Дивосил — яку користь і яку шкоду може нанести цю рослину

З давніх часів про оману ходять самі загадкові і дивні легенди. Зокрема, на Русі споконвіку вважалося, що ця рослина має надприродною силою і здатне позбавити від 9 найжахливіших недуг.

У той же час стародавні греки стверджували, що оман або Helenium був подарований богом сонця Геліосом, чому і отримав своє «сонячне» назву. Однак скільки б суперечливими не були легенди про оману, він до цих пір є незамінним атрибутом народної медицини. Так до чого ж зводиться користь цієї рослини і таїть воно шкоду для людини?

↑ зміст

Погляд на склад оману

Щоб зрозуміти, наскільки давньоруські легенди були близькі до розуміння корисних властивостей оману, досить сучасним поглядом подивитися на його склад. Зокрема, в цій рослині містяться інулін і інуленін — природні цукри, які зміцнюють імунну систему, сприяють зчепленню клітин в тканинах, наділяють організм енергією.

Разом з тим оман багатий і іншими унікальними речовинами, а саме:

  • смолами;
  • алкалоїдами;
  • пектином;
  • сапонінами;
  • ефірною олією;
  • флавоноїдами;
  • кислотами: бензойної і оцтової;
  • вітамінами: Е і С;
  • мінералами: марганцем, кальцієм, залізом, магнієм і калієм.

В цілому такий специфічний склад наділив оман незвичайними лікувальними властивостями. Зокрема, цього лікарської рослини приписують такі дії, як:

  • протизапальну;
  • жовчоутворюючої;
  • потогінний;
  • сечогінний;
  • заспокійливу;
  • в’яжучий;
  • відхаркувальний;
  • протиглистове;
  • антисептичну.

Однак було б неправильно стверджувати, що користь оману обмежується тільки цим колом властивістю: в ньому таяться ще десятки непізнаних таємниць.

↑ зміст

Дивосил: кулінарний питання

Як би не здавалося дивним або дивним, але застосовувати оман в кулінарії люди навчилися давно. Зокрема, на Русі зі шматочків його стебла, відварених в цукровому сиропі, готували своєрідні цукати, які символізували солодку і багате життя в будинку.

Разом з тим в кулінарних цілях оман застосовують і в якості добавки для консервації, наприклад, при приготуванні грушевого або яблучного компоту. Такий продукт не тільки покращує смак напою, а й зменшує завдяки своїм антисептичним властивостям ризик «вибуху» банок з консервацією. У подрібненому вигляді стебла оману також використовують для приготування овочевих супчиків і рагу, наприклад, на основі селери.

Проте користь від такого продукту на цьому не закінчується. Сьогодні, зокрема, подрібнені коріння оману активно застосовуються в харчовій промисловості в якості натурального барвника синього кольору, наприклад, при виробництві карамелі, пудингів, жувальних гумок, киселів . Використовують його також і як джерело інуліну і фруктози.

Але чи є шкода від оману для кулінарів? Навряд чи, а от користь від використання його в кулінарних цілях безсумнівно велика!

↑ зміст

Дієтологи про оману

Користь оману як дієтичного продукту була розкрита ще в Стародавньому Римі. Зокрема, римляни, вважали, що вживаючи цю рослину в їжу, можна ефективно очистити свій організм і поліпшити апетит. Сьогодні до цих корисних властивостях сучасні дієтологи додали також здатність такого продукту швидко вгамовувати голод, насичувати кров поживними речовинами і посилювати метаболізм.

Варто зауважити, що побічним ефектом від застосування оману в їжу є і природне підвищення ваги. Тому нерідко дієтологи пропонують такий продукт людям, хворим на дистрофію.

Проте не дивлячись на видиму користь для організму, включати оман в свій раціон рекомендується дуже акуратно. Пояснюється це тим, що такий продукт може спровокувати цистит, алергію, блювоту, нудоту, а також ослаблення серцевого ритму. Тому щоб не заподіяти шкоду організму, вживати цю рослину в їжу потрібно після попередньої консультації з лікарем.

↑ зміст

Застосування оману в медицині

ock_id_4 «> <>

Користь «сонячного» рослини для медицини просто неоціненна. Зокрема, бальзам з оману використовують як профілактичний і загальнозміцнюючий засіб. За допомогою настоянки можна позбутися від болю в шлунку, ревматизму і радикуліту, а завдяки настою — від проносу, високого тиску, захворювань шлунково-кишкового тракту і шкіри. У той же час відвар з коріння оману має протизапальні, сечогінні, відхаркувальні, жовчогінні і протиглисними властивостями.

Крім того, використовують цю рослину і для приготування:

  • масла, загоювального рани,
  • чаїв при застуді і захворюваннях дихальних шляхів;
  • мазей, заліковує опіки та інші пошкодження шкіри;
  • екстрактів для лікування і профілактики клімаксу, бронхіту, захворювань печінки, гастриту і виразок, пневмонії, енурезу, хвороб печінки і ЖВП, гінекологічних запальних процесів, піодермії;
  • порошків для позбавлення від гастриту, гепатиту, гіпертонії, геморою, дуоденіту, коліту, холециститу, виразок;
  • таблеток для лікування хвороб органів дихання і шлунково-кишкового тракту, шкірних і гінекологічних захворювань.

Проте при всій різноманітності лікувальних властивостей оману при неправильному лікуванні шкоду від нього може бути не меншим.

↑ зміст

Протипоказання для оману

З медичної точки зору шкоди від застосування оману може проявитися в декількох випадках. Зокрема, протипоказаний він при:

  • вагітності і в період лактації;
  • хронічних запорах;
  • захворюваннях нирок, кишечника і серця;
  • мізерних менструаціях;
  • індивідуальної чутливості до препарату;
  • підвищеної в’язкості крові.

Крім того, особливу небезпеку становить для хворого передозування медичними препаратами на основі оману. Як показує практика, в такому випадку можливо харчове отруєння, поява задишки, збоїв в серцевому ритмі, втрата свідомості, блювота, слабкість і навіть внутрішня кровотеча.

В цілому яким би корисним не здавався оман пам’ятайте, що застосовувати його і в кулінарних, і в лікувальних цілях варто з максимальною обережністю!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду оману

Дивосил — яку користь і яку шкоду може нанести цю рослину

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *