Холодець — користь і протипоказання для організму людини

Холодець — це не тільки смачна страва, але ще і ліки для нашого організму. Невелика порція холодцю кожен день точно піде на користь нашим волоссю, нігтям і кісток.

Холодець є джерелом мукополісахаридів і колагену які необхідні для утворення сполучних тканин в нашому організмі. Тому в першу чергу холодець рекомендується людям, у яких проблема з суглобами, з опорно-руховим апаратом. Також холодець можна вживати людям, у яких знижений апетит.

Холодець з по кін століть вважався царським частуванням з російським корінням. Це делікатес з м’яса в Росії готували в основному на Різдво і Новий рік. Користь холодцю згадувалося ще в стародавніх літописах. На Русі холодець готували в основному в багатих будинках його подавали на другий день після свята, коли в будинку залишалося ще досить багато різноманітної їжі . Всі продукти, що залишилися різали невеликими шматочками і заливали гарячим м’ясним наваром. Після цього готовою блюдо виносили на вулицю і залишали його там на холоді на час поки воно не застигне.

↑ зміст

Хімічне становить холодцю

Хімічний склад цієї страви багатий макро- і мікроелементами тому користь від холодцю досить велика. Серед мікроелементів, що знаходяться в навар найбільше фтору, алюмінію, заліза, бору, міді, і ванадію. Користь людському організму приноситься найбільше від кальцію, фосфору і сірки . Незважаючи на те, що м’ясний бульйон вариться досить тривалий час, в ньому є багато вітамінів таких як: А, В9 і С.

↑ зміст

Калорійність

Якщо ви думаєте, що від холодцю тільки користь то це трохи не так. Шкода холодцю полягає в тому, що, він дуже калорійний. Так в 100 грамах цього продукту міститься більше 300 ккал погодьтеся це велика шкода фігурі якщо ви дотримуєтеся дієти. Незважаючи на те що від холодцю велика користь, фахівці рекомендують часто не захоплюватися цим делікатесом. Але якщо в свято ви вирішили побалувати себе холодцем, то найкраще скористатися спеціальним калькулятором калорій тоді дане страви вам принесе не шкода, а користь.

↑ зміст

Корисні властивості

ock_id_3 «> <>

Холодець вважається улюбленими ласощами мільйонів людей, але лише мало хто знає про те, що цей делікатес приносить нашому організму реальну користь. Одне з основних переваг холодцю — наявність в його складі колагену. Колаген вважається будівельним білком для наших клітин в організм, також колаген виступає у вигляді сполучного речовини для тканин. Більша половина колагену розбивається в процесі приготування холодцю, але інша половина вважається цінна для організму і користь від колагену дуже велика. Властивості колагену затримують процес старіння наших тканин, зменшують ймовірність стирання хрящів в суглобах.

Після святкових заходів люди, які багато випили ввечері і закушували холодцем, значно рідше скаржаться на похмілля. Це пов’язано з аминоуксусной кислотою, яка знаходиться в гліцин. Гліцин теж сприяє активізації мозку, крім того відновлює потрібну кількість різних корисних речовин в людському організмі. Гліцин активізує роботу ферментів, які допомагають побороти страх, позбутися від депресій.

До складу м’ясної страви входять різні вітаміни групи В, які сприяють формуванню гемоглобіну, а також велику кількість поліненасичених кислот, які покликані нормалізувати нервову систему. Користь від холодцю ще полягає в тому, що в його складі є амінокислоти лізину, які допомагають організму краще засвоювати кальцію. Також користь від холодцю полягає в тому, що він володіє противірусними діями.

Крім цього, ретинол, який є складовим холодцю, вкрай позитивно впливає на імунітет людини, покращує зір. Відновлює роботу суглобів, а також підвищує їх рухливість натуральний желатин.

↑ зміст

Протипоказання

Незважаючи на наявність корисних властивостей цього делікатесу, він може принести шкоду якщо не обмежити себе в цьому продукті. Ось деякі проблеми, які можуть виникнути якщо надмірно вживати холодець:

  1. Холодець має високий рівень вмісту холестерину, який впливає на виникнення хвороб судин. Більш цього можуть з’явитися тромби і бляшки всередині судин і це реальний шкоди організму так як це може призвести до серцевих захворювань.
  2. Досить часто до доповнення до холодцю виступають різні часникові заправки — це теж шкода для нашого організму, так як такі заправки провокують хвороби печінки.
  3. М’ясні бульйони містять в своєму складі гормон росту. Саме він вважається головною причиною різних запальних процесів. Крім цього, гормон росту здатний викликати гіпертрофію тканин.
  4. Бульйон зі свинини містить в собі дуже багато гістаміну. Цей елемент вважається причиною виникнення фурункульозу, апендициту, розвитку хвороби жовчного міхура.

Отже, підвівши підсумок, давайте ще раз згадаємо корисні властивості холодцю:

  1. Продукт багатий на вітаміни групи В.
  2. Завдяки жирним кислотам, що містяться в холодець — нервова система краще працює.
  3. Поліпшується зір.
  4. Зміцнюється імунітет.
  5. Суглоби менше травмуються.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду холодцю

Холодець — користь і протипоказання для організму людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *