Дієтологи про користь і шкоду кукурудзяної крупи

Кукурудзяна крупа відома вже кілька десятків століть, але як би не змінювався світ цей продукт все також залишається незмінним надбанням людства.

Однак було б нерозумно приписувати популярність кукурудзи на рахунок інків, майя або ацтеків, які активно вирощували маїс і використовували його для приготування їжі. Секрет кукурудзяної крупи швидше в тому, що цей продукт настільки універсальний, що обійтися без нього сьогодні навряд чи представляється можливим. Але чи варто думати, що його користь настільки безмежна, що за нею не ховається шкода?

↑ зміст

Кукурудзяна крупа: погляд під мікроскопом

Щоб розібратися в тому, наскільки корисна крупа з качанів кукурудзи, в першу чергу, потрібно поглянути на її хімічний склад. А він, скажімо прямо, досить унікальний. Цей продукт, зокрема, містить:

  • вітаміни: B2 (рибофлавін), B1 (тіамін), PP, B9 (фолієва кислота), H (біотин), E, A (каротин), B6 (піридоксин), B5 (пантотенова кислота);
  • мінерали: калій, бор, фосфор, фтор, мідь, кальцій, алюміній, сірка, магній, титан, ванадій, хлор, натрій, йод, нікель, селен, молібден, залізо, олово, кобальт, цинк, марганець, хром , кремній;
  • амінокислоти: лейцин, аргінін, метіонін, валін, триптофан;
  • інші речовини: клітковина, крохмаль.

Що тут скажеш? Одного погляду на перелік мінералів досить зрозуміти, що користь кукурудзяної крупи повинна бути непросто велика, а по-справжньому величезна. Але чи так це насправді можна зрозуміти, тільки вивчивши практику її застосування.

↑ зміст

Користь чи шкода? Відповіді кулінарів

Про те, хто перший вирішив, що кукурудзяна крупа відмінно підійде для кулінарних цілей, і почав використовувати її в їжу, історики сперечаються жоден рік. Однак незнання відповіді на таке питання, зовсім не заважає цьому продукту залишатися у всіх куточках земної кулі одним з найулюбленіших інгредієнтів для приготування смачних традиційних страв.

У Молдові, наприклад, ще в XVIII столітті була відома мамалига — густа каша з кукурудзяної крупи. Крім цього блюда, молдавська кухня славиться і кондитерськими виробами, виготовленими з подрібненої в крупу чи борошно кукурудзи. Додають її також в супи, гарніри, хліб та іншу випічку.

Не відстають від кулінарів Молдавії і кухарі з Мексики і Аргентини. У кухні цих країн кукурудзяна крупа а, зокрема, застосовується для приготування коржів — тортильи . Щось схоже можна знайти і серед кулінарних рецептів Грузії і Чечні, правда, під іншими назвами. Так, західногрузинського кукурудзяний лаваш називається мчади, а чеченський хліб — Сискан. У той же час в Америці вельми популярною їжею є корн-дог — сосиска в кукурудзяному тісті, обсмажена у фритюрі, на Західній Україні — в’язка каша зі шкварками (банош), в Абхазії — абиста.

В цілому користь від застосування кукурудзяної крупи в кулінарії вельми і вельми істотна, і заперечувати це було б дуже нерозумно.

↑ зміст

Кукурудзяна каша: думка дієтологів

Не будемо заперечувати, що в Росії каша — це найпопулярніша страва, основним інгредієнтом якого є кукурудзяна крупа. І дивуватися, на думку дієтологів, тут нема чому. Користь від такої страви затьмарює собою весь можливу шкоду від його вживання. Зокрема, каша з меленої кукурудзи завдяки високому вмісту клітковини відмінно засвоюється організмом, улучает метаболічні процеси, сприяє очищенню крові і виведенню шкідливих речовин, наприклад, таких, як шлаки, перешкоджає гниттю і бродінню їжі в кишечнику і шлунку.

Особливістю кукурудзяної крупи є і те, що приготована з неї каша, не викликає алергію. Саме тому дієтологи з чистою совістю рекомендують її навіть упередженим алергікам.

Зауважимо, що не буде зайвим цей продукт і в раціоні людей похилого віку і маленьких діток. Завдяки особливому хімічному складу кукурудзяної крупи, каша поповнить організм необхідними для підтримки здоров’я вітамінами, амінокислотами та мінералами.

Плюс до всього це блюдо низькокалорійне, і, отже, вживаючи його в їжу, можна не переживати про появу зайвих кілограмів . Однак те, що для одних користь, для інших — серйозної шкоди. Тому дистрофіків і людям, охочим набрати вагу, кукурудзяна каша явно протипоказана.

↑ зміст

Кукурудзяна крупа в косметології: користь і шкода

Косметологи, ще недавно відносилося до кукурудзяній крупі дуже упереджено, сьогодні встигли усвідомити свої помилки і поміняти про неї думка. У косметичних цілях цей продукт, зокрема, широко використовується для виробництва очищають шкіру засобів, наприклад, пілінгів і скрабів.

У той же час в домашній косметології застосовують крупу з кукурудзи і для приготування оздоровчих масок, що знімають набряки, видаляють чорні точки і розгладжують зморшки.

Однак використовувати цей продукт коштує досить акуратно, так як кукурудзяні крупинки не назвеш щадним матеріалом для очищення шкіри. Тому користуватися будь-яким з косметичних засобів, приготованих на основі крупи чи борошна з кукурудзи, потрібно в повній відповідності з доданою до нього інструкцією або рецептом. Однак при найменших пошкодженнях шкіри все ж краще відмовитися від подібного догляду, особливо якщо справа стосується особи, інакше шкоди від такої «турботи» проявиться у всій красі.

↑ зміст

Медичний погляд на кукурудзяну крупу

У медицині користь від використання кукурудзяної крупи поки залишається розкритою в повному обсязі. Єдине, що можна вважати безперечним з точки зору медиків, це те, що страви з неї дуже корисні хворим з патологією шлунково-кишкового тракту і захворюваннях печінки. Хоча в той же час багато лікарів рекомендують включати кашу з кукурудзяної крупи годуючим і вагітним жінкам, так як таке блюдо містить фолієву кислоту, необхідну для підтримання здоров’я мами і її малюка.

Разом з цим гастроентерологи стверджують, що зловживати таким продуктом не варто. Зокрема, шкода кукурудзяної крупи з медичної точки зору зводиться до того, що переїдання приготованих з неї страв може стати причиною загострення гастриту і тяжкості в шлунку.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кукурудзяної крупи

Дієтологи про користь і шкоду кукурудзяної крупи

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *