Гвоздика — корисні властивості і протипоказання

Гвоздика як спеція є висушені нерозкриті бутони миртових дерев, які ростуть переважно в азіатських країнах. Їх цвітіння відбувається двічі на рік, тому проблем з урожаєм не буває.

Використання гвоздики в медичних цілях

  • Ефірна олія гвоздики ефективно допомагає при простудних захворюваннях, сильному нежиті, кашлі. При цьому роблять інгаляції (капають трохи масла в гарячу воду і вдихають пар). Важливо уточнювати, яка частина рослини використовувалася для отримання масла: бутони, гілки або листя.
  • У разі хвороб дихальних шляхів корисні властивості спеції благотворно впливають на дихання, застуди — покращують кровообіг. Сухий кашель пройде швидше, якщо жувати її бутони. Гвоздика досить пекуча, щоб зменшити її гостроту, спробуйте її одночасно з льодяником .
  • Користь гвоздики використовується при хворобах очей, для зняття набряків. В даному випадку допомагає застосування відвару.
  • Якщо болить зуб, зменшити страждання можна, поклавши на нього невеликий ватний тампон, змочений в ефірну олію гвоздики.
  • Корисні властивості її полягають і в освіження дихання. Неприємний запах з рота можна усунути, пожувавши бутони.
  • Ефірна олія гвоздики знайшло застосування в ароматерапіі.Оно благотворно впливає на нервову систему і заповнює втрачені сили, рекомендують його і при схильності до істерик. Купуючи його, слід бути уважним. Недобросовісні виробники іноді замовчують про те, що для виготовлення продукту використовувалися листя рослина, а таке масло коштує значно дешевше і має більш слабким впливом.
  • Корисні властивості приправи використовуються в боротьбі організму з вірусами і бактеріями, які завдають шкоди. Її застосовують як антисептичний засіб при простудних і вірусних захворюваннях .
  • Для очищення слизової шлунково-кишкового тракту, слід випити горілку з гвоздикою натщесерце.
  • Вживання її в їжу при відсутності протипоказань зміцнює шлунково-кишкового тракту.
  • Відомі й протиглистні властивості продукту.

↑ зміст

Кому шкідливо її вживати?

Незважаючи на корисні властивості, має гвоздика протипоказання:

  1. Ця приправа, як і інші гострі активно впливає на слизові. При хворобах шлунково-кишкового тракту вона може завдати шкоди і викликати дискомфортний стан організму.
  2. Гіпертонікам слід бути з нею обережними, її вживання може погіршити стан.
  3. У дітей до дворічного віку шлунково-кишкового тракту ще недостатньо зміцнів, щоб без наслідків переносити такі навантаження. Вживання гвоздики в цьому віці завдасть шкоди дитині.

↑ зміст

Застосування прянощі в кулінарії

Гвоздика — корисні властивості і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *