Дієтологи про шкоду і користь свинини

Серед нашої аудиторії знайдеться достатньо шанувальників соковитою свинячої грудки і ароматних шашликів. Але, довідка для держтаємниці
незважаючи на величезну популярність продукту, користь свинини продовжує залишатися об’єктом спору вчених, дієтологів і споживачів. Незважаючи на присутність в ній цінних елементів перші впевнені, що її вживання завдає шкоди нашому організму. Щоб знайти істину в словах прихильників свинини і її супротивників необхідно ознайомитися зі складом і способом вживання.

Відразу хочеться звернути увагу читача на помилкова думка, що склався по відношенню до даного продукту. Дуже довгий час вчені стверджували, що м’ясо досить складно засвоюється організмом в порівнянні з іншими видами. Але як показали останні дослідження, свинина практично не поступається за легкістю переробці ШКТ і засвоюваності цінних поживних речовин , а в деяких випадках навіть випереджає інші сорти м’яса.

↑ зміст

Склад свинини і її користь

Які б вагомі аргументи не наводили вчені про шкідливий вплив свинини, її користь на організм просто величезна. Цінність свинячого м’яса полягає в наявності великої кількості вітамінів, мікроелементів, амінокислот і інших речовин, які складно знайти в такій кількості в інших продуктах:

  • Завдяки наявності групи вітаміну В, представленими в ідеальній пропорції по відношенню до цинку, фосфору і магнію, є можливість досить швидко вивести з організму всі важкі елементи.
  • Свинина містить калій, натрій, йод, кальцій і залізо. Останній елемент особливо корисний для людей, які страждають низьким гемоглобіном, так як нормалізує роботу кровотворних органів.
  • Особлива користь свинини складається в присутності великої кількості білка, який необхідний дітям в період інтенсивного росту, спортсменам і годуючим мамам.
  • Що містяться в м’ясі арахідонова кислота і селен прискорює обмінні процеси на клітинному рівні, і допомагають людині уникнути депресивних станів. Всього 200 гр. свинини в добу і прекрасний настрій на весь день вам гарантовано!

↑ зміст

Шкода свинини для організму

Незважаючи на те, що користь від вживання свинячого м’яса нами доведена, варто трохи розповісти про те, якої шкоди вона має на людський організм. Несприятливий вплив м’яса залежить, перш за все, від кількості вжитого продукту і його якості.

Добова доза свинячого м’яса і продукції, приготовленої з нього не повинна перевищувати 250 гр. В іншому випадку при регулярному перевищенні є ймовірність стати постійним відвідувачем поліклінік.

Свинина в великих кількостях завдає шкоди гистамином, що містяться в ній. Він небезпечний свій здатністю, провокувати розвиток тромбофлебіту, запальних процесів апендициту і жовчного міхура. Також дана речовина сприяє появі шкірних захворювань: фурункульозу, кропив’янки, дерматиту, екземи, нейродерміту і дерматозу. Деякі західні фахівці вбачають зв’язок між вживанням свинини і початком розвитку аритмії і навіть інфаркту міокарда.

В інших випадках шкода свинини виникає через недобросовісність фермерів. Так прагнучи за великим прибутком, тварина вигодовують різними гормональними добавками для збільшення ваги. Внаслідок неправильного догляду така свинина містить гормон росту у величезній кількості. Шкідлива речовина, потрапляючи в організм людини, стає причиною порушення гормонального балансу, на нормалізацію якого потрібно дуже тривалий період.

↑ зміст

Як краще вживати свинину

Максимальна користь від вживання свинини виходить в тому випадку, якщо правильно вибирати м’ясо і при приготуванні страв з нього дотримуватися певних правил.

Рекомендації від дієтологів, які дозволять не завдати шкоди організму і максимально зберегти поживні речовини в м’ясі:

  • Купувати м’ясо потрібно там, де є можливість лабораторного дослідження і створені санітарні умови для його зберігання.
  • При виборі свинини потрібно враховувати яке блюдо буде з неї готуватися. До першого сорту відносять пахову область, грудинку, лопатку, окіст і поперекову частину. Максимальна користь від вживання свинини буде саме з цієї категорії м’яса. До другої категорії відносять рульку (передпліччя), голяшку і шийний розріз. М’ясо цього сорту містить багато жирів, а також відрізняється більшою сухістю і жорсткістю.
  • Що стосується кольору, то свинина повинна мати приємний світло-рожевий відтінок.
  • При приготуванні страв зі свинини краще віддати перевагу грилю або духовці.

Також не забувайте, що будь-яке м’ясо вимагає ретельної термічної обробки. В іншому випадку воно може стати причиною розвитку гельмінтів. Тому в процесі приготування необхідно стежити, щоб температура в духовій шафі не опускалася нижче 80ºС.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду свинини

Дієтологи про шкоду і користь свинини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *