Голець — користь і шкода риби для організму людини

Поласувати червоною рибкою люблять багато. Чого таїти? Смак у неї просто чудовий. Однак якщо лосось, горбуша і сьомга вже давно відвоювали собі почесне місце на наших кухнях, то риба голець тільки починає набувати популярності серед шанувальників їстівних дарів морів і океанів.

Саме тому не можна не розібратися з тим, чи не таїться випадково в цьому продукті шкоду для нашого організму. Навряд чи хтось захоче випробувати на собі злий жарт, яку неодноразово піднесла відважним гурманам делікатесна риба-фугу. Що ж, почнемо по порядку?

↑ зміст

Риба голець та її хімічний склад

Зрозуміти чи може бути небезпечно для людини вживання в їжу того або іншого продукту можливо тільки за допомогою аналізу входять до його складу речовин. Саме цим правилом і варто скористатися для розуміння властивостей гольця.

В цілому розглядаючи цю рибку під мікроскопом, можна помітити, що вона містить цілий ряд біологічно важливих для людського організму речовин, а саме:

  • вітаміни: B5 (пантотенова кислота), PP, B9 (фолієва кислота), D, К (филлохинон), B1 (тіамін), A (ретинол), B12 (кобаламін), E, B2 (рибофлавін);
  • мінерали: залізо, натрій, калій, цинк, мідь, магній, селен, кальцій, фосфор, марганець;
  • жирні кислоти: лінолева, пальмітинова, лауриновая, миристиновая, пальмітолеіновая, ліноленова, олеїнова, стеаринова, арахінова;
  • амінокислоти: глутамин, аргінін, пролін, лейцин, лізин, ізолейцин, цистин, аланін, треонін, валін, гліцин, фенілаланін, метіонін, серин, триптофан, оксипроліну.

Окинувши поглядом весь список компонентів, що містяться в альпійському гольці, було б дивно очікувати від його вживання в їжу навіть найменших шкоду для організму. Всі 45 біологічно активних речовин, що входять до складу цієї рибки, в рівній мірі корисні для людини. Але чи так це насправді?

↑ зміст

Риба голець — подарунок кулінарам

Риба голець вже давно стала для багатьох іменитих кухарів зі світовим ім’ям секретним інгредієнтом вишуканих кулінарних шедеврів. Однак не тільки зоряні кулінари гідно оцінили її смакові якості. Користь цього подарунка Атлантики розкрилася і багатьом непрофесійним кухарям.

Сьогодні в тому ж інтернеті можна знайти десятки, а то і сотні оригінальних страв з атлантичного гольця, причому прийшли до нас з різних куточків світу. Наприклад, французька кухня може запропонувати гурманам унікальний делікатес з цієї рибки під назвою en papillote. У той же час одним з найулюбленіших рибних страв норвежців є малосольний і копчений голець.

Однак справжні кулінарні шедеври піднесли любителям делікатесів італійські і російські кухарі. Зокрема, в Італії кулінари навчилися фарширувати цю рибку креветками і кільцями цибулі і запікати її з мигдалем і фруктами . Не менш дивна і російська кухня, яка запропонувала гурманам вуха, рибні пироги і цілий десяток запіканок з гольцем, наприклад, з овочами, шинкою, лимоном і сиром. І адже це ще не весь перелік унікальних страв з цим продуктом!

↑ зміст

Кулінарні властивості гольця

Варто задатися питанням, а з чим же пов’язана така світова популярність гольця? Як вдалося цього продукту настільки міцно вписатися в кухню різних народів? Відповідаючи на ці питання, потрібно визнати, що ця риба — та ще загадка, адже секретів у неї досить багато. І перше на що звертає увагу, це її смак: ніжний і гармонійний. Навіть прославлений лосось не здатний передати всю витонченість і повноту смакових відчуттів, яку можна отримати після правильного приготування страви з гольця.

Ще однією особливістю цієї рибки є повна відсутність лусочок. Вельми зручно, погодьтеся! При цьому варто зауважити, що таким корисним для кулінарів властивістю володіють всі різновиди гольця, починаючи озерним і закінчуючи океанським типом. Сміємо відмітити, що така особливість забезпечує кухарям не тільки швидке приготування рибної страви, а й вельми апетитну, хрустку скоринку готової смаженої і запеченої рибки.

Крім того, голець на відміну від лосося можна назвати жирним, однак і сухістю цей продукт теж не відрізняється. Плюс до всього при готуванні він не втрачає в обсязі, а це, погодьтеся, велика економія.

В цілому користь цієї рибки для кулінарів воістину неоціненна. Чи не помилимося, якщо скажемо, що вона справжнє джерело натхнення кухарів при створенні смачних рибних страв.

↑ зміст

Застосування в дієтології та медицині

Унікальний хімічний склад гольця визначив і його неповторні лікувальні властивості. Зокрема, завдяки високому вмісту жирних кислот, вітамінів і мінералів такий продукт стабілізується рівень холестерину в організмі, покращує стан опорно-рухового апарату і шкірних покривів, перешкоджає руйнуванню нервових клітин і появи тромбів в артеріях.

Крім того, риба голець сприятливо впливає і на обмін речовин, покращує зорову функцію, оздоровлює серцево-судинну систему, зміцнює імунітет, виводить з організму важкі метали і нормалізує водний баланс. Чи не продукт — а справжня панацея!

Однак варто зауважити, що ця рибка, як і будь-який інший продукт, може бути і вельми шкідливою для організму. Зокрема, якщо вона зберігалася неправильно або була оброблена спеціальним барвником і при цьому не пройшла необхідну теплову обробку, вживання приготованого з неї страви може послужити серйозним поштовхом до харчового отруєння.

Тому при покупці гольця потрібно бути вкрай уважними, щоб не придбати неякісний товар. До того ж зберігати таку рибку довго не варто, так як при заморожуванні рівень корисних речовин в ній істотно знижується.

В цілому варто визнати, що при правильному приготуванні страв з гольця, користь від вживання цього продукту в їжу просто неоціненна. Просто навчитеся готувати з нього оригінальні кулінарні шедеври, включіть їх в свій щоденний і святковий раціон і насолоджуйтеся чудовим смаком рибних делікатесів, що приносять організму захист від десятка різних захворювань.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду риби голець

Голець — користь і шкода риби для організму людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *