Гриби шиітаке — користь і протипоказання

Одні з найпопулярніших в Азії і на Далекому Сході грибів, шиітаке, з’явилися на полицях наших продовольчих магазинів не так давно, проте швидко завоювали увагу зацікавлених покупців.

Делікатес, який має м’ясисту структуру і за смаком нагадує щось середнє між білими грибами та печерицями, активно використовується в кулінарії в якості основи для приготування різних бульйонів і соусів та інших страв. Кухарі люблять шиітакі за те, що вони поєднуються з багатьма продуктами і в процесі приготування вбирають в себе їхній смак, абсолютно не заглушаючи його. Хоча цінність чорних грибів (так ще називають шиітакі) полягає не тільки в цьому.

Відомі у себе на батьківщині вже більше двох тисяч років, вони вражають своїми унікальними властивостями і вважаються східним символом довголіття, оскільки активізують «Ци» — внутрішню життєву силу, яка циркулює в нашому організмі. Занесені до книги рекордів Гіннеса, за своїми цілющими властивостями гриби можуть зрівнятися хіба що з женьшенем .

↑ зміст

Гриби з супермаркету не придатні для лікування

Користь грибів шиітаки, звичайно, не викликає сумніву. Але лише в тому випадку, якщо це спеціальні «лікарські» шиітакі, які в Японії ще називають «донки шиітакі», а не виведені селекціонерами сорти, повсюдно присутні на полицях супермаркетів. Виявляється, ці гриби мають кілька видів і максимальною користю володіє лише один з них, який і використовується в косметології та медицині.

Інші сорти, хоч і не повністю позбавлені своїх позитивних властивостей, однак, не «лікують все» , як стверджують численні недобросовісні продавці, які бажають нажитися на довірливих покупцях. Тому навіть якщо ви регулярно будете відвідувати суші-бари і ресторани або експериментувати з традиційними стравами китайської та японської кухонь у себе вдома, не знайде, що шиітакі, додані в локшину, роли або піцу, позбавлять вас від усіх хвороб. Такі гриби — не ліки, а лише смачний інгредієнт.

Ми ж поговоримо про шиітакі, які дійсно можуть допомогти в лікуванні і профілактиці ряду захворювань і стати ефективним доповненням до лікувальних препаратів, схваленим офіційною медициною. Їх вирощують спеціальним чином — на твердому дереві (каштан, дуб або клен) аналогічно тому, як вони зустрічаються в природі в дикому вигляді. Тільки так вдається зберегти всі цілющі властивості продукту і отримати сировину, придатну для використання в медичних цілях.

↑ зміст

Застосування в косметології

Живильні речовини, які містяться в шиітакі (протеїни, ліпіди, мікроелементи, вітаміни), покращують стан шкіри, роблять її більш підтягнутою і пружною і сприяють розгладженню зморшок. Не дарма ці гриби вважалися улюбленим засобом краси японських гейш, чиї дивовижний колір обличчя і ніжна оксамитова шкіра в усі часи викликали непідробне захоплення.

Як заявляють сучасні виробники, різні маски, креми і лосьйони з грибним екстрактом шиітакі мають омолоджуючий ефект. Речовина лентинан, що входить до складу продукту, стимулює зростання нових клітин, тим самим прискорюючи регенерацію епітелію. Інший цінний компонент — коензим Q10 відповідає за більш активне насичення клітин киснем, водою і поживними речовинами, одночасно виводячи з них шлаки і перешкоджаючи формуванню вільних радикалів.

↑ зміст

шиітаке проти раку

Не так давно вчені зробили сенсаційне відкриття, виявивши, що полісахарид лентинан, про який уже писалося вище, є унікальним засобом в боротьбі з раковими пухлинами. Потрапляючи в організм людини, він сприяє утворенню речовин, які гальмують процес зростання злоякісних утворень і руйнують вже з’явилися ракові клітини, а що містяться в грибах фітонциди успішно протистоять вірусам гепатиту і ВІЛ.

У Китаї, Японії, Кореї, Сінгапурі, В’єтнамі та Індії існує навіть спеціальна протипухлинна методика (Прогма), яку лікарі застосовують поряд з традиційними способами лікування цього страшного захворювання. Лікування грибами (фунготерапія) може бути призначена хворим на будь-якій стадії захворювання, а також в відновлювальний період після проведення курсу процедур променевої та хіміотерапії.

↑ зміст

Користь шиітакі для лікування різних захворювань

В даний час офіційна медицина визнає ефективність лікування і профілактики деяких захворювань засобами, що містять цінні екстракти грибів шиітаки, і той факт, що їх регулярне вживання покращує здоров’я і продовжує молодість.

  • шиітаке вважаються відмінним иммуностимулятором. Іншими словами вони сприяють зміцненню імунітету, вибудовують надійний противірусний бар’єр і підвищують стійкість до інфекційних захворювань.
  • Ерітаденін, що входить до складу грибів, знижує рівень холестерину і глюкози в крові, стимулює вироблення інсуліну підшлунковою залозою, зменшує ризик виникнення некрозу тканин і освіти гангрени, що особливо важливо для хворих на цукровий діабет.
  • Користь грибів шиітаки доведена і для «сердечників». Продукт дозволяє нормалізувати кров’яний тиск, позбутися від нападів стенокардії, попередити розвиток атеросклерозу, а також прискорити відновлення організму після перенесеного інфаркту.
  • Гриби мають позитивний вплив на роботу травної системи. Вони активізують процес розщеплення жирів і виведення токсинів, а тому вага при регулярному прийомі їх в їжу йде набагато швидше.
  • Продукт показаний і чоловікам, які мають проблеми з потенцією. Цинк, один їх цінних компонентів грибів, відновлює еректильну функцію, перешкоджає розвитку аденоми і злоякісних пухлин простати.

У чому ще користь цих чудо-грибів? Вони нормалізують вуглеводний обмін, покращують процеси клітинного дихання, загоєння виразок і ерозії шлунка і кишечника, допомагають впоратися із захворюваннями нервової системи та знімають хронічну втому. Китайські медики стверджують, що організм будь-якої людини, що включив шиітакі в свій раціон, стане більш стійким до стресів і впливу зовнішніх негативних чинників, «забуде» про хвороби і «відсуне» наступ старості.

↑ зміст

Чи можуть шиітакі завдати шкоди

Здавалося б, шиітакі, маючи багатий хімічний склад і величезна кількість цінних компонентів, корисні для всіх. Але немає, протипоказання у цих грибів, хоч їх і не так багато, все-таки є.

  • Не дивлячись на те, що отруїтися шиітакі не можна, надмірне їх вживання може спровокувати алергічні реакції, розлад шлунка і неприємні наслідки з боку кишечника;
  • Шкода гриби можуть нанести і в разі їх вживання без теплової обробки, наприклад, в сирому і сушеному вигляді;
  • Численні БАДи з грибним екстрактом, так популярні серед бажаючих схуднути, також можуть виявитися не дуже корисними, оскільки після проведених перевірок в їх складі часто виявляються не шиітакі, а зовсім інші гриби.
  • Шкода продукту для вагітних і годуючих жещін не доведений виключно тому, що подібні дослідження не проводилися. Все ж в ці періоди краще відмовитися від їх, принаймні занадто частого, вживання.

Вирішивши ввести в свій звичний раціон новий екзотичний продукт пам’ятайте — починати завжди потрібно з малих доз, а перед проведення курсу лікування обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, що допоможе уникнути зайвих проблем зі здоров’ям у майбутньому.

< h3> Відео про користь і шкоду грибів шиітаке

Гриби шиітаке — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *