Цибуля ріпчаста — корисні і шкідливі властивості овоча

Цибуля ріпчаста — одна з найдавніших овочевих культур. Уже більше п’яти тисячоліть люди використовують цей овоч з унікальними властивостями. На даний момент його користь і можливу шкоду для організму були ретельно вивчені, проте, досі вражає своєю дивовижною різноманітністю і перевіреної роками ефективністю.

В давні часи такий культурі приписувалися чудові цілющі властивості. Воїни, перед тим як йти на наступний бій вішали його на груди, і вважали, що він зможе захистити їх від нанесення ран. І в цьому є розумне зерно, адже фітонцидні властивості цибулі — летючі біологічно активні речовини, мають антимікробну дію, які захистити від ран якщо і не зможуть, то, по крайней мере, допоможуть запобігти зараженню. Його ранозагоювальний ефект також перевірений не одним десятком років.

З тих самих далеких пір цей чудовий овоч став активніше використовуватися в кулінарії, його додають чи не в кожну страву, надаючи неповторний смак. Це багаторічна рослина широке застосування знаходить і в лікувальних цілях.

На сьогоднішній день цибулю налічується більше 400 видів, 228 з яких виростає на території нашої держави.

↑ зміст

Цибуля ріпчаста і його енергетична цінність

Достаток видів цибулі ріпчастої просто вражає, вони можуть бути округлої форми, витягнутої, плоскою або плоско. Найбільш часто зустрічаються на прилавках цибулини ніжно-золотистого кольору, але також можна побачити сріблясто-білого кольору, інтенсивно червоного забарвлення, фіолетовою і навіть майже чорною. Сорти це овочевої культури поділяють на три групи в залежності від гостроти смакових властивостей:

  • Гострі або пекучо-гіркі.
  • Напівгострі.
  • Солодкі (слабоострий або негострі).

Гострий і гіркий смак цибулини визначається вмістом в ній цукру. Адже від найменшої кількості цукру смакові якості стають найбільш ніжними і солодкими, так як одночасно зменшується обсяг ефірних масел, які роблять овоч надмірно гострим, гіркими надають специфічний аромат. Склад цукру в цибулевих овочах наступний:

  • Сорти з солодким смаком — 4-8%,
  • Напівгострі сорти — 8-9%,
  • Гострі або ж горькіе- 9-12%.

Виходячи з цього, можна відзначити, що гострі сорти мають калорійність — 40-43 ккал, яка набагато вище сортів, що мають солодкуватий смак-32 — 39 ккал.

↑ зміст

Корисні властивості цибулі

Ріпчасту цибулю користь, якого неодноразово було доведено вченими, робить благотворний вплив на здоров’я людини. Ця багаторічна овочева культура має багатий складом корисних і поживних речовин:

  • Висока концентрація ефірних масел, від яких залежить гострий смак і специфічний запах.
  • Фітонциди -природні антибіотики, мають бактерицидні властивості.
  • Вітаміни — А, Е, групи B, C, PP-справжній «джерело» вітамінів.
  • Незамінні і важливі мінерали — фтор, залізо, сірка, кальцій, магній, фосфор.
  • Фруктоза і глюкоза.
  • пантотенова кислота.

Про те, що цибульне рослина має корисні властивості, відомо багатьом, але не всі знають, якими саме:

  • Зміцнює імунітет, створюючи, таким чином, потужний захист організму від шкідливих мікробів.
  • Незамінний спосіб профілактики і лікування авітамінозів.
  • Надає ефективне лікування при простудних і вірусних захворюваннях.
  • Володіє антибактеріальними властивостями завдяки фитонцидам, що входять до його складу.
  • Благотворно впливає на серцево-судинну систему через високий вміст калію.
  • Надає організму додатковий захист і стимулює обмін речовин.
  • Поліпшує склад крові і структуру кровоносних судин.
  • Активізує травні органи і усуває тривалі закрепи.
  • Нормалізує і знижує артеріальний тиск.
  • Знижує рівень цукру в крові по причині змісту рослинного гормону глюкінін і протистоїть утворенню бляшок холестеринів.
  • Зменшує ризик виникнення атеросклерозу і перешкоджає появі тромбів.
  • Є відмінним засобом для підвищення статевої потенції.
  • Полегшує перетравлення крохмалю і сприяє поліпшенню сну.
  • Служить хорошою профілактикою ракових захворювань і гальмує розвиток пухлини.

↑ зміст

Лук і його шкоду

Ріпчасту цибулю користь і шкода, якого перед початком вживання повинні бути схильні до оцінці. Причому до несприятливому середовищі можна відразу віднести специфічний запах і не тільки. Цей овоч може стати подразником органів травлення, а в деяких випадках і підвищити кислотність шлункового соку , тому при ускладненнях з шлунково-кишковим трактом, використовувати його в свіжому вигляді не рекомендується. При надмірному використанні в їжу він може нанести шкоду здоров’ю людини і спровокувати напад астми, викликати перепади артеріального тиску, негативно впливаючи при цьому на серцеві ритми.

Таким чином, цей продукт має такі протипоказання:

< ul>

  • При гострих і хронічних захворюваннях печінки і нирок.
  • При виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.
  • При підвищеній кислотності шлункового соку.
  • При хронічних серцево-судинних захворюваннях.
  • При порушеннях гіпертонії.
  • У всіх інших випадках користь такого унікального продукту абсолютно очевидна, як природного джерела величезної кількості мінеральних речовин і вітамінів і ефективного засобу для боротьби з вірусними та інфекційними захворюваннями.

    Як бачите, ріпчаста цибуля користь і шкода, якого є незаперечними це безліч позитивних якостей і властиві йому протипоказання. Однак не варто забувати, що цибуля в вареному або ж тушкованому вигляді не представляє ніякої шкоди для організму. У такому вигляді його можна вживати всім без винятку.

    ↑ зміст

    Відео про користь і шкоду лука

    Цибуля ріпчаста — корисні і шкідливі властивості овоча

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *