Гриби — користь і шкода

Що таке гриби? Це позбавлені хлорофілу організми, що відрізняються від рослинних і тваринних біологічно. Їх призначення — підтримувати природний круговорот речовин, усуваючи мертві органічні речовини, тіла.

Деякі духовні практики стверджують, що ці організми приносять шкоду людині, що вони знаходяться під захистом Бога Смерті Ямарджа, що вживання їх в їжу шкодить, заважає утримувати людську свідомість в векторі саттва гуни, тобто в благості, умиротворення. І навіть Аюрведа відносить гриби до продуктів, які забирають енергію.

Але чи варто довіряти твердженням медичної школи виникла близько семи тисяч років тому. Те, що було значимо для людей, що жили на півострові Індостан сім тисяч років тому, для нас живуть сьогодні хіба актуально?

↑ зміст

Царство спорових

Гриби лише нагадують рослини, насправді, вони становлять царство спорових організмів без коренів, гілок, стебел, мають свій несхожий на інші спосіб розмноження спорою або просто однією своєю клітиною. На землі відомі близько 100 тисяч видів. Одні (паразити) добувають собі їжу з тих живих організмів, на поверхні яких вони живуть, інші (сапрофіти) живляться розкладається органічною речовиною.

Паразити шкодять тваринам і рослинам, сапрофіти допомагають процесу розкладання корисні в усіх відношеннях, вони повертають органічні речовини в природу. Користь печериць, трюфелів, груздів і інших їстівних шапинкових сапрофитов для людини велика. Ось про це і поговоримо.

↑ зміст

Гриби і раціональне харчування

Раціональним називають харчування збалансоване. Нашому організму потрібні білки, жири і вуглеводи, нашому організму не обійтися без вітамінів і мінеральних елементів, значить, раціон харчування повинен бути різноманітним, в ньому повинні бути присутніми м’ясо, молочні продукти, хліб, яйця, риба, фрукти і овочі і, звичайно, гриби . За насиченістю білковими речовинами, рослинними жирами вони лідирують. У сушених боровиках, свіжих печерицях, маринованих рижиках, маслюках, підосичники і інших білків більше ніж у м’ясі та рибі. Особливо велика користь грибів молодих, в їх капелюшках містяться не тільки білки і жири.

Гриби — джерело вітаміну для організму людини. Білий гриб — найкращий, користь його в тому, що в ньому і, звичайно, в інших їстівних грибах містяться вітаміни:

  • «А» або ретинол, потрібен для гарного зору, для підтримки імунітету, захищає від простудних і вірусних захворювань, сприяє регенерації шкіри, продовжує життя хворих на СНІД, особливо корисний вагітним жінкам, ретинол сприяє забезпеченню нормального харчування ембріона.
  • «В1» або тіамін, потрібен вагітним і годуючим жінкам, а також людям важкої фізичної праці, тяжкохворим людям, а також людям схильним до захворювань. Допомагає при гіпертонії, сприяє зміцненню пам’яті, допомагає при розладах кишечника і інших.
  • «В2» або рибофлавін, це еліксир краси і молодості. Недолік рибофлавіну в організмі призводить до летальних наслідків.

Вітаміни містяться в різних їстівних грибах, користь печериць у вітамінах групи «В», багато вітамінів в грузді, лисички, маслюках, корисні опеньки, підберезники, підосичники.

Раціональне харчування передбачає збагачення організму мінеральними речовинами. Користь грибів збагачують організм калієм, кальцієм, фосфором, магнієм, натрієм, залізом, сірої, кремнієм, очевидна.

↑ зміст

Їстівні гриби знахідка для людини

Тисячі років людство використовувало гриби в їжу, насолоджуючись їх чарівним смаком і ароматом. Фараони вважали такі страви делікатесами, римляни називали даром богів, китайці використовували в медицині, але не можна забувати, що шкода від вживання печериць, груздів, опеньків в їжу існує. Потрібно добре в них розбиратися, брати в козуб свіжі молоді та свіжі опеньки, маслюки, підосичники і інші. Потрібно дотримуватися правил приготування.

Наприклад, користь груздів помітна, якщо вони солоні або смажені в сметані з цибулею . Регулярне вживання груздів в їжу сприяє зниженню ваги.

Опеньки мариновані, опеньки смажені з цибулею — їжа фараонів, а також джерело енергії страждають на цукровий діабет. Опеньки, печериці, гливи, інші гриби сприяють спалюванню жирів, переварювання білка організмом людини — прямий шлях до схуднення.

Білий гриб смажать, сушать, маринують і солять. Користь, яку приносить гриб боровик це аромат, смак, поживність, білий більш груздів, печериць інших грибів насичений вітамінами, мінералами. Він смачніше, ніж опеньки, апетитний маслюків, боровик кращий у всіх відносинах.

Користь організму красноголовців, підберезовиків аналогічна користь білого гриба. І в той же час, кожен гриб корисний по-своєму.

↑ зміст

Шкода і протипоказання грибів

Чи не шкода походити по лісі з кошиком, сама по собі «тихе полювання» цілюща для нервової, серцево-судинної, імунної системи. Але зібраний урожай, будь, то опеньки, маслюки, зеленушки, сироїжки, необхідно перевіряти на придатність до застосування сто раз! Навіть білий гриб можна сплутати з нудотним, тільки грамотний грибник розгледить розоватую плоть капелюшки, тільки досвідчені грибники здатні відрізняти несправжні опеньки, сироїжки та інше.

Більш того, їстівні гриби стають отруйними, завдають здоров’ю людини очевидної шкоди, якщо ростуть уздовж автомобільних трас і в інших районах із зіпсованою екологією. Не слід купувати цей продукт у приватних осіб поза ринками, на яких всі продукти без винятку піддають контролю. Куплені у незнайомих торговців консерви здатні не просто нанести шкоду здоров’ю, вони можуть вбити . На жаль, статистика сумна.

Не велика користь для тих, хто страждає захворюваннями травної системи, це важка їжа. Сумнівна користь при хворобах печінки, серцево-судинної системи, екземі, алергії. Гриби це делікатес, корисний для здорової людини.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду грибів

Гриби — користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *