Дієтологи про користь і шкоду минтая

Про те, що риба корисна, відомо давно. Всі дієтологи в один голос закликають включати її в свій раціон мінімум раз в тиждень. Однак користь організму приносить не всяка риба. У нашій статті ми розповімо про минтай. Чи є реальна користь від його вживання? Яка його калорійність? Чи здатний минтай завдати шкоди організму? Найголовніші факти, які вам потрібно знати.

Що це за риба

Минтай відноситься до породи тріскових, що надає йому статус риби цінної і поживною. І при цьому, що важливо, має низьку калорійність. Не дарма минтай був відомий вже в давнину. Сьогодні його люблять не тільки в Росії, але і східних країнах, де нерідко їдять кожен день. З минтая готують національні страви, приправлені різноманітними соусами і приправами. За рахунок цього риба часто має неповторний вишуканий смак

Минтай водиться в Тихому й Атлантичному океанах, харчуючись в основному планктоном. Живе він в холодній воді і може занурюватися на глибину понад семисот метрів. У період нересту ця риба підпливає близько до берега і часом трапляється на просту вудку. Але найцінніше в цей період, звичайно, ікра. Вона була дуже популярна за часів СРСР, особливо у тих, хто не міг дістати чорну ікру. Втім, і зараз, коли дефіциту немає, з усіх «мінтайних» страв ікра на російських столах зустрічається найчастіше.

Тим часом, цей вид харчового використання риби далеко не єдиний. Крім ікри минтая в кулінарії використовують його філе і печінку. Але в якому б вигляді риба ні подавалася до столу, її завжди відрізняє низька калорійність і чудовий склад.

↑ зміст

Минтай — для здоров’я і схуднення

На 100 грам риби калорійність не перевищує 72 Ккал. А її склад воістину царський:

  • жири;
  • білки;
  • «хороший» холестерин;
  • мінерали;
  • мікроелементи (калій, йод, фосфор, фтор сірка і кобальт);
  • насичені жирні кислоти омега-6 і омега-3;
  • вітаміни групи B і K

Користь складу цілком очевидна: зміцнюється організм, поліпшується самопочуття, налагоджуються обмінні процеси. Корисні властивості лежать, що називається, на поверхні: минтай — лідер серед риб за вмістом білка, селену і йоду . При цьому риба має низькоалергенні властивості і її дають малюкам з 8-ми місяців. Користь минтая неоціненна для жінок під час вагітності та грудного вигодовування. Низька калорійність і висока поживна цінність буде особливо корисна людям похилого віку. Крім того, минтай рекомендується регулярно вживати, коли відзначається нестача йоду.

↑ зміст

Минтай і чудові форми

При вживанні минтая саме низька калорійність дозволяє швидко насититися і при цьому утримати форму. Регулярно вживаючи цю рибу, можна повернути фігурі стрункість і при цьому харчуватися вдосталь і смачно. Звичайно, минтай краще вживати з різними гарнірами, які «оттенят» його смак. Ще однією перевагою цієї риби є невисока ціна, а це в період кризи, самі розумієте, дуже важливо.

Минтай в кулінарії

Кулінарна промисловість уже давно включила цю рибу в постійний побут. З неї виробляють кілька видів продукції:

  • кінчені і сушену-в’ялену рибу;
  • рибний фарш;
  • кормову борошно;
  • консерви.

Висока харчова цінність і низька калорійність минтая дозволяє його смажити, запікати, варити. Але найкращий спосіб приготування — гасіння. Адже в цьому випадку минтай практично не втрачає свої смакові якості. Відмінним гарніром до нього будуть овочі, присмачені різними приправами.

↑ зміст

Користь залежно від частоти

< id = " yandex_rtb_R-A-23 Корисні властивості стануть явними, якщо вживати минтай мінімум два рази на тиждень. В даному випадку користь залежить від накопичувального ефекту, а результатом стане зміцнилися здоров'я і добре самопочуття. В результаті минтай має наступні корисні властивості:

  • благотворний вплив на стан серця і судин, яке можливо за рахунок вмісту якісних жирних кислот. За рахунок них знижується рівень шкідливого холестерину і поліпшуються обмінні процеси в організмі, а також нормалізується кров’яний тиск,
  • низька калорійність захистить від перевантажень серце;
  • високоякісний білок, підвищує розумову активність і забезпечує нормальну роботу організму в цілому;
  • вітаміни і мінеральні речовини підвищують інтенсивність фізичної діяльності, покращують самопочуття і наповнюють людину енергією;
  • йод забезпечує правильну роботу щитовидної залози;
  • селен бореться з потрапляють в організм шкідливими речовинами;
  • низький вміст жирів нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і полегшує процес перетравлення.

↑ зміст

Шкода від вживання минтая

І навіть така корисна риба як минтай здатна завдати шкоди організму, якщо вживати її в необмеженій кількості. Як говоритися, все добре в міру.

В основному шкода може бути пов’язаний з індивідуальними особливостями організму:

  • алергічні захворювання;
  • індивідуальна непереносимість морської риби;
  • гіпертонічна хвороба (риба містить в собі велику кількість солі).

Щоб не завдати собі шкоди, вводити минтай в свій раціон треба поступово. Спочатку буде досить невеликої кількості. А якщо негативних наслідків не виникає, цілком можна вживати цю рибу пару раз в тиждень.

Отже, ми розповіли, в чому полягає шкода і користь минтая. Риба цінна і, головне, доступна. Влаштовуйте собі рибні дні, як за радянських часів, і ви побачите, наскільки ваш організм буде вам вдячний.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду минтая

Дієтологи про користь і шкоду минтая

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *