Горох — користь і шкода

Горох відомий практично кожній людині, але, чомусь, мало хто знає про те, що його користь для організму величезна. Горох є однорічна трав’яниста рослина, з тонким стеблом, і довгими вусиками. Форма плоду може бути найрізноманітнішою, і мати різні розміри.

Всі сорти гороху об’єднують в дві групи:

  • лущильні;
  • цукрові.

Сорти гороху, що відносяться до першої групи, мають пергаментний шар всередині стулок бобів. Це робить їх неїстівними, і використовуються тільки після консервації.

Цукрові сорти не мають вищеназваного шару і вирощуються з метою отримання незрілих бобів, які без приготування можна вживати в їжу .

Крім цього, виділяють також напівцукрові сорти, які мають слабо виражений пергаментний шар. Такі боби можна назвати універсальними.

↑ зміст

Користь гороху

Користь гороху неймовірна, вживаючи плоди рослини, можна відрегулювати кислотний баланс організму. Крім цього, в ньому міститься величезна кількість вітамінів, таких як РР і В2. Їх кількість значно перевищує вміст аналогічних вітамінів в хлібі, виготовленому з найвищих сортів пшениці.

На цьому користь бобової рослини не закінчується. У бобах міститься піридоксин, необхідний для утворення незамінних амінокислот в організмі. Користь рослини також полягає в наявності селену, який запобігає потраплянню важких металів в організм.

Горох також може використовуватися як сечогінний засіб. Відвар з плодів і бадилля цієї рослини сприяє розчиненню каменів у нирках.

Так як приріст продукту неймовірно велика він повинен бути обов’язковою складовою раціону людини. Калорійність продукту на 100 грам становить майже 300 ккал, що набагато вище, ніж у сої.

↑ зміст

Харчова цінність гороху

Користь рослини полягає в тому, що він являє собою цінне джерело білка, вітамінів і складних вуглеводів. Проте, основною властивістю бобів є висока концентрація мінеральних солей і мікроелементів. До основних складових належать калій, фосфор, хлор, кальцій, магній, кобальт, нікель і інші. Можна сказати, що в складі гороху є майже вся система хімічних елементів Менделєєва, завдяки чому, його користь відома у всьому світі.

В бобах гороху міститься багато вітамінів, таких як А, РР, Н, Е, К , В, а також бета-каротин.

↑ зміст

Користь горохової каші

Уже відомо, що горох містить в собі всі необхідні для людини корисні речовини. Не менш велика користь каші з нього. Для страви характерні наступні особливості, які роблять його незамінним на будь-якому обідньому столі:

  • поживність;
  • ситність;
  • калорійність.

Каша просто не замінна для людей, які займаються спортом або маю важкі фізичні навантаження на роботі. Вона чудово відновлює сили і насичує організм енергією. Так як в каші міститься багато рослинного білка, регулярне її вживання дозволяє швидко наростити м’язову маси. Страву можна запросто поєднувати з м’ясом або овочами.

Крім цього, горохова каша має і інші властивості:

  • усуває запори;
  • профілактика нетравлення;
  • стимулює апетит;
  • регулює тиск;
  • дозволяє боротися з анемією.

Так як в горосі містяться антиоксиданти, кашу необхідно вживати при наявності шкірних захворювань, а також для профілактики їх виникнення.

Горохова каша дуже ситна, тому, з’ївши всього лише одну порцію, можна на довго забути про голод.

↑ зміст

Шкода гороху

Говорячи про користь гороху, варто пам’ятати, що як і будь-який інший продукт харчування, при неправильному його вживанні може завдавати шкоди організму. Саме з цього, вживаючи рослина в їжу, потрібно знати деякі важливі моменти. Найбільшої шкоди організму приносить сирої горох. Воно негативно впливає на роботу травної системи, подразнює слизову оболонку і багато іншого.

Щоб скоротити шкоду сирих бобів на організм, потрібно вживати їх в міру. У разі вживання вареного гороху або вигляді каші, то в даному випадку для організму буде одна лише користь.

↑ зміст

Чи може горохова каша мати шкоду для організму

Користь горохової каші відома і дорослим і дітям. Вживати її можна з трьох років, і бути впевненим в тому, що цей продукт ніколи не принесе шкоди організму. Проте, є у випадку, в яких кашу вживати не рекомендовано:

  • при проблемах з травною системою;
  • людям, які хворіють на подагру, холециститом, поганий кровообіг;
  • при гострих нефритах.

Крім цього, люди, які сидять на дієті не повинні захоплюватися цим продуктом, так як він є дуже калорійним.

Проте, з огляду на те, що користь від горохової каші велика, її шкода є мінімальним.

↑ зміст

Як правильно вибрати горох

Щоб отримати максимальну користь від гороху, і мінімізувати можливу шкоду, потрібно вибирати сухі боби невеликих розмірів, діаметр яких становить три-чотири міліметри. Колір бобів повинен бути зеленим або яскраво-жовтим.

Купуючи консервований горошок, потрібно ретельно вивчити склад на банку. У складі повинні бути тільки сіль, вода, цукор, ну і звичайно ж горошок. Інших компонентів в складі бути неповинно.

Особливу увагу потрібно приділяти зовнішньому вигляду банки, якщо дах роздута, значить продукт зіпсований, і вживати його не можна.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду гороху

Горох — користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *