Чайний гриб — користь і протипоказання до вживання

Ще років десять-п’ятнадцять тому, напевно, у кожного другого на кухні стояла трилітрова банка з плаваючою в ній «медузою» — так в народі називали чайний гриб через сильний подібності з відомим морським мешканцем.

Чи не вирощував цю дивину хіба що ледачий. Це було модно, та й про корисні властивості гриба писали багато газет. Турботливі господині акуратно вирізали замітки і ділилися ними разом зі шматочком самого гриба з подружками і сусідками, попутно розповідаючи про чудесні якості продукту і про секрети його вирощування.

Мабуть, так би мовити буде правильно. Адже чайний гриб зовсім не схожий на звичайні гриби, а середовище її проживання — живильний розчин, що складається з чайної заварки і цукру. За зовнішнім виглядом гриб являє собою товсту слизову плівку біло-жовто-коричневого кольору. З точки зору біології цей продукт — Не єдиний організм, а ціла група. З’являється гриб в результаті симбіозу одного з видів дріжджових грибків з бактеріями. Розвиваючись і постійно взаємодіючи з чайної середовищем він перетворює її в злегка газований настій, що володіє кисло-солодким смаком. Заради цього настою, власне, і вирощують гриб.

У спекотні літні місяці він прекрасно втамовує спрагу, нагадуючи улюблений багатьма квас. А ще напій використовується для оздоровлення організму, адже його корисні властивості визнають не тільки народні цілителя, а й представники офіційної медицини, рекомендуючи доповнювати їм основне лікування.

↑ зміст

Склад чайного квасу

Настій, одержуваний з чайного гриба, багатий біологічно активними компонентами та органічними речовинами. До його складу входять:

  • кислоти органічні (яблучна, оцтова, виноградна, щавлева, лимонна, молочна і ін.);
  • ферменти (амілаза, ліпаза, каталаза, карбогідраз та ін.);
  • ліпіди (фосфатіни, стерини, жирні кислоти);
  • вітаміни (групи В, С, D, Р);
  • натуральний антибіотик медузін;
  • моно- і дисахариди;
  • ксантофилл, хлорофіл;
  • етиловий спирт;
  • пігменти;
  • кофеїн;
  • та інше ….

Збалансований і насичений життєво необхідними елементами напій представляє особливу цінність для організму, а лікування багатьох захворювань з його допомогою проходить більш ефективно.

↑ зміст

Корисні властивості настою і лікування

На сьогоднішній день про чайний гриб, користь якого була відома ще кілька тисячоліть тому, більшість з нас незаслужено забули. А даремно! Адже цей продукт може стати хорошою альтернативою аптечним лікарських засобів і вірним помічником в справі зміцнення здоров’я. Якщо ви ще не знаєте про всі корисні властивості, якими володіє гриб, а точніше грибний настій, то ми вам розповімо.

Ряд проведених досліджень виявив, що чудовий напій з чайного гриба має яскраво виражену протимікробну дію. Завдяки наявності природного антибіотика він успішно бореться з інфекціями різного походження, знищуючи патогенні бактерії і мікроорганізми (стафілококи, пневмококи, стрептококи та ін.). Лікування інфікованих ран, деяких очних захворювань (наприклад, кон’юнктивіту) з його допомогою також можливо.

Зміст аскорбінової кислоти робить настій особливо корисним при застуді, в періоди загострення респіраторно-вірусних інфекцій та дозволяє використовувати його для профілактики авітамінозу. Корисні властивості напою допомагають при грипі, хронічному нежитю, ангіні та інших захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Рекомендується його вживання навіть при туберкульозі! І хоча саме захворювання напій не лікує, перебіг хвороби полегшити йому цілком під силу.

Кофеїн, що входить до складу чайного настою, в поєднанні з дубильними речовинами підвищує працездатність організму, тонізує і заряджає енергією, покращує кровообіг і стимулює роботу головного мозку. Варто зазначити, що дія напою більш м’яке, ніж звичайного чаю або кави. Справа в тому, що теофілін і теобромін пом’якшують дію кофеїну і не так сильно збуджують нервову систему.

Корисні властивості напою виявляються і в тому, що він нормалізує і підтримує необхідну мікрофлору в товстому кишечнику, знижує розвиток гнильних процесів, надають величезної шкоди нашому здоров’ю і усуває ознаки дисбактеріозу. Крім того, чайний настій пригнічує апетит, покращує травлення і сприяє більш швидкій переробці жирів в енергію, тим самим допомагаючи в боротьбі із зайвою вагою.

Ферменти, присутні в складі цілющого настою, покращують обмін речовин. Ліпаза бере активну участь в процесах розпаду жирів і грає не останню роль в засвоєнні тваринних білків. Амілаза відповідає за розщеплення крохмалю і регулює рівень цукру. Завдяки регулярному вживанню напою знижується холестерин і зменшується кількість бляшок на стінках судин, про шкоду яких знають, мабуть, усі без винятку. Доведено, настій чайного гриба — відмінна профілактика атеросклерозу.

Застосовується він і в косметичних цілях. Корисні властивості грибного чаю гриба дозволяють використовувати для поліпшення стану шкіри, боротьби з вуграми і гнійничкові ураженнями. Він здатний очистити і звузити пори, усунути набряки і уповільнити процеси старіння. Завдяки маскам і компресам на основі чайного гриба, ваша коду стане більш пружною і сяючою. Зміцнить настій і волосся. Застосовуючи його в якості ополіскувача, ви додасте своїй шевелюрі блиску і здоров’я, а втираючи в шкіру голови зможете позбутися від лупи (при наявності такої проблеми).

Ефективний гриб виявляється і при термічних ураженнях шкіри. Хоча лікування опіків відбувається не настоєм, а безпосередньо грибний масою. Її тонким шаром накладають на уражену ділянку і тримають до повного висихання.

Відомо, що чайний квас знижує тиск, тому особливо корисний для гіпертоніків. У періоди сильного стресу він допомагає впоратися з безсонням, знизити головний біль, а тим, хто переборщив зі спиртним — усунути симптоми похмілля.

Як бачите, спектр дії напою — вельми і вельми широкий. А чи існують протипоказання і чи може завдати шкоди чудо-настій? Про це читайте далі …

↑ зміст

У чому шкода грибного чаю

Шанувальники медузоміцета (така офіційна назва гриба) закликають пити чайний квас кожен день, перед кожним прийомом їжі, а іноді і в перервах. Лікарі ж радять обмежитися 1-2 чашками напою в день, в іншому випадку є ризик виникнення побічних ефектів, а шкода може в кілька разів перевищити можливу користь.

Отже, протипоказання до вживання є:

< ul>

  • при загостренні виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • при підвищеній кислотності шлункового соку;
  • при наявності цукрового діабету;
  • при індивідуальній непереносимості;
  • з обережністю вагітним і годуючим жінкам.
  • У зв’язку з тим, що гриб «любить» цукор і росте в солодкої середовищі, його шкода для діабетиків, людей, які страждають ожирінням і грибковими захворюваннями в наявності. Зловживання кислим напоєм може викликати ацидоз, привести до проблем з нирками і печінкою, «закислити» кров і спровокувати алергію.

    Протипоказання до застосування є і в тому випадку, якщо паралельно проводиться лікування деякими видами антибіотиками (наприклад, ципролет , ноліцітіном та ін.). Одночасний прийом з анальгіном або парацетамолом може привести до порушення роботи печінки, нервової системи і навіть до руйнування кісткового мозку.

    Шкода напій може завдати і в разі недотримання умов вирощування і зберігання медузоміцета. Ідеальною ємністю для розведення гриба є скляна тара, яку потрібно періодично відмивати від нальоту і відкладень, а також промивати сам гриб.

    Свої корисні властивості настій зберігає в холодильнику. Постоявши в теплі, він може виявитися небезпечним для здоров’я. Шкода напій завдасть і при використанні неякісної сировини. Тому, перш, ніж почати вирощувати медузоміцет в домашніх умовах, зверніть увагу на його зовнішній вигляд — гриб повинен бути щільним, гладким, напівпрозорим і обов’язково плавати на поверхні. Опустився на дно гриб використовувати не можна!

    І пам’ятайте, навіть натуральний засіб, незважаючи на цілий ряд свідчень і позитивних відгуків від використовують його людей, може виявитися не таким вже й безпечним. Користь і шкода завжди індивідуальні. Тому перш ніж почати лікування чайним грибом, обов’язково сходіть на консультацію з фахівцем і обговоріть можливі наслідки.

    ↑ зміст

    Відео про користь і шкоду чайного гриба

    Чайний гриб — користь і протипоказання до вживання

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *