Цукати — користь і шкода натуральних солодощів

Цукати — зварені в густому сиропі і зацукровані шматочки фруктів, ягід або овочів колись були улюбленими ласощами Катерини II. Одним з головних достоїнств цих солодощів є натуральність. А основний їх недолік — висока калорійність. Що ж вони представляють насправді — корисний продукт для ласунів або порожні калорії, які можуть завдати шкоди організму і фігурі?

Вважається, що рецепт виготовлення цукатів був винайдений на Сході. В умовах жаркого клімату такий спосіб консервування солодких плодів, як засахаривание, часто був єдиною можливістю зберегти урожай. У Європі та Росії ці солодощі довгий час вважалися екзотичним ласощами правителів і вельмож.

Процес виготовлення цукатів не зазнав істотних змін і до цього дня. Шматочки фруктів або овочів опускають в насичений цукровий сироп і варять тривало час. Просочені сиропом часточки гарненько просушують і зберігають у сухому місці.

↑ зміст

Корисні властивості

Асортимент сировини, з якого виготовляють цукати, настільки різноманітний, що може задовольнити смакові пристрасті будь-якої людини. Їх готують з цитрусів, яблук, груш, інжиру, кавунових кірок, ананаса, моркви, гарбуза і навіть буряка. У кулінарії їх використовують для прикраси різних кондитерських виробів, додають в морозиво, випічку, сиркові десерти, а також подають як самостійну страву до чаю або кави.

В цукатах міститься клітковина, яка допомагає очистити кишечник від шлаків і токсинів, а також покращує його роботу . В результаті термічної обробки плодів, їх вітамінний склад руйнується практично повністю. Тому вітамінів і мінералів залишається дуже мало, хоча справедливості заради варто помітити, що корисних речовин в них більше, ніж в будь-яких інших кондитерських виробах. Доведено користь цукатів з деяких продуктів. Наприклад, з імбиру і цитрусових — вони містять природні антисептики і сприяють зміцненню імунітету.

Ці солодощі є джерелом швидкої енергії і стануть найкращою заміною цукерок і шоколаду, які часто викликають у дітей алергію.

< h3> Калорійність

Багато людей прекрасно розуміють шкоду порожніх калорій, але переконані, що в солодощах, приготованих з натуральних інгредієнтів, можна себе не обмежувати. Більш того, вони вважають, що замінивши цукерки натуральними десертами можна схуднути. Це самообман.

Калорійність 100 грамів цукатів дорівнює 216 кілокалорій.

З одного боку, якщо порівняти цю солодкість з іншими кондитерськими виробами, наприклад, шоколадом, то калорійність в 2 рази менше. Але цукати мають величезний глікемічний індекс — 75. Тобто всього на 25% менше, ніж у чистої глюкози.

↑ зміст

Як вибирати

При виборі цукатів слід звернути увагу на наступні моменти:

  • Категорично не можна купувати продукт, злився в ком. Він або приготований з порушенням технологій, або продавець порушив правила зберігання
  • Слід вибирати бліді і непоказні цукати. Це основний показник натуральності продукту, приготованого без штучних добавок. Яскравий зовнішній вигляд означає лише одне — виробник використовував барвники. Отруйно-червоний або соковито-зелений колір солодощі немов говорить: Обережно — це шкода!
  • Занадто тверді цукати сигналізують про минулому терміні зберігання
  • Не рекомендується купувати цукати, покриті глазур’ю
  • Упаковка захищає продукт від вологи і небезпечних мікроорганізмів, тому віддавайте перевагу солодощів в упаковці, де вказані виробник, калорійність і термін придатності

↑ зміст

Шкода

Пам’ятайте, синтетичні барвники, що використовуються для поліпшення товарної привабливості цукатів, руйнують печінку.

Наявність барвників виявляється просто — цукати поміщають в окріп і через деякий час дивляться, забарвилася чи вода. Якщо забарвилася — значить, цей продукт можна сміливо викидати. Його шкоду непорівнянний з миттєвим задоволенням. Зустрічаються недобросовісні виробники, які повністю замінюють фрукти желатином. За зовнішнім виглядом таку обманку розпізнати важко. Але якщо покласти желатиновий продукт в стакан з водою, через деякий час він повністю розчиниться. Зустрічаються «вкусняшки» виварені в ароматизованої есенції. Таким чином, імітуються різні смаки. Їх видають надто насичений смак і запах.

↑ зміст

Висновок

Незважаючи на те, що цукати — натуральний продукт, вони не так корисні як свіжі овочі і фрукти. Ці солодощі містять мізерно мало вітамінів, але багато цукру. Їх калорійність може звести нанівець результат будь-якої дієти. А для діабетиків шкоду такого ласощі може стати фатальним. Тому, буде розумно ставитися до цукатам як до солодкого десерту і з’їдати їх в невеликих кількостях. Інакше вас можуть наздогнати ті ж неприємності, що і всіх ласунів — ожиріння, цукровий діабет і карієс.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду цукатів

Цукати — користь і шкода натуральних солодощів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *