Хлібці — користь і шкода дієтичного продукту

Ні для кого не секрет шкоду білого хліба. Висока калорійність, прості вуглеводи, а також цукор, сіль, дріжджі і неоднозначне якість борошна, з часом дадуть про себе знати. «Хліб всьому голова», але дієтологи пропонують пошукати альтернативу.

Фанати здорового харчування і просто ті, хто стежить за своєю фігурою, можуть зітхнути з полегшенням, адже здорова заміна вже існує — це неймовірно поживні хлібці — хліб XXI століття! Однак, і до цього продукту потрібен грамотний підхід, щоб не поміняти «шило на мило».

↑ зміст

Які хлібці можна їсти сміливо

Справжні хлібці — це, можна сказати, високотехнологічний продукт, який готується особливим методом з незрозумілих назвою «екструзія». Цілісні зерна вимочуються близько 12 години до хорошого розм’якшення, потім потрапляють в екструдер — спеціальний апарат для надання форми під високим тиском і температурою. Виготовлення цільнозернових хлібців і попкорну, по суті, схожий процес. При температурі 300 С, вся влагабистро переходить в газоподібний стан і буквально підриває зерна зсередини, а під високим тиском вони зліплюються в єдину масу. Плюси цієї технології: відсутність барвників, цукру, дріжджів, хімічних добавок для набухання і інших небажаних добавок. У продукті не втрачається користь злаків у вигляді корисних елементів.

↑ зміст

Склад хлібців

Левову частку в складі хлібців займають харчові волокна — ключові дієтичні компоненти для підтримки мікрофлори і нормальної роботи кишечника. Клітковина виступає в ролі сорбенту, вбираючи і виводячи токсини. Крім того, хлібці містити медленноусвояемие білки і рослинні поліненасичені жири .

Вітамінна складова продукту: A, вітаміни групи B, E, PP. З мікро і макроелементів, зустрічаються: натрій, калій, фосфор, магній, залізо, кальцій.

Енергетична цінність 100 г хлібців з цільного зерна становить близько 250 ккал. Може здатися що це забагато, майже дорівнює калорійності білого хліба! Так в чому різниця? Хлібці складаються зі складних вуглеводів, які повільно розщеплюються до мономерів в травному тракті і рівномірно всмоктуються в кров. Організм отримує рівно стільки моносахаридів, скільки необхідно для задоволення енергетичних витрат в даний момент, і не запасає зайву глюкозу у вигляді жиру. Крім того, високий вміст харчових волокон перешкоджає всмоктуванню в кишечнику, тобто реально засвоюються менше калорій ніж споживаються з їжею!

↑ зміст

З чого роблять

Для приготування хлібців використовують різні злаки і крупа: жито, рис, овес, пшоно, гречка та інші. Багато виробників збагачують продукт додатковими вітамінами і мінералами.

Гречка — «цариця круп», повністю виправдовує свою назву в народі, завдяки складним вуглеводам, високому вмісту білків, унікальному набору вітамінів і мінералів. Гречані хлібці зберігають всі корисні властивості цієї крупи. Крім харчової цінності, користь проявляється жовчогінну дію, що сприяє засвоєнню жирів і запобігання запорів. Через вміст фолієвої кислоти, рекомендуються під час вагітності, а також як стимулятор гемопоезу при анемії. Крім того, діабетики можуть замінити хліб гречаними хлібцями, бо вони мають низьким глікемічним індексом.

Вівсяні, рисові та кукурудзяні хлібці також рекомендовані при цукровому діабеті будь-якого типу, через вміст сложноусвояемого крохмалю і інших повільних вуглеводів. Вони знижують рівень холестерину в крові, запобігають розвитку атеросклерозу і інших серцево-судинних захворювань. Овес допомагає засвоєнню вуглеводів і заліза, стимулює роботу нирок, панкреас і печінки, корисний при тахікардії та аритмії завдяки вітамінам групи B, які нормалізують серцевий ритм і роботу нервової системи в цілому.

↑ зміст

Шкода і остерігайтеся підробок

Вся користь хлібців зводиться нанівець якщо вживати їх в надмірній кількості. Стежать за фігурою, повинні дивитися за споживанням калорій навіть з цим корисним продуктом. На час дієти з хлібцями, важливо вживати достатню кількість води — мінімум 2 літри. Недолік рідини може викликати запор, бо клітковина в хлібці вбере всю вологу в кишечнику і осушить калові маси.

Продукти з високим вмістом нетравне клітковини можуть завдати шкоди дітям до 4-х років, бо ніжна травна система не в змозі впоратися з настільки важким «вантажем».

Також, вони протипоказані при індивідуальній непереносимості.

Виробники часто «наділяють» свій продукт додатковими вітамінами і мікроелементами. Для одних — це користь, а для деяких — шкода. Їх потрібно підбирати індивідуально і бажано по рекомендації лікаря-дієтолога або ендокринолога. Наприклад, існують хлібці, збагачені йодом, які протипоказані людям з гіпертиреозом.

Хороші хлібці повинні бути не зовсім однорідної консистенції, не кришитися, не мати вологи. При виборі, потрібно звернути увагу на виразні цільні зерна, які залишаються після екструзії. Якщо їх не видно — ці «хлібці», швидше за все, звичайний випечений хліб і можуть завдати шкоди фігурі. Шкода від «випічки» з тонко розкачане тісто з дріжджами, цукром, жиром, сіллю, содою, консервантами та іншими добавками, очевидний. Хрустка рум’яна кірочка не є показником якості. Само собою, подібні сухарики не мають цінності для підтримки дієти і можуть завдати шкоди. Крім того, не виключено, що в них будуть барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку, а також ненатуральні «Е». Користь чи шкода такого продукту? — робіть висновок самі!

Потрібно зауважити, що одними хлібцями не можна домогтися значних результатів при схудненні. Дієта повинна бути збалансованою: організму необхідні білки, вуглеводи і жиру. «Хрусткий хліб» потрібно поєднувати з овочами, нежирним м’ясом, фруктами і кисломолочними продуктами. Найкраще — звернутися до дієтолога, який детально розпише план дієти, без шкоди здоров’ю.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду хлібців

Хлібці — користь і шкода дієтичного продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *