Чорниця — лікарська рослина, її користь і шкода

Чорниця — невисокий, не вище 50 см, дикоростучий чагарник, що влаштувався в листяних і змішаних лісах. Плід — дрібна округла ягода, трохи плеската, темно бузкового кольору. Цікаво, що вже багато років рослина намагаються окультурити, але поки безуспішно.

Чорниця хороша для вживання в свіжому вигляді, у вигляді варення, джему, з неї готують соки, морси, кисіль. Це хороший медонос, чорні ягідки використовують як харчовий барвник. Також чорниця — цінна лікарська рослина.

↑ зміст

Хімічний склад

Користь чорниці обумовлюється багатим хімічним складом. Ягода містить цукру, лимонну, яблучну, щавлеву, хінну, молочну та бурштинову кислоти, пектини, флавоноїди, інулін, дубильні речовини, вітаміни А, С, групи В, РР, мінеральні солі, мікро- і макроелементи.

Сировина та способи заготівлі

Для приготування лікувальних відварів застосовують:

  • Листя чорниці — заготовляють протягом усього літа в суху погоду. Сушать, розстеливши тонким підстилкою в провітрюваному приміщенні;
  • Ягоди чорниці — збирають в липні-початку серпня без плодоніжок. Заготовляють такими методами:
  1. швидка сушка в печі (духовці) при температурі 50-70 ° С,
  2. консервування (як варення),
  3. перетирання цукром в пропорції 1: 2.

Дуже корисно їсти свіжу чорницю, варити з неї компоти і киселі.

↑ зміст

Користь для організму

Дуже цінними для організму є такі властивості чорниці:

  • протидіабетичні — плоди і листя чорниці містять інулін, тому їх з успіхом застосовують для боротьби з цукровим діабетом в легкій формі (коли немає інсулінової залежності),
  • в’яжучі — дубильні речовини в ягодах надають противопоносное дію, особливо рекомендується кисіль з чорниці при проносах у дітей,
  • вітамінні — дуже хороша чорниця для насичення вітамінами дитячого організму, оскільки при її вживанні немає небезпеки гіпервітамінізаціі, відсутній ризик алергії,
  • протизапальні і бактерицидні — ці властивості чорниці використовуються для лікування ротової порожнини, горла, слизової носоглотки, відвар ягід чорниці вбиває бактерії черевного тифу,
  • зниження проникності і ламкості капілярів — ці властивості чорниці обумовлені наявністю флавоноїдів,
  • лікування анемії — яблучна кислота відіграє велику роль в синтезі гемоглобіну і засвоєнні заліза,
  • лікування жовчнокам’яної хвороби — користь чорниці в цьому випадку унікальна, є зовсім небагато рослин, які здатні боротися з цією недугою,
  • поліпшення гостроти зору,
  • відновлення функцій печінки,
  • поліпшення процесів травлення, свіжа ягода чорниці чудово допомагає при хронічних запорах. Після чорничної терапії робота кишечника нормалізується надовго,
  • запобігають відкладенню в суглобах солей,
  • виведення радіоактивних з’єднань — пектини у складі чорниці здатні ефективно знешкоджувати організм, очищаючи його від важких металів. Це властивість використовують для приготування фарма препаратів проти променевої хвороби,
  • профілактика розвитку атеросклерозу,
  • ягоди чорниці здатні зупинити кишкова кровотеча.

↑ зміст

Рецепти тільки з чорниці

Якщо для приготування відвару беруться тільки листя чорниці, такі лікувальні відвари називають «чистими». Використовуються для лікування всіх перерахованих вище недуг, особливо при діабеті та анемії.

Рецепт «чистого» відвару: листя чорниці в кількості 30 г залити 1 літром води. Закип’ятити. Протягом півгодини кип’ятити відвар на слабкому вогні. Після настоювати протягом години в теплому місці (укутати або в термосі). Відцідити через густу марлю (краще складену вдвічі), пити відвар теплим по одній третині склянки тричі на день. Відвар п’ють до появи стійких поліпшень. Через 1 місяць вживання слід дати організму 2-тижневий відпочинок, потім при необхідності відновити прийом лікувального настою .

Для лікування жовчнокам’яної хвороби відвар п’ють не менше 2 років з періодичними перервами через кожні 2 місяці на 2 тижні. У перші 10-12 днів після початку лікування відваром з листя чорниці може наступити загострення хвороби, посилюються болі. Однак ці симптоми незабаром зникають. У сечі спостерігається пісок протягом перші півроку після початку вживання чорничного відвару.

Відвар з сухих чорничних ягід дуже добре допомагає посилити гостроту зору, також чорничний відвар відомий як протидіабетичний засіб, застосовується для стабілізації травлення, обмінних процесів в організмі, боротьби з анемією, очищення організму від шкідливих речовин. З такого відвару роблять клізми при гемороїдальних кровотечах.

Рецепт з сушених чорничних ягід: 1 повна столова ложка сушених ягід заливається 1 склянкою окропу, отриманий напар потрібно кип’ятити 10-15 хвилин на повільному вогні, а після наполягати в теплі (укутати або в термосі) кілька годин. Приймати по 1 столовій ложці 4 рази на добу за півгодини до їди. Такий відвар п’ють 2 місяці, після обов’язково потрібно дати організму відпочинок на 2 тижні. Якщо здоров’я не покращився, то курс повторюється.

Кашка зі свіжих чорничних ягід дуже добре допомагає при опіках (навіть з омертвінням тканин), екземі, гнійних запаленнях шкіри. Прикладають «мазь» щодня товстим шаром на уражену ділянку на кілька годин (до 10), змивають тільки (!) Чистої сироваткою.

Соки, морси, компоти і киселі з ягід чорниці дуже корисні. Їх п’ють без дозування.

↑ зміст

Комбіновані рецепти

Дуже часто корисні властивості чорниці використовують в сукупності з іншими лікарськими травами. Це підсилює лікувальну дію комбінованих отворів на організм.

  • При гіпертонії 1-2 стадії приготувати трав’яну суміш. Взяти траву пустирника, омели білої, арніки гірської, репьяшка звичайного, мелісу, астрагал шерстистоквітковий, листя чорниці в рівних частинах. 1ілі 2 повні столові ложки трав’яної суміші (в залежності від маси хворого) заливають 200 мл окропу. Навар треба кип’ятити на повільному вогні кілька хвилин. Долити окропом до початкового об’єму. Охолодити. Приймати тричі на день по 50-70 г за півгодини до їди.
  • При инсулинонезависимом діабеті дуже хороший збір: ягоди чорниці, листя чорниці, листя брусниці і трава цикорію змішуються в рівних пропорціях. Повну столову ложку трав’яної суміші треба залити 200 мл окропу. На повільному вогні кип’ятити кілька хвилин. Охолодити. Приймати 3 рази на день по 50-70 г за півгодини до прийому їжі.
  • Для підвищення гостроти зору сушені ягоди чорниці змішують з травою очанки і квітками волошки синьої у співвідношенні 2: 1: 1. Повну столову ложку отриманої суміші треба залити 200 мл окропу. На слабкому вогні прокип’ятити кілька хвилин. Наполягати до охолодження. Весь настій випити за 1 день в 3 прийоми за півгодини до їди. Квітки волошки слабоядовіти, тому при вагітності і лактації волошкові квітки з даного збору видаляються.

↑ зміст

Шкода чорниці

Чорниця протипоказання не має. Ягоди можна їсти без обмеження. Вони не викликають алергії або інших неприємностей. Однак її слід з обережністю вживати для лікування розладу кишечника. Кисіль з чорниці можна пити тільки при проносі, викликаному похибками в харчуванні, порушенням дієти. Однак в разі інфекційного проносу чорничний кисіль можна вживати, оскільки дубильні речовини, що містяться в ягодах, не знищують патогенні мікроорганізми, а лише частково «пов’язують» їх. Це приведе надалі до неефективного використання антибіотиків при лікуванні кишкової інфекції.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду чорниці

Чорниця — лікарська рослина, її користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *