Гливи — показання та протипоказання до вживання грибів

Ще в далекій давнині японська і китайська література свідчила про те, що регулярне вживання в їжу глив сприятливо діє на організм людини. Ці гриби мають ряд цілющих властивостей, за що шануються вченими як лікарська рослина. Його користь обумовлена багатим хімічним складом.

Корисні речовини в складі грибів глив

За своїм складом гливи наближаються в м’ясо-молочним продуктам. Вони багаті на легкозасвоюваний білок, амінокислоти, в тому числі незамінні — фенілаланін, валін, триптофан, ізолейцин, треонін, лізин і лейцин.

Ці гриби відрізняє високий вміст потрібних організму полісахаридів, біологічно значущих елементів — калію, кальцію , кобальту, фосфору, заліза, міді, селену, цинку та інших мінералів. Гриби гливи — відмінне джерело вітамінів. У них знайдені всі вітаміни групи В, аскорбінова і нікотинова кислота, вітамін Е.

В грибах виявлено рідкісний вітамін D2, що значно підвищує їх харчову цінність. Плодове тіло багато клітковиною в тому числі такими її складовими як манить і хітин. Мало хто знає, що гливи в своєму складі мають антибіотик plurotin, що володіє вираженими протипухлинними властивостями.

↑ зміст

Смачні ліки

Даний гриб не тільки смачний, але і цінний з точки зору благотворного впливу на організм. Користь гриба гливи полягає в тому, що він здатний:

  • нормалізувати рівень тригліцеридів в крові, знижувати «шкідливий» холестерин,
  • гальмувати розвиток атеросклерозу,
  • діяти як сорбент шкідливих речовин, виводити їх з організму,
  • щоб знизити шкоду радіації, рекомендовано ввести в раціон ці гриби, які можуть очищати організм від радіонуклідів і солей важких металів,
  • стабілізувати кров’яний тиск, знижувати ризик серцево-судинних захворювань,
  • нормалізувати роботу кишечника,
  • регулювати вуглеводний обмін, окислювально-відновні процеси в організмі,
  • покращувати засвоюваність кальцію,
  • тонізувати нервову систему.

Унікальна користь глив полягає в тому, що гриби мають иммуномодулирующей функцією і здатні протистояти розвитку доброякісних і злоякісних пухлин . Це властивість було підтверджено японським вченим ще в 1997 році. Гливу настійно рекомендовано включати в раціон після опромінення та хіміотерапії. Це допомагає нівелювати шкоду радіоактивного випромінювання, зупинити ріст ракових клітин і вивести токсини з організму.

Відносно недавно виявлена користь гриба в боротьбі з аскаридами. Відомо, якої шкоди здатні принести організму ці гельмінти. Лікарські препарати з гливи в комбінації з іншими активними речовинами призводять до значного зменшення личинок аскарид в організмі.

Гриби мають низьку калорійність, довго перетравлюються, що сприяє продовженню почуття насичення і зниження апетиту. Істотною є користь подібного ефекту для людей, охочих схуднути.

↑ зміст

Обережно, глива

Потенційна шкода глив полягає в наявності в клітковині тіла речовини хітину, яке дуже погано перетравлюється. Для усунення цього при кулінарній обробці гриби ріжуть дрібно, проводять теплову обробку (смажать, тушкують, варять), яка підвищує його засвоюваність на 70%. Теплову обробку рекомендовано проводити навіть перед засолкою або маринуванням.

Гриб — важка їжа, тому може принести шкоду людям, що страждають розладом травлення, захворюваннями печінки, підшлункової залози і нирок. З цієї ж причини не дозволяється їсти гриби дітям до 12 років.

Батько медицини, знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ мудро прорік «Все добре в міру». Ця фраза особливо актуальна для тих, хто планує ввести в раціон гриби гливи. Щоб вони принесли користь, а не шкоду, їх краще вживати не частіше 2 разів на тиждень.

↑ зміст

Приготування настоїв з глив

  • Для лікування гіпертонії 1 і 2 стадії: кілька дрібних грибів глив (діаметр капелюшка не повинен бути більше 10 см) залити 1 склянкою доброї горілки, помістити в темне місце. Настоювати 2 тижні, регулярно збовтуючи суміш. Після процідити через подвійний шар густої марлі. Застосовувати двічі на день по 1 чайній ложці за 30 хвилин до їди. Настій вживати протягом 1,5-2 місяців. Після зробити перерву не менше, ніж на півроку. При необхідності повторити.
  • З метою профілактики атеросклерозу: молоду дрібну гливу почистити, промити, проварити 1 хвилину, розім’яти. Протягом 2 тижнів з’їдати по 1 десертній ложці такої м’якоті 2 рази в день за 30 хвилин до їди. Через півроку курс можна повторити.
  • Для лікування гнійних ран: 300 г молодих дрібних грибів залити півлітра доброї горілки, помістити в темне прохолодне місце. Настоювати протягом 10 днів, періодично збовтуючи суміш. Сировина гарненько віджати, отриманий настій процідити через густу марлю. Розвести ліки водою в співвідношенні 2: 1, промивати рани 3 рази в день.
  • Для підняття імунітету з глив готують грибний порошок: невеликі гриби протирають чистою вологою ганчіркою, поділяють ніжки від капелюшків. Сировину розкладають в 1 шар на деко, витримують в духовці пару годин при температурі 45 градусів, потім температуру підвищують до 60 градусів і сушать 10 годин. Періодично гриби дістають з духовки і 5-10 хвилин провітрюють. Процедуру повторюють кілька разів до повного висушування грибів — залишиться приблизно 10% від початкового об’єму. Правильно висушені гриби повинні легко ламатися, але не кришитися, залишаються світлими, зберігають смак і аромат свіжих глив. Сухий гриб перемелюють в кавомолці, отриманий порошок зберігати в щільно закритій скляній банці. Приймають по 1/2 чайної ложки, запиваючи водою, тричі на день відразу перед їжею. Курс триває 2 тижні. Потім зробити перерву на півроку. При бажанні курс можна повторити.

З огляду на високу біологічну активність і специфіку складу грибів, перед застосуванням зазначених лікарських настоїв обов’язково треба порадитися з лікарем.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду глив

Гливи — показання та протипоказання до вживання грибів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *