Дорі — показання та протипоказання до вживання морської риби

Про те, що користь від регулярного вживання риби висока, відомо давно. Як і те, що морська риба більш поживна і корисна в порівнянні з річковою. І хоча про смаки не сперечаються, але армія шанувальників морської риби, які вважають її смачніше річковий, величезна.

А ось яку морську рибу вибирати з усього різноманіття — питання, яке виникає кожного разу перед походом в магазин. Сьогодні ми розповімо про одну загадкову морській рибі, дорі. Розповімо про те, наскільки ця риба корисна і чи може вона нанести шкоду при регулярному вживанні.

↑ зміст

Опис і місце проживання

Риба дорі відноситься з Солнечнікова, хоча є думка, що вона є однією з різновидів камбали. Навіть її зовнішній вигляд говорить про схожість з камбалою: форма тіла нагадує круглу тарілку. Правда, дорі дещо товщі камбали і у неї немає луски. Зате її плавники покриті гострими шипами.

Мешкає ця риба в океанах: Тихому, Індійському і Атлантичному. Дорі харчується в основному дрібними рибками, тому її можна знайти там, де мешкають косяки оселедця. Риба дорі має біле щільне м’ясо, за смаком нагадує палтус. Гурманів особливо радує те, що в ній міститься мало кісток. Тому її можна їсти і насолоджуватися, а не брати до уваги кісточки. Тобто ризик вдавитися в даному випадку зведений до мінімуму. Ще одна прекрасна властивість пов’язана з обробленням: філе відділяється дуже просто, що дозволяє обробляти рибу, економлячи сили і час.

Не дивлячись на те, що риба не дуже поширена в нашій країні, її все ж можна знайти в магазинах. Коштує вона відносно недорого. При цьому купити дорі можна тільки в замороженому вигляді (патрані). Це можна пояснити, оскільки часу з того моменту, як вона виловлена і доставлена в російські магазини, проходить чимало.

Довжина замороженої риби може коливатися від 25 до 40 см, а маса — від 500 г до 1,5 кг . Тут слід розуміти: чим більше тулуб, тим більше можна отримати білого м’яса при обробленні. Вигода очевидна.

↑ зміст

Живильні властивості

Користь для людини від вживання риби неоціненна. І перш за все тому, що це білковий продукт. Отже, в чому ж полягає користь риби дорі:

  • Склад білка в цій рибі досягає 20%. Досить з’їсти всього лише одну-дві порції дорі і ви забезпечите собі денну норму білка. А він, як відомо, є невід’ємним елементом всіх процесів в організмі;
  • У великій кількості дорі містить поліненасичені жирні кислоти Омега-3, які життєво необхідні людині і надходять в організм тільки з їжею. Їх регулярне надходження знижує в крові холестерин, очищає стінки судин, сприятливо впливає на роботу серця і головного мозку. Тобто запобігає розвитку такого страшного захворювання як атеросклероз (закупорку судин).
  • Морська риба дорі містить достатню кількість йоду і фтору, дефіцит яких призводить до захворювань щитовидної залози.
  • У цій рибі в достатній кількості містяться вітаміни A і D, які благотворно впливають на міцність кісток і зір.

↑ зміст

Кому показано вживання

Рибу Дорі можуть вживати абсолютно все. Однак є список захворювань, при якому користь від вживання цієї риби буде неоціненна. Наприклад:

  • атеросклероз;
  • порушення обміну речовин;
  • неполадки в роботі серцево-судинної системи;
  • порушення в роботі в щитовидної залози і т.д.

Риба засвоюється організмом набагато легше, ніж будь-який вид м’яса. Дорі НЕ затримається у вас в шлунково-кишковому тракті довше, ніж на 1-2 години. Для порівняння, на переробку курятини потрібно мінімум 2-3 години. Тобто тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом, рекомендується якомога частіше включати в свій раціон морську рибу.

↑ зміст

Що можна приготувати

Дорі можна готувати як будь-яку морську рибу: смажити, тушкувати, відварювати, запікати і навіть робити парові котлети. Вона ідеальна для морських салатів і як інгредієнт в будь-якому іншому салаті. Правильно приготувавши цю рибу, можна створити справжній шедевр. Якщо дорі попадеться вам в ресторані, рекомендуємо покуштувати буябес (юшку, приготовану з французької рецептом). Дорі володіє дуже соковитим і ніжним м’ясом, в чому ви переконаєтеся. Втім, як би ви її не готували, користь від вживання буде очевидна.

↑ зміст

Шкода від вживання риби

Особлива шкода цей вид риби заподіяти вам не може (якщо, звичайно, у вас немає індивідуальної нестерпності або алергії до рибі як такої).

Однак варто бути акуратними, адже існує можливість зараження від риби глистами. І тоді шкоду для організму очевидна. У цьому плані велику небезпеку становить прісноводна риба, а й від морських мешканців, теоретично, можна чекати чого завгодно. Тому краще рибку відварити або підсмажити, тим самим убезпечити себе і своїх домочадців. А ось копчення не завжди дозволяє позбутися від паразитів, тому особливо педантичним громадянам вживати копчену рибу не радять. Та й корисні властивості після такої обробки виявляться під великим сумнівом. Шкода від копчення пов’язаний ще і з тим, що така риба в концентрованому вигляді містить велику кількість концерагенов.

І рада на прощання. Вибираючи рибу дорі, будьте уважні. Купуйте тільки у надійних відомих постачальників, щоб бути впевненим, що це свіжозаморожена риба і виловлена в дозволених місцях, тобто безпечна. І тоді правильно приготована риба принесе вам і вашій родині не шкода, а суцільну користь.

Дорі — показання та протипоказання до вживання морської риби

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *