Хліб — користь і шкода від вживання

Хліб — продукт на кожен день. У чому ж полягає його користь і шкода ?! Для багатьох сімей в усіх країнах світу хліб є найпопулярнішим продуктом, завдяки своїм корисним і поживним властивостям.

Вчені вважають, що хліб з’явився більш 15000 років тому! Його вміли випікати жителі Давнього Єгипту, Греції та Риму. На Русі цей харчовий продукт завжди був особливо шанованим, тому за його якістю дуже суворо стежили. В наш час, виробників більше цікавить прибуток від виробництва, ніж висока якість продукту, тому борошно, що входить до складу хліба, за рахунок сучасної обробки зерен практично позбавлена тих вітамінів, які раніше високо цінувалися. І якщо кілька десятків років тому користь хліба була очевидна, то зараз вона стоїть під великим знаком питання.

↑ зміст

Користь житнього і бездріжджового хліба

Житній хліб (або чорний), при використанні класичної системи у виробництві, повинен випікатися з використанням спеціальної житньої закваски без використання дріжджів. Нестача вітамінів в зимовий час, легко можна заповнити корисними речовинами, мікроелементами, мінеральними солями, амінокислотами і клітковиною за допомогою цього продукту. На відміну від звичайної білої булки, користь чорного хліба науково обгрунтована.

1) Користь для схуднення

бездріжджовий буханець при регулярному споживанні сприяє прискоренню метаболізму в організмі, за рахунок чого все скупчилися шлаки і токсини виходять набагато швидше. Житній хліб здатний налагодити травлення і роботу кишечника. Вживаючи цей хліб з деякими продуктами (кисломолочними, супами, овочами) можна швидко відчути насичення. Це дозволяє коригувати звичний раціон і при цьому не переїдати. Дієтологи наголошують, що житнє буханець може завдати шкоди фігурі тільки в тому випадку, якщо з’їдати в день більше 300 грам (п’ять-шість скибочок).

2) Користь для здоров’я

Користь чорного хліба полягає в очищенні судин від зайвого холестерину і запобігання захворювань онкології. Бездріжджовий представник знижує ризик виникнення цукрового діабету і допомагає при недокрів’ї, оскільки підвищує рівень гемоглобіну в крові. Крім цього чорний хліб можна використовувати як профілактичний засіб при дисбактеріозі і будь-яких захворюваннях кишечника. Користь житнього булки також полягає в позитивному впливі на нервову систему, оскільки завдяки вітамінам В і Е, цей продукт допомагає позбутися від депресивного стану. За допомогою особливих харчових волокон, бездріжджовий хліб сприяє очищенню зубів і ясен. Деякі люди використовують житній хліб як глистогінний препарату, посипавши корочку сіллю і часником і запивши перед сном склянкою води.

3) Користь в косметології

Користь житнього хліба доведена не тільки видатними вченими, а й нашими бабусями, які замість дорогих кремів і бальзамів користувалися житнім хлібом. Хороший бездріжджовий хліб вважається незамінним засобом для відновлення і зміцнення волосся. А якщо використовувати цей продукт як скраб, то можна жирну шкіру обличчя і рук легко зробити гладкою і неймовірно ніжною.
Але не варто забувати, що дані корисні властивості можна відчути тільки в тому випадку, якщо не пройшло 36 годин з моменту його випікання, і, якщо виробник дотримувався правильного класичного способу виготовлення чорного хліба без додавання дріжджів.

↑ зміст

Користь від хліба з висівками

Висівки відносяться до оболонки пшениці, яку при обробці зазвичай не використовують, не дивлячись на те, що в ній міститься чимало корисних вітамінів і мікроелементів. Велика частина вітамінів (В1, В2, В6, В12, РР) є відмінними регуляторами нервової системи. Завдяки її правильному функціонуванню людина стає спокійним і врівноваженим, що важливо в сучасному світі.
Висівковий батон або інший представник випічки діє на травну систему також як і житній бездріжджовий хліб. Тільки користь висівкового хліба в цьому випадку трохи більше. Крім того, що даний вид нормалізує травлення і мікрофлору кишечника, при цьому придушуючи апетит, він ще й має властивість поглинати токсини і будь-які шкідливі речовини, повністю виводячи їх з організму.

Користь цього хліба також була помічена багатьма дієтологами , які вважають, що при правильному харчуванні без висівкового хліба не обійтися.
Завдяки високому вмісту заліза, 15 грам чистих висівок можуть компенсувати добову потребу організму в даному мінералі.
Шкода висівковий буханки може проявитися тільки в тому випадку, якщо з’їдати разом з хлібом понад 30 грам висівок . Це в першу чергу може позначитися на кишечнику і привести до здуття, метеоризму або навіть до гіповітамінозу.

↑ зміст

У чому полягає шкода дріжджового хліба

Висівковий і житнє буханець без використання дріжджів є дуже корисними продуктами, але як бути з хлібом, виготовленим на основі термофільних дріжджів?
Чим можуть бути небезпечні звичайні дріжджі, присутні в хлібних виробах? Вважається, що дріжджі, які додаються при випіканні, можуть бути причиною порушень природної мікрофлори кишечника, а також сприяти появі дисбактеріозу і багатьох інших захворювань, хоча на даний момент не існує об’єктивних даних про те , що при термальній обробці дріжджі залишаються в складі хліба. Але якщо шкода дріжджів вважається більше теоретичним, то на практиці дійсно небезпечними для здоров’я компонентами є всілякі добавки, які використовуються для поліпшення зовнішніх і смакових якостей товару.

Додавання глюкози для того щоб уповільнити процес черствіння батона може завдати шкоди людям з цукровим діабетом. Чималий шкоди організму навіть здорової людини, можуть принести присутні в дріжджовому хлібі ферменти, загусники і консерванти, покликані якомога довше зберігати свіжий вигляд продукту і пригнічувати його швидке пліснявіння.

Для людей, що стежать за своєю фігурою, вживання білого дріжджового хліба і зовсім протипоказана, оскільки крім великої кількості калорій з даного продукту ви нічого хорошого отримати не зможете.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду хліба

Хліб — користь і шкода від вживання
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *