Дієтологи про користь і шкоду молочних продуктів

З дитинства всім нам відомо, що найкорисніший продукт — це молоко. Про це нам твердили мами і бабусі, вихователі в дитячому садку і навіть герої мультфільмів. Чим же так корисно молоко і продукти, які з нього отримують?

Користь молочних продуктів, так само як і шкоду — часта тема для дискусій серед дієтологів всього світу, але які б доводи вони не приводили проти вживання молока, воно все одно залишиться одним з головних напоїв на нашому столі.

↑ зміст

Користь молока

Молоко по праву вважається справжнім джерелом здоров’я, оскільки містить в собі масу корисних для людини речовин — крім білків і жирів, вуглеводів воно багате вітамінами, амінокислотами та іншими найважливішими для організму елементами. Наприклад, кальцій сприяє утворенню в організмі колагену, відповідального за пружність шкіри і зміцнює кісткову тканину, тому для людей, що мають ризик захворювання остеопорозом (коли кістки стають крихкими і ламкими), вживання молока вкрай бажано. Що входить до складу молока фосфор, забезпечує природну білизну і здоров’я зубів. Для тих, хто виконує важку фізичну працю молоко також дуже корисно, тому що містить речовину рибофлавін, яке допомагає підтримувати м’язи в тонусі

Компоненти молока ідеально збалансовані, тому засвоюється воно дуже легко і до того ж підтримує нормальну роботу кишечника , що в підсумку благотворно позначається на імунній системі. Корисно молоко і для страждаючих високим кров’яним тиском, а останні дослідження вчених говорять про те, що ризик виникнення деяких видів раку можна знизити при регулярному вживанні цього цілющого продукту.

Крім того, молоко має здатність зменшувати вплив токсичних речовин і радіації, також воно має бактерицидні властивості . Якщо ви перебрали з алкоголем або отруїлися неякісною їжею або кислотою, важкими металами, лугами, то півлітра теплого незбираного молока допоможуть вам швидко впоратися з наслідками.

↑ зміст

Користь кисломолочних продуктів

Багато дієтологи єдині в думці про те, що більш корисно вживати молочнокислі продукти, а не незбиране молоко. І ось чому — організм більшості дорослих людей молочний цукор (лактозу) засвоює погано. Кисломолочні ж продукти засвоюються організмом в рази швидше і легше. Крім того, регулярне вживання кефіру, айрану, кислого молока забезпечує комфортну роботу кишечника, нормалізує діяльність печінки і нирок. За допомогою цих продуктів можна швидко скинути кілька кіло і привести себе в відмінну форму. Вживання кисломолочних продуктів показано при колітах, дисбактеріозі, запорах і навіть отруєння. Відомо, що лікування антибіотиками вбиває всю корисну мікрофлору кишечника, тому користь кислого молока, кефіру, айрану і інших подібних продуктів в цьому випадку незаперечна, так як завдяки їм негативний вплив антибіотиків зводиться до мінімуму.

↑ зміст

Якому кисломолочному продукту віддати перевагу

У більшості випадків кисломолочні продукти використовують з метою поліпшити роботу внутрішніх органів. Кожен з продуктів має свій неповторний смак і певним чином впливати на організм. Так,

  • кефір покращує психічний стан і сон, запобігає кишкові інфекції;
  • сир дуже багатий на вітаміни, його вживання сприяє швидкому відновленню зламаних кісток;
  • сир допомагає зміцнити хрящову тканину, а також підвищує регенерацію;
  • ряжанка покращує травний процес, втамовує спрагу і збуджує апетит;
  • йогурт покращує роботу травлення та нервової системи, а також гормональні функції;
  • сметана також благотворно впливає на гормональний фон, сприяє підвищенню апетиту;
  • пахта знижує рівень холестерину, допомагає в боротьбі з ожирінням;
  • айран зміцнює імунну та нервову систему, чудово втамовує спрагу. Крім того, айран покращує роботу серцево-судинної і дихальної системи.

При неправильному приготуванні кисломолочних продуктів, зокрема, такого як айран, можна завдати своєму організму певної шкоди — є ризик того, що організм просто не сприйме напій. Так, той же айран використовувати слід тільки в свежеприготовленном вигляді.

Користь кисломолочних продуктів для багатьох очевидна, а ось про користь такого продукту як згущене молоко ведуться суперечки.

↑ зміст

Про користь і шкоду згущеного молока

Безумовно, що серед усіх солодощів згущене молоко — найкорисніше. Технологія приготування згущеного молока дозволяє більшу частину корисних властивостей цілісного натурального молока сохраніть.Так, практично не руйнується кальцій — найголовніший молочний мікроелемент, залишаються в цілості й вітаміни А, В, С, Е, елементи йод, фтор та натрій. А на цьому і базується користь згущеного молока — воно зміцнює імунну систему, покращує зір, зміцнює кістки.

Мінус же згущеного молока в тому, що воно містить занадто багато цукру, воно дуже жирне і калорійне. Одна банка містить близько 1200 ккал., Якщо з’їсти її всю за раз, це завдасть організму, тим більше дитячому, певної шкоди. Тому дієтологи радять не вживати згущене молоко як окреме ласощі, краще додавати його в каві, чай, їсти з фруктами або ягодами.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду молочних продуктів

Дієтологи про користь і шкоду молочних продуктів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *