Цукор і його замінник — корисне і шкідливий вплив на організм

У давнину цукру не було. Люди, що жили на планеті, споживали мед і в якості солодощів, і в якості основи для напоїв, мед був важливою складовою раціону людей, що відрізнялися завидним здоров’ям і винятковим довголіттям, яке зараз і уявити неможливо.

Стародавні жили по три — чотири кола життя, одне коло рівняти 144 літах, поки в далекій Індії, в її південній провінції Бенгалії люди не помітили солодкий смак очерету.

Очеретяний цукор в Європу принесли війська Олександра Македонського (називали його тоді медом, проте виготовлявся він без учас ия бджіл). Продукт став надзвичайно популярний, коштував дорого, цінувався високо.

На Русі цукор з’явився стараннями німецького вченого алхіміка Сигізмунда Маргграф в середині 18 століття, що не тростинний, а буряковий. Сталося це в Тульській губернії, де і був побудований перший цукровий завод. Працюючі на заводі, першими відчули різке погіршення здоров’я організму в цілому і зубів зокрема. Незрозумілі хвороби прийшли в світ заможних людей. Це були хвороби, з якими медицина не могла впоратися. І тільки на початку 20 століття вчені стали говорити про те, що цукор це шкода. Першими прийшли до такого висновку дантисти, потім і все медичне співтовариство стурбувався проблемами споживання цього продукту.

В СРСР навіть розроблялися спеціальні програми по виключенню його з раціону радянських людей, про заміну його фруктозою або глюкозою. До речі, програма мала успіх в рамках турботи про літньому керівництві країни. Партійна верхівка і їх сім’ї вживали замінник, продукт який не завдавав організму шкоди, дозволяючи включати в раціон харчування делікатеси, солодощі та інші радощі життя.

↑ зміст

Що таке цукор

Що таке цукор? Це вуглець водорозчинний, з низькою молекулярною масою, що відноситься до дисахаридам, з молекулою, що включає в себе залишки двох моносахаридів. До моносахаридів відносяться:

  • Глюкоза;
  • Фруктоза;
  • левулоза.

До дисахаридам відносяться:

  • Лактоза;
  • Мальтоза;
  • Сахароза.

Так ось сахароза це і є звичний для нас цукор, речовина кристалічна, що володіє солодким смаком, білого кольору. Може мати бурувате або жовтувате забарвлення залежно від домішок. Це продукт багато хто вважає природним натуральним продуктом, здійснюючи колосальну помилку.

Природні цукру вкрай необхідні людині. Велика користь цукру натурального, до якого відносяться фруктоза і глюкоза , відсутність цих елементів в організмі загрожує станом гіпоглікемії! Але використання сахарози неприпустимо в принципі! Що піклуються про своє здоров’я люди, використовують замінник, корисний і такий же солодкий.

Сахароза штучно синтезований продукт. Джерелом отримання сахарози є тростинний стебло і плоди цукрових буряків. Як роблять цукор:

  1. Буряк подрібнюють в стружку;
  2. За допомогою гарячої води і дифузора з неї витягують сік;
  3. Змішуючи з вапняним молочком, осаджують на дно, пропускаючи через розчин діоксид вуглецю, через фосфогліцеріновую кислоту;
  4. Отриманий сироп обробляють сірчистим газом, фільтрують;
  5. кристалізується, відокремлюючи сахарозу від меляси.

Так роблять і буряковий, і тростинний продукт. Моторошно, чи не так?

↑ зміст

Як поводиться цукор, потрапляючи в організм

Неймовірно, але сахарозу організм, як ссавців, так і людини просто напросто не сприймає. У момент розщеплення цукру в організмі виділяються вільні радикали, які представляють собою реальну загрозу життю. Радикали це гниття, бродіння роз’їдаюче організм зсередини, радикали це блокатори антитіл, руйнівники імунітету, це приховані вороги, що відкривають ворота таким ворогам як віруси, бактерії.

Цукор — прямий шкоди організму, непорівнянний з невеликою користю. Його можна вважати корисним з точки зору постачання організму енергією, а також наповнення людини гормоном щастя. Солодке змушує підшлункову залозу виділяти інсулін, який в свою чергу є джерелом серотоніну. Правда з таким же успіхом все це робить і замінник.

↑ зміст

Шкода цукру

Шкода цукру є довгий список, ознайомитися з яким абсолютно необхідно всім без винятку. Будь то тростинний або буряковий цукор, його шкода можна випробувати, наприклад, на собаці. Шматочок солодощі собака з’їсть з великим задоволенням, але буквально через годину інший можна буде спостерігати загноєння очей і вух і тварини. Людині ж продукт гарантує наступний шкоду — будучи вкрай ефективним імунодепресантом, він знищує захисні функції організму:

  • Порушує мінеральний обмін;
  • Пригнічує функціональну активність ферментів;
  • Викликає ушкодження нирок;
  • Знищує ліпопротеїди високої щільності, що веде до атеросклерозу, хвороб печінки, цукрового діабету та інших тяжких захворювань;
  • Створює дефіцит хрому і ризики безсоння, стомлюваності, ожиріння, анорексії, згасання репродуктивної функції.
  • Створює ризики онкологічних захворювань;
  • Провокує дефіцит міді, калію і магнію;
  • Псує зір;
  • Викликає прискорення процесів старіння;
  • Розвиває карієс;
  • Веде до ожиріння.

Список можна продовжувати довго. Шкода очевидна. Усілякі розмови про те, що краще цукор тростинний, а ще краще всякі коричневі, ароматизовані та інші, приховують правду. Сахароза вбиває, руйнує ДНК. Чи не пора задуматися, хіба здоров’я не головний дар природи, щоб руйнувати його сумнівними задоволеннями?

↑ зміст

Природний замінник

Зовсім не складно знайти замінник сахарози. Відмінним замінником для випічки і напоїв є екстракт агави. З солодки отримують глициризин, в свіжих фруктах повно фруктози, корисного елемента. Лікарі рекомендують в якості замінника цукру стевію, сорбіт, які отримують з горобини, і ксиліт з кукурудзяних качанів.

Не подобається замінники, не солодкі, що не смачні — відмовтеся від цукру зовсім! Довга здорове життя не сумісна з цукром, тростинний він або буряковий. Чай, кава та інші напої без цукру дозволяють насолодитися їх справжнім смаком. Втім, вирішуйте самі, жити вам три кола життя або насолоджуватися солодкими мріями ошуканки сахарози.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду цукру

Цукор і його замінник — корисне і шкідливий вплив на організм

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *