Фісташки — корисні і шкідливі властивості горіхів

Фісташка — це невелике вічнозелене дерево (частіше чагарник), поширене в субтропічному і тропічному поясах. Його смачні та поживні плоди відомі людям більше 2000 років. У стародавні часи вони вважалися ознакою багатства, і ласувати ними могли тільки люди з великим достатком.

Вважалося, що ця рослина є протиотрутою від багатьох тваринних отрут, а користь його насіння, як загальнозміцнюючий засіб, не має собі рівних донині. Але в деяких випадках фісташки можуть завдати шкоди. Більш докладно про це цінне горісі читайте в нашій статті.

↑ зміст

Лікування горіхами

Користь фісташок для організму відома давно і дуже різноманітна:

  • профілактика серцево-судинних захворювань
  • боротьба з атеросклерозом
  • лікування захворювань печінки, органів дихання і шлунково-кишкового тракту
  • підвищення опірності організму
  • зменшення ризику онкозахворювань
  • профілактика діабету
  • посилення потенції

Що входять до складу цих горіхів каротиноїди лютеїн і зеаксантин зменшують ризик старечої дистрофії сітківки і покращують зір у людей похилого віку. Фенольні речовини сприятливо позначаються на красі шкіри і волосся, а фітостероли зміцнюють імунну систему.

Фісташкове масло має виражену відбілюючим ефектом, розгладжує зморшки, має ранозагоювальну і протизапальну дію.

↑ зміст

Склад

Фісташки — продукт досить калорійний. Всього в 100 грамах міститься приблизно п’ята частина денної норми енергоресурсів для дорослого чоловіка. Багаті горіхи корисними рослинними оліями, білками, антиоксидантами і клітковиною . Алюміній, ванадій, залізо, кремній, марганець, олово, тіамін, нікотинова кислота, магній, фосфор і т.д. — весь цей набір корисних речовин містять фісташки. Користь цих плодів воістину колосальна.

↑ зміст

Міцні нерви і імунітет

Якщо з’їсти кілька фісташок на сніданок, людина залишається бадьорим і енергійним весь день.

Жири, що містяться в цих плодах, не завдадуть шкоди судинах. Завдяки харчовим волокнам, горіхи сприяють м’якому очищенню кишечника і допомагають підтримувати його мікрофлору. Мають вони і антідепрессантним властивостями — зміцнюють нервову систему і роблять людину більш стресостійким. У них багато вітаміну В1. Саме цим фактом обумовлена їх користь в боротьбі з депресією і стресом.

Фісташки полегшують стан при хворобах печінки — активізують її роботу і сприяють очищенню жовчних проток. Вони рекомендовані в загальній терапії гепатитів і недокрів’я.

↑ зміст

Для слабкої половини

Незважаючи на високу калорійність, дуже цінна користь фісташок тим, хто вступив у боротьбу із зайвими кілограмами. Всього кілька горішків переб’ють почуття голоду і принесуть відчуття ситості. Головне не зловживати з кількістю, інакше будь-який продукт будуть на шкоду.

Рекомендована доза горіхів — не більше 30 грамів в день.

Регулярне вживання фісташок зміцнює серце і судини, надає сили і витривалість організму, сприяє очищенню кишечника від токсинів і шлаків.

↑ зміст

Для сильної половини

Науково доведено користь фісташок в лікування статевого безсилля. 30 грамів горіхів, що вживаються щодня протягом трьох тижнів знижують ризик розвитку імпотенції і усуває статеві розлади, які вже мають місце бути. Справа в тому, що в цих плодах багато аргініну — попередника закису азоту, що відповідає за розширення судин. Механізм ерекції пов’язаний з кровонаповненням статевого члена. Таким чином, якщо закису азоту в організмі багато, ерекція повноцінна. Крім того аргінін покращує якість сперми, рухливість і живучість сперматозоїдів.

↑ зміст

Протипоказання

Солоні фісташки протипоказані при захворюваннях нирок, гіпертонії і схильності до набряків. Ці горіхи слід вживати з обережністю при грудному вигодовуванні і не раніше, ніж з 7 місяців від народження немовляти. Їх шкода обумовлений тим, що вони можуть викликати алергічну реакцію, особливо у дітей.

Як вибирати і зберігати

Хоча технологія кулінарної обробки фісташок не передбачає використання хімічних речовин, шкода солоних і смажених горіхів може мати досить неприємні наслідки.

Для здорового харчування краще вибирати горіхи НЕ солоні, які не смажені і бажано не пройшли термічну обробку.

Якісний плід повинен бути великим, зеленим і повністю заповнювати горіх. Якщо плід маленький, коричневий і зморщений — це несвіжий продукт.

Так як горіхи складаються переважно з жирів, краще зберігати їх в холодильнику — тут вони збережуть свої корисні властивості і смак до 3 місяців. А в морозильній камері — до 6 місяців.

Є їх рекомендується виключно в сирому вигляді. Наприклад, додавати в салат.

↑ зміст

Салат з фісташками

Інгредієнти: руколла, помідори, авокадо, креветки, фісташки.

Змішати в страві нарізані великими шматками помідори, руколла, авокадо, фісташки, нарубані половинками і креветки. Заправити соусом, приготованим з оливкової олії, пари ложок лимонного і апельсинового соку, бальзамічного оцту.

Відео про користь і шкоду фісташок

Фісташки — корисні і шкідливі властивості горіхів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *