування колосальна. Сік п’ють за тридцять хвилин до прийому їжі, злегка розігрітим. Чи не заїдаючи і нічим не запиваючи! Але на початку такого лікування краще проконсультуватися з лікарями.

↑ зміст

Про користь буряка в домашніх умовах

  • При гіпертонії змішують стакан соку з однією склянкою меду, пити цей засіб
    потрібно по одній столовій ложці чотири рази на день.
  • При ангіні буряк натирають, додають велику ложку оцту, наполягають, віджимають і попестити горло.
  • При анемії потрібно пити по триста мілілітрів яблучно-буряковий соку в день.
  • При мастопатії сік буряка змішують з медом, далі отриману суміш викладають на лист капусти і прикладають до хворих грудей.

В загальному ми постаралися зібрати в цій статті як можна більше інформації про буряк. Але тільки вам вирішувати чи приносить буряк користь чи шкода особисто вам. А вчені давно довели, що користь від цього чудового коренеплоду є!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду буряка:

Буряк — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *