Халва — користь і шкода солодких ласощів

Халва давно перестала бути традиційно східним блюдом. Уварений цукровий сироп з масою з насіння соняшнику — один з основних популярних видів халви в Росії і країнах СНД.

Однак соняшникова халва не самотня, готують це солодкі ласощі з самих різних продуктів, але об’єднує їх одне якість — вони дуже солодкі. Постараємося зрозуміти користь і шкоду халви, які її види та скільки найкраще вживати?

Звідки вона прийшла і яка вона буває?

Права на цю солодкість оскаржують кілька країн Сходу. Це пояснити можна тим, що ласощі довелося настільки до смаку, що моментально завоювало величезну популярність. Традиційно вважається, що вперше її зварили в Персії (сучасний Іран). А під час греко — перських воєн її рецепти стали розходитися по світу. А в Ірані досі її варять кандалатчі, представники стародавньої кухарський спеціалізації на солодощах. Як правило це сімейні виробництва, де рецепти зберігаються століттями.

Є різні варіанти халви:

  • альвіца,
  • кіс — халва,
  • тахинная.

Зустрічається рецептура з молока і овочів, а так само з бобової і пшеничного борошна. Це залежить від переваг різних народів, багато з них до цих пір готують солодощі вручну.

У Російській Федерації перевагу віддають соняшникової, арахісової і кунжутної, або змішаним варіантами з різними наповнювачами.

Проводять ласощі на кондитерських фабриках, ручне виробництво халви практично не зустріти, хоча на ринках у продавців з півдня можна зустріти невеликі партії від приватного виробника зроблені вручну.

Розглянемо два найпопулярніших види: соняшникову та арахісову.

↑ зміст

Склад, калорійність соняшникової халви

Соняшникова халва готується на основі насіння соняшнику. Перетерті насіння змішуються з карамелізованою цукрової масою і піноутворювачем, їм може бути яєчний білок або екстракти спеціальних рослин.

Склад:

  • білки 13 г
  • жири 30 г
  • вуглеводи 50 г
  • вода 4 г
  • клітковина 0,6 г

Вітаміни: F, Д, Е, А, РР, Н, В1, В2, В5, В6, 9, В 12.

Мікроелементи:

  • Фосфор,
  • Залізо,
  • Калій,
  • Магній,
  • Натрій.

Калорійність 520 ккал в 100 грамах.

Не дивлячись на високу калорійність, користь халви пояснюється користю насіння соняшнику . Халва має високий вміст жиру, хоча в продукті немає ні грама холестерину . Зміст поліненасичених жирних кислот, вітаміну Е, Д і F сприяє функціонуванню:

  • нервової системи,
  • печінки,
  • серця.

Висока поживність допоможе людям зі зниженою масою тіла набрати необхідну вагу.

↑ зміст

Арахисовая халва

Арахісова халва готується на основі горіхової пасти отриманої з арахісу і цукрової патоки. Якщо доданий кунжут, то це вже тахинная халва. За своїм складом вона схожа з соняшникової, але відрізняється більшим вмістом фолієвої кислоти, яка незамінна для росту і правильного розвитку клітин організму. Достатня її кількість забезпечує нормальне функціонування центральної нервової системи. Арахісова халва просто незамінна для організму дітей, які годують і майбутніх мам.

Зміст арахісу здатне полегшити перебіг багатьох шкірних захворювання, в тому числі псоріазу, вугрової висипки.

Багато прихильників здорового харчування можуть заперечити , що корисніше їсти свіжий арахіс, але це не зовсім так. Кожен горішок має дуже міцну захисну оболонку, яка не піддається впливу шлункового соку. Такі оболонки захищають насіння багатьох рослин, навіть якщо їх з’їдають птиці або тварини, пройшовши через шлунково-кишкового тракту, вони не втрачають схожості. Тому такий захист ускладнює засвоєння корисних речовин.

Щоб подрібнити арахіс або будь-які інші горіхи, до стану засвоєння, треба перетирати їх зубами — це значить енергійно жувати, не менше 5 хвилин. І хоча арахіс — не зовсім горіхи, а боби, для того щоб його корисні речовини стали доступні, його треба подрібнити практично в борошно, що і роблять при виготовленні халви.

Сучасна кондитерська продукція випускає халву на основі фруктози, що робить цей продукт корисним для людей із захворюваннями обміну речовин.

Готують її і в домашніх умовах.

↑ зміст

Халва по домашньому

Що б користь халви не викликала сумнівів, можна скористатися рецептами її приготування вдома і додати найрізноманітніші інгредієнти, які здадуться вам корисними.

Так як найбільше нарікань викликає велике вмісту цукру, то замінимо його на родзинки або фініки. Для приготування халви без цукру в домашніх умовах приготуємо:

  • насіння соняшнику чищені, обсмажені — 200 г
  • родзинки — 1 стакан
  • масло (нерафіновану соняшникову) — 4 столові ложки

Насіння соняшнику подрібнюємо в блендері до стану борошна, слідом промитий і підсушений родзинки теж відправляємо в блендер. З’єднуємо обидва продукти і перемішуємо. У масу виливаємо розігріте масло і змішуємо до однорідного стану. Надавши потрібну форму або помістивши в харчовій контейнер, витримуємо в холодильнику не менше години. Замість насіння можна використовувати горохову муку.

Калорійність такої домашньої халви знизиться приблизно на чверть.

↑ зміст

Шкода халви

Не варто зловживати цим продуктом людям з підвищеною масою тіла, якщо утриматися неможливо, то їсти не частіше одного — двох разів на тиждень, по шматочку 50-70 грам. Переїдання принесе шкоду будь-якому організму.

Доведеться відмовитися від неї і тим, хто страждає алергічною реакцією на окремі компоненти. Наприклад арахіс і продукти з нього до цих пір вважаються найсильнішими алергенами.

Завжди варто дотримуватися правила поміркованості в усьому, в тому числі і в кількості вживання халви.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду халви

Халва — користь і шкода солодких ласощів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *