Гірчичне масло — суперечки про користь і шкоду продукту

Скільки б суперечок не велося навколо гірчичного масла, а цей продукт з кожним роком набирає все більшої популярності. Зокрема, сьогодні його активно застосовують і в кулінарії, і в косметології, і в медицині, причому не тільки в нашій країні. Про користь гірчичного масла навперебій твердять і у Франції, і в Індії, і в Китаї, наділяючи його прямо-таки чудотворними властивостями. Але чи так це насправді? Давайте обговоримо.

Гірчичне масло: секретний склад

Гірчичне масло за способом виробництва навряд чи можна назвати звичним продуктом. Отримують його шляхом пресування доспілих насіння чорної, сарептской (російської) або білої гірчиці при температурі від 40 до 500С. Саме завдяки такому «холодного» підходу готовий продукт зберігає початкові корисні речовини: вітаміни, мінерали, незамінні ферменти, ефірні масла і амінокислоти . В цілому в його склад входять більше 30 різних біологічно активних речовин. Зокрема, до них можна віднести:

  • мінерали: селен, калій, залізо, магній, цинк, натрій, мідь, кальцій, фосфор;
  • вітаміни: А (каротин, лютеїн); В3 (РР), В4, В6, C, D, Е, F, К (филлохинон);
  • жирні і ненасичені кислоти: ерукова, лінолева, олеїнова, Аміновен, ліноленова;
  • ферменти (наприклад, фітонциди, глікозиди, аллілізотіоціанат, хлорофіл, фітостероли).

В сукупності вони забезпечують гірчичного маслу гармонійний пікантний смак і на унікальні цілющі властивості.

↑ зміст

Гірчичне масло в кулінарії

Масло з насіння гірчиці кулінари в Росії облюбували вже давно і не без допомоги всім відомої імператриці Катерини II. Саме їй в XVIII столітті настільки припав до смаку цей продукт, що вона не упустила можливості зробити його оригінальної добавкою до своїх улюблених делікатесів.

Проте по-справжньому гірчичне масло розкрило свій потенціал в кулінарії Франції і азіатських країн . Так, в Індії цей продукт активно застосовують для приготування пряних рибних і гострих м’ясних страв, як добавка до пікантному овочевому рагу. Французька кухня, в свою чергу, рясніє оригінальними рецептами зелених салатів, супів і запіканок з соковитими нотками гірчичного масла. Крім того, по достоїнству оцінили унікальний аромат і смак і пекарі. Вони цей продукт в якості своєрідного доповнення до солодкої випічки і страв з рідкого тесту (наприклад, млинців, оладок).

Не залишилася позаду і сучасна російська кухня. Зокрема, в Росії кулінари використовують гірчичне масло як заправку для каші, основу для соусу до страв з курки і риби і навіть як консервант для консервування взапас.

У чому секрет цього продукту? Напевно, в тому, що він довго зберігається, не підгорає, що не гірчить і при цьому володіє дивовижним смаком і ароматом.

↑ зміст

Застосування в косметології

Гірчичне масло не обминули й косметологи. Завдяки пом’якшувальною, поживним і зволожуючим властивостям сьогодні його активно застосовують, зокрема, для профілактики і ефективної боротьби з дефектами шкірних покривів (наприклад, псоріазу, позбавляючи, вугрової висипки, герпесу). Крім того, що міститься в цьому продукті вітамінний комплекс підсилює регенерацію клітин і активно протистоїть негативному впливу ультрафіолету. В результаті при правильному застосуванні гірчичне масло здатне запобігти передчасному старінню шкіри.

Разом з тим не можна не відзначити і користь олії з насіння гірчиці для волосся. Так, завдяки підвищеному вмісту вітаміну Е і олеїнової кислоти, воно прекрасно підходить для боротьби з передчасним посивінням. Помічено, що при тривалому застосуванні в якості добавки до шампуню або самостійно у вигляді кондиціонера локони набувають природний каштановий відтінок. Крім того, в поєднанні з ефірними маслами воно перешкоджає випаданню волосся, зміцнюючи їх структуру, роблячи їх більш густими і здоровими.

↑ зміст

Гірчичне масло в медицині

Ефективність застосування олії з насіння гірчиці в лікувальних цілях вже давно визнана медиками. Сьогодні, зокрема, цей продукт застосовують для лікування:

  • ряду серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, гіпертонії, анемії;
  • ожиріння та цукрового діабету;
  • хвороб нирок, печінки і ЖВП (наприклад, гепатиту, цирозу, дискінезії ЖВП, холециститу, нефролітіазу);
  • захворювань простати, зокрема, простатиту, раку і аденоми передміхурової залози;
  • розладів нервової системи: неврозів, депресії та інших;
  • застуди і захворювань органів дихання;
  • порушень зорової функції;
  • загального нездужання організму;
  • дисфункції кишечника і шлунка.

Крім того, гірчичне масло показано до застосування під час вагітності для підтримки лактації. Призначається воно і для позбавлення від перенапруги м’язів і загоєння розтягнутих зв’язок після важких фізичних навантажень, як засіб для боротьби з ревматоїдними проявами.

↑ зміст

Чи несе шкоду гірчичне масло?

На перший погляд, здається, що немає корисніше продукту. Користь і шкода в такому випадку поняття начебто зовсім несумісні. Проте як і у будь-якого іншого продукту, у олії з насіння гірчиці є свої недоліки. Так, його надмірне вживання в їжу може стати серйозною проблемою для людей з ослабленою серцево-судинною системою, перш за все, із захворюваннями міокарда.

Крім того, не варто перестаратися прийомом гірчичного масла і тим, хто страждає хворобами шлунково-кишкового тракту . Зокрема, що містяться в складі продукту ефірні масла і жирні кислоти здатні підвищити кислотність і загострити виразку 12-палої кишки і шлунка.

Також з особливою обережністю його потрібно застосовувати людям, що страждають на алергію. Хоча насіння гірчиці самі по собі не є активними алергенами, проте індивідуальну непереносимість продуктів ніхто не відміняв.

Таким чином, яким би корисним продуктом не здавалося на вигляд гірчичне масло, не забувайте про те, що хорошого повинно бути в міру.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду гірчичного масла:

Гірчичне масло — суперечки про користь і шкоду продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *