Думка дієтологів про користь і шкоду бурого рису

Не так давно на полицях наших продуктових магазинів з’явився бурий рис і незважаючи на недешеву вартість майже відразу ж припав до смаку багатьом любителям здорового харчування. Чим же зміг зацікавити споживачів цей продукт? Яка його реальна користь? Чи потрібно побоюватися, що бурий рис може завдати шкоди організму? Давайте розберемося.

Звідки взявся бурий рис? Акцент на склад

Бурий рис, який інакше називається рисівникам як коричневий карго або просто карго, багато в чому зобов’язаний нинішньої світової популярністю індусам. Саме в Індії в найбідніших районах країни вперше почали приймати в їжу цей «низькосортний» продукт. Проте з часом до нього звикли і представники індійської еліти, усвідомивши, що цей неочищений від оболонки рис, крім цікавого смаку має цілому низкою інших корисних властивостей.

У чому ж секрет цього продукту? Безсумнівно, в його складі. Зокрема, бурий рис включає в себе:

  • вітаміни: В1 (тіамін), В6 (піридоксин), В2 (рибофлавін), В9 (фолієва кислота), В3 (ніацин), РР (нікотинова кислота), А (каротин), С , E;
  • мінерали: ванадій, цинк, кальцій, кремній, селен, фосфор, калій, залізо, нікель, літій, мідь, магній, йод, марганець;
  • амінокислоти: аргінін, метіонін, гліцин, триптофан, ізолейцин, лецитин, валін і глутамінова кислота;
  • інші мікроелементи (наприклад, лінолеву і щавлеву кислоту, фітостероли, пектин, клітковину, крохмаль).

Таким чином, досить тільки поглянути на перелік містяться в коричневому карго корисних мікроелементів, щоб зрозуміти, що користь від цього продукту в десятки разів більше, ніж від звичного для нас білого рису.

↑ зміст

застосування в кулінарії

У кулінарних цілях бурий рис сьогодні використовують у багатьох країнах світу, в тому числі в Канаді, Росії, США, Індії, Франції, Польщі, Німеччини, України, Великобританії. Зокрема, з нього готують овочевий і м’ясний плов, рисову кашу, різотто, солодкі і гострі запіканки. Крім того, в якості гарніру коричневий рис подають до тушкованого м’яса, риби і морепродуктів.

Варто зауважити, що приготований карго лише віддалено нагадує за смаком білий рис. Завдяки специфічній «висівковий» плівці, яка залишається при промисловій обробці цього продукту, в готовому вигляді він набуває ніжний горіховий аромат і легкий терпкий присмак.

↑ зміст

Користь і шкода бурого рису: думка дієтологів

Навряд чи можна дивуватися тому, що коричневий карго, що має в своєму складі унікальний набір мікроелементів, привернув увагу дієтологів з самого моменту появи на європейському ринку. Однак до сих пір користь і шкода такого продукту є предметом незгасних суперечок.

Багато дієтологів схильні вважати, що без бурого рису навряд чи можна уявити собі сучасне дієтичне харчування. Зокрема, на захист своєї точки зору вони висувають кілька аргументованих доводів. Так, бурий рис:

  • прекрасно втамовує голод, забезпечуючи повноцінний «заряд» енергії;
  • насичує організм повноцінними білками;
  • ефективно справляється з підвищеним рівнем кислотності шлункового соку.
  • завдяки вітамінам групи B і великому вмісту клітковини легко перетравлюється в організмі;
  • на відміну від інших круп не містить глютен, а, отже, не викликає алергічних реакцій;
  • знижує в крові рівень цукру і холестерину;
  • виводить з організму шкідливі ферменти (шлаки

Проте з такою думкою погоджуються сьогодні не всі.

↑ зміст

Невигаданий шкоду бурого рису: позиція дієтологів

Противники застосування бурого рису в дієтології, зокрема, стверджують, що немає ніяких підстав вважати цей продукт дієтичним або взагалі корисним. Виходять вони з того, що коричневий карго має високу калорійність, а тому в великих кількостях приймати його в їжу протипоказано. Разом з тим користь від вживання цього продукту в малих порціях (до 200 г відвареного рису в день) мінімальна для організму. Пояснюється це тим, що мікроелементи, що містяться в коричневому карго, в процентному співвідношенні вкрай малі і не здатні забезпечити необхідну добову дозу для людини.

І це ще не все! Багато дієтологів, зокрема, відзначають, що вживання бурого рису в їжу може завдати істотної шкоди організму. Так, побічним ефектом тривалої дієти на основі коричневого карго можуть стати запори, здуття живота, кишкові кольки та інші «дрібні» неприємності з шлунково-кишкового тракту.

↑ зміст

Бурий рис в медицині: теорія і практика

У лікувальних цілях коричневий карго сьогодні практично не застосовується. Однак це зовсім не означає, що такий продукт не може послужити на благо медицини. Зокрема, відмічено, що вживання бурого рису в їжу:

  • запобігає появі стресів і безсоння;
  • ефективно знижує тиск і рівень цукру в крові;
  • в помірних дозах сприятливо впливає на шлунково-кишкового тракту;
  • покращує кровообіг, роботу серця і нирок;
  • активізує мозкову діяльність;
  • сприяє оздоровленню шкіри і зміцненню всього організму.

В цілому при правильному підході користь такого продукту для медицини може бути неоціненна. Так, виходячи з корисних властивостей бурого рису, його цілком ефективно можна застосовувати для профілактики і лікування гастритів, цукрового діабету, гіпертонії, депресій і неврозів, хвороб нирок і шкірних захворювань.

Таким чином, коричневий карго — досить неоднозначний продукт. З одного боку, велика кількість корисних властивостей, а з іншого — цілком ймовірно прояв побічного ефекту. Чи можна зійтися на думці, що користь бурого рису настільки велика, що може перекрити можливу шкоду від його застосування? Вирішуйте самі.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду бурого рису:

Думка дієтологів про користь і шкоду бурого рису

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *