Гранат — користь і протипоказання

Соковитий яскраво-червоний гранат вже давно перетворився в улюблені ласощі для багатьох людей. Незвичайна форма, тонкий аромат і велика кількість маленьких солодких булочок з легкою кислинкою зробили цей фрукт незмінним атрибутом фуршетного столу. А чого тільки варта терпкий гранатовий сік з легким винним присмаком? Здається, що користь від такого продукту безмежна. Але чи так це насправді? Чи не таїть чи гранат прихований шкоду для організму?

↑ зміст

«Гранатові» легенди

Походження граната до сих овіяне десятками різних міфів і легенд. Зокрема, в ряді східних країн вважається, що цей фрукт був тим самим забороненим плодом, що спокусив Єва. Міф це чи правда зараз навряд чи дізнаєшся, проте в багатьох мовах гранат і раніше називають яблуком.

Разом з тим завдяки царственої «короні» цей фрукт нерідко називають і королівським плодом. І адже зовсім неважливо, що історія замовчує про його царське походження: на смак граната це ніяк не впливає.

↑ зміст

Користь чи шкода? Дивимося на склад

Чи варто побоюватися вживання граната в їжу? Чи буде від нього користь для організму? Відповіді на ці питання, природно, потрібно шукати в його хімічному складі. Зокрема, сік граната містить:

  • вітаміни: А (у вигляді каротину), В2, Е, В1 (тіамін), В12, В6 (піридоксин), аскорбінова і фолієва кислота;
  • мінерали: калій, йод, хром, залізо, нікель, натрій, фосфор, магній, алюміній, кальцій, марганець;
  • амінокислоти: аргінін, цистин, треонін, лізин, глутамінова і аспарагінова кислота, гістидин, серин, оксипроліну;
  • інші мікроелементи: дубильні і фарбувальні речовини, фруктоза і сахароза, клітковина, крохмаль, органічні кислоти (яблучна, винна, щавлева, лимонна, борна).

Однак не менший джерело біологічно активних речовин таять в собі і гранатові кірки. Зокрема, в їх склад входять калій, залізо, бор, марганець, кальцій, молібден, селен, стронцій, нікель, алюміній. Багата шкірка плоду граната і дубильними речовинами і ефірними маслами.

В цілому навряд чи потрібно бути генієм, щоб поглянувши на перелік мікроелементів, що входять до складу гранатового соку і кірки, усвідомити, наскільки може бути цінний для організму такий фрукт . Користь граната, скажімо так, в наявності. Не дивно, що застосуванням йому знайшлося і в медицині, і в кулінарії, і в дієтології, і в косметології, і навіть в сексології!

↑ зміст

Користь граната або кулінарні пристрасті Сходу

У східній кулінарії користь гранатового соку розкрилася давно. Зокрема, на його основі кухаря з Індії та Грузії навчилися готувати гострі і кисло-солодкі соуси до м’яса, маринади і навіть алкогольні напої — пунші і терпкі вина.

Разом з тим зернятка граната вміло перетворилися і в оригінальне доповнення до безлічі салатів і десертів. Крім того, в індійській кухні такі сушені рубінові «крапельки» використовуються і в якості спеції. Для цього гранатові зернята перемелюють і приправляють ними овочеві та м’ясні страви.

Як не крути, а користь граната для кулінарів просто надзвичайна! Соковитий і ароматний, такий фрукт незамінний в приготуванні багатьох східних кулінарних шедеврів.

↑ зміст

Гранатовий сік: користь для дієтології

Дієтологи вже давно навісили на фрукти ярличок «корисно». Однак з тих пір як популярність знайшов гранат, їм довелося переглянути своє бачення раціонального харчування. У чому ж справа? Перш за все, в тому, що такий фрукт не дивлячись на наявність великої кількості сахарози, відноситься до низькокалорійним продуктам. Так, калорійність граната становить не більше 90 ккал, а гранатового соку і зовсім — до 50 ккал.

В такому випадку подібний «королівський» фрукт може виявитися справжньою чарівною паличкою для підтримки ідеальної фігури.

< p>
Проте користь гранатового соку на цьому не закінчується. Використовуючи його для приготування чаю, можна вивести з організму токсичні речовини, поліпшити метаболізм і апетит, позбутися від запорів. Крім того, такий напій допоможе позбутися і від холестерину, зміцнити імунітет і створити сприятливий мікроклімат кишечника. Разом з тим сік граната містить цілий антиоксидантний комплекс, тому його запросто можна поставити в один ряд з іншими важливими для організму продуктами з ефектом омолодження.

Однак перестаратися з споживанням гранатового чаю не варто. Шкода такого напою зводиться до того, що сік граната може викликати запалення апендикса, а також пошкодити зубну емаль.

↑ зміст

Гранатовий «рай» крізь призму косметології

Шкода від гранатового соку косметологів невідомий, а от користь такого продукту розкрилася давно. Зокрема, використовують його для приготування очищувальних масок для проблемної шкіри, а також для боротьби з акне і веснянками. Готують з нього і фруктовий пілінг. Разом з тим відвар з гранатових корок застосовується для догляду за жирним волоссям. Такий засіб робить локони більш сильними, надає їм здоровий вигляд.

↑ зміст

Таємниці граната в сімейної ідилії

Ще одну чудодійну особливість граната розкрила сексологія. Так, згідно з останніми даними вживання в їжу цього фрукта здатне не тільки відновити гормональний баланс в організмі, але і зміцнити чоловічу «силу». Разом з тим гранатовий напій покращує самопочуття, знімає головний біль і піклується про жіноче здоров’я.

Гранатовий сік: медичний погляд

Гранат у вигляді соку або чаю — незамінний помічник лікарів при лікуванні багатьох хвороб . У медичних цілях його, зокрема, застосовують для підвищення рівня гемоглобіну в крові, поліпшення роботи серця, нормалізації тиску. Використовують гранатовий сік також для профілактики ГРВІ, цукрового діабету, анемії, хвороб очей і шлунково-кишкового тракту, позбавлення від нервозов і безсоння. Корисний він буде і під час вагітності, так як має загальнозміцнюючу дію.

Проте при виразці шлунка, панкреотіт і підвищеній кислотності шлункового соку, а також індивідуальної нестерпності від прийому гранатового чаю і соку доведеться відмовитися. В іншому випадку користь такого продукту навряд чи перекриє заподіяну здоров’ю шкоду.

↑ зміст

Гранатові кірки: згодяться чи для чаю?

Користь гранатових корок для лікування багатьох захворювань народними засобами неоціненна. Зокрема, їх використовують для приготування цілющого чаю при проносі, для виведення з організму глистів. Показані гранатові кірки і при застуді, кашлі, кишкових кольках і інфекціях. У висушеному дроблення вигляді застосовують їх і для лікування опіків.

Проте користь чаю, приготованого з кірок граната, може бути оманлива. При передозуванні таким напоєм можлива блювота, судоми, втрата зору і кровотечі. Тому щоб не заподіяти шкоду організму, не перевантажуйте організм чудодійним ефектом гранатового чаю. В цьому випадку діє правило — більше не означає краще.

Таким чином, гранат — це дійсно королівський фрукт, що володіє унікальними властивостями. Головне, навчитися використовувати його правильно!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду граната

Гранат — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *