Червоний рис — погляд медиків на користь і шкоду продукту

Який продукт в раціоні людини може бути і білим, і жовтим, і червоним, і коричневим, і чорним? Як не дивно, але відповідь на це питання дуже проста — це рис. Залежно від сорту і способу обробки він може постати в самих різних тонах і відтінках. Але чи є користь від такого «кольорового» продукту? Чи варто включати в свій раціон червоний рис? Чи не заподіє він шкоди організму?

«Заборонене» рис: витоки історії

Сьогодні червоний рис популярний як ніколи. Проте в Китаї протягом кількох століть цей продукт не дозволялося вживати в їжу під приводом смертної кари. Здавалося б, причина такого рішення проста — червоний рис приносить непоправної шкоди здоров’ю. Однак така відповідь в корені невірний.

В історії все виглядало так, що цей цілющий продукт настільки припав до смаку древнекитайским імператорам і членам їх сім’ї, що вони просто не захотіли ні з ким ділитися його секретом. Лише за особливі заслуги перед імперією поважним воїнам дозволялося покуштувати «заборонений» червоний рис. Однак з часом таємниця його розкрилася, легенда перетворилася на реальність — цей продукт став відомий у багатьох країнах світу.

↑ зміст

Червоний рис в дієтології

Досить поглянути на склад червоного рису, щоб зрозуміти, але ж древні китайці мали рацію щодо цього продукту: користь від прийому в їжу такої крупи для людини неоціненна. Зокрема, червоний рис містить:

  • вітаміни: В6 (піридоксин), В2, В3, В1 (тіамін);
  • мінерали: йод, кальцій, залізо, калій, мідь, магній, йод, фосфор, калій;
  • амінокислоти: аргінін, гліцин, лецитин, триптофан, ізолейцин, глутамінова кислота;
  • інші мікроелементи: клітковина, крохмаль.

Завдяки такому специфічному складу, червоний рис ефективно допомагає поліпшити мікрофлору кишечника, відновлює роботу товстої кишки, виводить з організму холестерин, сприяє поліпшенню апетиту, швидкої втрати ваги та детоксикації. Крім того, цей продукт багатий антиоксидантами. Тому вживаючи червоний рис в їжу, можна забезпечити міцний імунітет і зберегти моложавий і здоровий вигляд.

Таким чином, користь цього продукту для дієтології безсумнівно велика і навряд чи може бути переоцінена.

↑ зміст

Користь чи шкода? Кулінарна інтрига

Чи знайдеться сьогодні хоча б одна країна в світі, в національній кухні якої немає жодної страви, приготованого на основі червоного рису? Скоріше ні, ніж так.

Своїми делікатесами, перш за все, можуть похвалитися китайці. За допомогою цього продукту вони, зокрема, підкреслюють гармонійний смак соковитого м’яса, овочів і морепродуктів. У південних штатах США, в свою чергу, навчилися поєднувати червоний рис із зеленим перцем, цибулею, помідорами і беконом. А чого тільки варта смачний іранський «плау Ахмар» і албали-плов або французькі супи, італійські салати, російські котлетки, каші і рагу з додаванням цієї крупи? Просто пальчики оближеш.

Але так чи ідеальний цей продукт? Чи є шкода червоного рису для кулінарії? Може бути, проте поки кулінари його не розгледіли. Зберігається така крупа добре, готується швидко, та до того ж має цікавий м’який смак, дивно яскравий колір і тонкий аромат . Чи варто дивуватися, що подібні властивості зробили червоний рис незамінним продуктом для приготування багатьох смачних страв?

↑ зміст

Шкода і користь продукту: погляд медиків

Однак з такою точкою зору сьогодні погоджуються не всі. Деякі медики стверджують, що вживання червоного рису в їжу може завдати серйозної шкоди організму. Чим це пояснюється? Мабуть, тим, що така крупа містить статини, які викликають проблеми з роботою нирок і м’язів. Зокрема, FDA вважає, що червоний рис може стати причиною нефролітіазу ( «камені в нирках») і міопатії (пошкодження м’язової тканини). Існує також думка, що тривалий прийом в їжу такого продукту може стати причиною астми, закрепів і печії.

Разом з тим абсолютно все кваліфіковані лікарі сходяться на тому, що завдяки високому вмісту в червоному рисі вітамінів групи В такий продукт є незамінним для зміцнення імунітету, профілактики нервозов, офтальмологічних і шкірних захворювань.

В цілому популярний нині червоний рис навряд чи можна назвати на 100% корисним продуктом. Тому щоб не завдати шкоди своєму організму, вчіться вживати таку крупу правильно. Головне, не перестарайтеся в «лікуванні», і користь червоного рису неодмінно послужить на благо вашому здоров’ю!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду червоного рису:

Червоний рис — погляд медиків на користь і шкоду продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *