Хрін — користь і шкода пряного овоча


пекучо-пряний овоч, який так часто присутня в нашому раціоні як приправу, робить смак будь-якої страви більш пікантним, відмінно підвищує апетит і може похвалитися масою корисних властивостей.

Можливо, хтось здивується , але користуючись широкою популярністю в кулінарії, хрін не менше затребуваний і в народній медицині. Вже не одне століття цілителі активно використовують листя і кореневища цієї рослини, як в свіжому вигляді, так і для приготування відварів і настоянок — ефективних засобів для профілактики і лікування різних захворювань.

Живильні і цілющі властивості продукту високо цінували ще стародавні римляни і греки, які вірили, що хрін збільшує життєву силу, допомагає відновитися після тривалої хвороби і активізує тонус організму. Знали про них і слов’яни: всілякі закуски на основі хрону подавалися на додаток до м’ясних і рибних страв, його додавали в соління, маринади і соуси, а також використовували для приготування різних лікарських зілля.

Сьогодні ця невибаглива рослина багато дачники вирощують на своїх ділянках. І правильно роблять, адже користь його для людського організму величезна. Причому, навіть не дивлячись на ряд протипоказань, вона в кілька разів перевершує можливу шкоду від вживання продукту. Але, давайте про все по порядку.

↑ зміст

Склад хрону

Корінь хрону неспроста називають коморою корисних речовин, а його унікальні властивості, в першу чергу, обумовлені наявністю активних компонентів, що входять до складу рослини. Саме вони стимулюють роботу внутрішніх органів, попереджають розвиток багатьох захворювань і регулюють обмін речовин в організмі.

Продукт багатий:

  • вітамінами (С, В1, В2, В6, В9, Е, РР);
  • мінеральними речовинами (калій, кальцій, фосфор, натрій, магній, залізо);
  • харчовими волокнами;
  • органічними кислотами;
  • крохмалем;
  • насиченими і ненасиченими жирними кислотами;
  • вуглеводами (природними цукрами) та ін.

До речі, за змістом потужного природного антиоксиданту — вітаміну С — рослина в рази перевершує лимони, апельсини, шипшина і чорну смородину. Але основна користь хрону все-таки полягає в його ефірних маслах — фітонциди. Володіючи антисептичними властивостями і антибактеріальними властивостями, вони успішно борються з хвороботворними бактеріями, грибами і найпростішими, що викликають інфекційні захворювання . Яскраво виражений бактерицидний ефект є і у білкового компонента лізоциму, який, не менше інтенсивно впливаючи на мікроби і паразити і руйнуючи клітинні стінки, призводить до їх загибелі.

↑ зміст

Основні цілющі властивості і користь продукту

Зверніть увагу, будь-яке лікування, яке передбачає використання хрону, буде ефективним лише в тому випадку, якщо ви використовуєте свіжий продукт. Його користь після кулінарної обробки зберігається лише тиждень, після чого хрін годиться в їжу виключно в якості приправи, тому що велика частина корисних компонентів руйнується або окислюється, утворюючи неактивні сполуки.

Зважаючи рослинним антибіотиком, хрін є досить дієвим засобом, застосовуваним в боротьбі з простудними захворюваннями і запаленнями верхніх дихальних шляхів. Його водний розчин можна використовувати для полоскання горла, настоянку з редькою — для прийому всередину при бронхіті і пневмонії, натертий і змішаний з медом корінь, як відхаркувальний засіб при сильному кашлі. А ще, подрібнений в кашку продукт, прекрасно розігріває шкіру, стаючи при цьому чудовою альтернативою гірчичники.

  • Позитивний вплив хрін робить і на травну систему. Однак вживати його людям із запаленнями і підвищеною кислотністю шлунка слід з обережністю, оскільки подразнює слизову продукт, може завдати шкоди. Хрін стимулює травлення (недарма він часто подається до жирним і важко перетравлюється страв), збуджує апетит і запобігає запори.
  • Якщо ви ведете невпинну боротьбу із зайвими кілограмами, обов’язково включите хрін в свій раціон. Його користь полягає в тому, що, стимулюючи обмінні процеси в організмі, овоч не трансформує з’їдену їжу в шлаки або жирові запаси і, на думку багатьох, сприяє схудненню. Калорійність продукту складає не більше 60 кКал.
  • Користь хрону проявляється і в його сечогінну дію. Цілюще корінь сприяє виведенню каменів з нирок, лікує цистит і водянку, а також зупиняє розвиток запальних процесів у сечовивідних шляхах. Медики допускають його використання в якості додаткового до основних лікарських препаратів кошти, оскільки дія речовин, що входять до складу продукту, схоже з дією антибіотиків.
  • Чоловікам, які страждають від порушення еректильної функції і зниження лібідо, вживання хрону допоможе впоратися з цими проблемами. Але, вирішивши неодмінно включити гостру хреново закуску в свій раціон, не перестарайтеся. Наприклад, при запаленні простати, є пряну їжу протипоказано, і якщо ви не будете дотримуватися рекомендацій, шкода від такого «ліки» може виявитися набагато більше, ніж користь.

Що стосується інших захворювань, то корінь хрону може стати допоміжним засобом при лікуванні артритів, невралгії, ревматизму, уражень шкірних покривів і ін. Користь овоча доведена і для тих, хто страждає від зниженого тиску. При відсутності протипоказань, рослина, нормалізує рівень цукру в крові, може бути присутнім в меню діабетиків. А ще, багатий аскорбіновою кислотою, продукт відмінно зміцнює імунітет і допомагає впоратися з весняним авітамінозом.

↑ зміст

Шкода хрону

Як і будь-яка пряність, корисний хрін далеко не кожному. При цьому протипоказань для його прийому досить. Любителям чортівня і інших гострих закусок, основним інгредієнтом яких є корінь хрону, слід пам’ятати, що при надмірному вживанні вони можуть завдати шкоди. У ряді випадків лікарі рекомендують виключити небезпечну для організму їжу людям:

  • використовують препарати з левоміцітін, оскільки антимікробні компоненти, що містяться в продукті, перешкоджають дії ліків;
  • із захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразку шлунка і дванадцятипалої кишки), оскільки вони підвищують кислотність і дратують слизову шлунка і кишечника;
  • з рясними менструаціями (шкода цього пекучого овоча — в тому, що він підвищує артеріальний тиск і сприяє посиленню кровотечі);
  • із захворюваннями печінки і нирок.
  • також шкода існує і для вагітних і годуючих жінок

І наостанок, запам’ятайте: щоб користь продукту була максимальною, краще займіться його заготівлею самостійно. Магазинні баночки зі столовим хріном — це не лікувальний засіб, а лише пікантне доповнення до їжі, яке навіть при активному вжитку не дасть бажаного ефекту.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду хрону

Хрін — користь і шкода пряного овоча

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *