Хурма — показання та протипоказання до вживання східній ягоди

З приходом пізньої осені з прилавків пропадають багато фруктів і овочі. На їх місце приходить східна ягода — хурма. Так, це не фрукт, а ягода, що є плодом екзотичних ебеновим дерев. Ці дерева спочатку росли лише на території півдня Китаю. Потім ця рослина поширилося по всьому світу, пройшовши селекційний відбір.

Зараз хурма росте і культивується на території багатьох країн з теплим кліматом. Плодові дерева ростуть в країнах: Іспанія, Італія, Абхазія, Іран, Туреччина, Греція, Мексика, Таджикистан, Австралія. Це не повний перелік країн, які культивують і експортують плоди по всьому світу. Все це пов’язано з тим, що користь хурми для людей висока, а шкода мінімальний.

У різних країнах вирощують різні сорти цієї чудової ягоди, але найпоширенішими видами стали: японська, Корольок, Шарон, шоколадна, Моболо, парагвайська, Каки. Ці сорти — часті гості наших прилавків. Але існують в різних країнах свої ендемічні сорти хурми. Так на на Філіппінських островах виростає яскраво-червона хурма, звана оксамитовим яблуком. А Південно американський сорт ягоди, що має вигляд величезного яблука чорного кольору, вагою близько 900 грам, називається чорним яблуком.

В Японії популярна хурма оранжево-червона китайського сорту з плодами до 8 сантиметрів в діаметрі. А ось на Цейлоні виростає хурма, яка не є корисною для людського організму, за те деревина дерева чорного кольору дуже цінуватися. У Африці росте різновид хурми — мушмула. Це дрібні ягоди, що йдуть в їжу і для приготування вина .

Користь хурми висока, так як це один з небагатьох продуктів харчування місцевого населення, а чорна деревина, відома в світі як «чорне дерево Занзібару» вельми міцна. Навіть терміти не в змозі її пошкодити.

Існує сорт хурми, який має особливий вид. Це Чорна сапоте, що має зелену шкірку і коричневу желеподібну м’якоть. Цей сорт прийшов з Гватемали, набув поширення на території Іспанії, Бразилії, Гаваях. Вищезгаданий поширений сорт Каки хороший тим, що не має кісточок і практично не відчутний смак в’язкості навіть в недозрілих плодах.

Зараз в світі налічується близько 750 сортів хурми, з них 200 видів є сільськогосподарськими сортами, корисними для організму людини . Саме тому ягоду називають в народі то «фруктом Богів», то «вибором гурманів», то «китайським персиком», то «їжею богів».

↑ зміст

Склад хурми

Хімічний склад досить різноманітний. Залежно від сорту і ступеня зрілості калорійність плодів може бути і 50 ккал, і 100 ккал. Однак будь-який сорт багатий вітамінами С, В, Р, К, Е, А, мінералами, полісахаридами, клітковиною, лютеїн, каротином. Зате хурма не містить жирів і холестерину. Завдяки своїм складом ягоди завоювали визнання і повагу до себе, зайнявши одне з лідируючих місць у фруктовому раціоні людей в осінньо-зимовий період. Хурма стала не тільки улюбленими ласощами, а повноцінним продуктом харчування.

↑ зміст

Користь хурми неоціненна

Адже це справжній джерело корисних речовин, завдяки своїм хімічним складом. Якщо розглядати детально, то можна виділити наступні корисні для людського організму якості:

  1. Для системи травлення користь ягоди полягає у високому вмісті пектину, який прекрасно виводить токсини, справляється з розладом шлунково-кишкового тракту, знезаражує ШКТ від стафілокока і кишкової палички, знімає запалення шлунка, швидко втамовує голод, зменшує метеоризм.
  2. Для серцево-судинної системи хурма приносить користь у вигляді харчування серцевого м’яза високим вмістом моносахаридів. Регулює артеріальний тиск. Ефективна в боротьбі з атеросклерозом. Покращує стан хворих на варикозне розширення вен. Знімає больові відчуття в серці. Відмінний засіб профілактики інфаркту міокарда, ішемії серця.
  3. У боротьбі з онкологією і підвищенням імунітету хурма незамінна. Має антиоксидантні властивості, сприяє затримці розвитку пухлин, тонізує організм, підвищує загальну працездатність організму. Відновлює пошкоджені клітини, приносячи тільки користь.
  4. Покращує якість зору, підтримує працездатність очних м’язів. Живить сітківку очей, захищає від катаракти.
  5. У поєднанні з молоком благотворно впливає на функціональність нирок. Має сечогінний ефект. Відмінний профілактичний засіб в боротьбі з сечокам’яною хворобою.
  6. Високий вміст йоду в плодах і заліза допоможуть нормалізувати роботу щитовидної залози, позбавивши від багатьох проблем зі здоров’ям.
  7. Володіння бактерицидними властивостями позитивними позначається на всьому організмі, оберігаючи його від застуди, пневмонії, ГРВІ та ГРЗ. Прискорює одужання при ангіні. Легко справляється з ранами і опіками, якщо шматочок зрілого плода прикласти до ушкодженого ділянки тіла. Сік хурми — відмінний засіб для полоскання горла.
  8. Прекрасне дієтичне засіб. 3-4 штуки замінюють 1 прийом їжі, при цьому тамуючи голод невеликою кількістю калорій.
  9. Приносить величезну користь і займає особливе місце в раціоні вагітних жінок, захищаючи від анемії і токсикозу, авітамінозу. Компенсує недолік багатьох елементів.
  10. Як косметичний засіб покращує якість шкіри, знімає запалення, зміцнює овал обличчя, згладжує зморшки, підтягує шкіру. Хурма — прекрасний натуральний засіб для нанесення масок в домашніх умовах.
  11. Благотворно впливає на нервову систему людини. Діє як легке заспокійливий засіб. Покращує сон. Знімає депресивні стани.

Перераховувати корисні властивості хурми можна довго. Це і зміцнення ясен, і очищення печінки, і зміцнення імунітету. Практично суцільна користь, але …

↑ зміст

Правильний вибір

Звичайно, щоб користь від вживання і застосування хурми для організму була повноцінною, слід правильно вибирати плоди. Адже перезрілі або незрілі ягоди хурми не дадуть належного ефекту, не принесуть користі, розчарують в смаку, можуть принести шкоду.

  • Плоди не повинні мати темних плям, наростів, вм’ятин.
  • Шкірочка повинна бути гладкою, блискучою, зазвичай — глянсовою.
  • Колір плодів повинен відповідати сорту.
  • Консистенція м’якоті при повній зрілості повинна нагадувати щільне желе.
  • Ягода повинна бути м’якою, маючи при цьому пружну шкірку.
  • Обов’язково має бути присутня плодоніжка і листочки у шкірці плодів.
  • Культивовані сорти повинні мати мінімум в’язкості в смаку.

Звичайно, можна виправити ситуацію, якщо придбана хурма виявилася недостиглої або дуже вузький за смаком. Для цього плоди заморожують протягом 6-10 годин в морозильній камері або занурюють в гарячу воду температурою 40-50 градусів на такий же час. Ще один дивовижний і унікальний спосіб дозрівання: плоди поміщаються в харчовій пакет разом із зрілими яблуками або бананами на добу. Завдяки його виділяє яблук або бананів газоподібному речовині прискореного дозрівання, хурма дозріє.

↑ зміст

Протипоказання

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей хурми, існують деякі обмеження в її вживанні. Шкода цих плодів полягає в декількох позиціях. Найбільш явно він виражений при зловживанні у харчуванні або неправильному її вживанні.

  • Не можна їсти плоди на порожній шлунок. Це може викликати здуття живота, спонтанну діарею, тяжкість в шлунку.
  • Рясне використання хурми може привести шкоду у вигляді закрепів, кишкову непрохідність і освіту безоара. Особливо це стосується вживання в’яжучих сортів.
  • При вживанні в їжу великої кількості хурми людьми, страждаючими харчовою алергією, можливо прояв алергічних реакцій.
  • Може викликати негативний результат і шкоду вживання в їжу хурми дітьми до 3-х років, так як дитячому шлунку складно впоратися з таніном, що містяться в плодах.
  • Найбільшої шкоди може принести необмежену вживання плодів хурми людьми, страждаючими на цукровий діабет, особливо 2 типу. Це пов’язано з високим вмістом в хімічному складі плодів моносахаридів, глюкози і сахарози. Людям, що страждають ожирінням і цукровим діабетом, краще обмежити себе у вживанні цього фрукта. Якщо ж є бажання скуштувати хурми, то для уникнення нанесення шкоди організму, слід використовувати недостиглі плоди
  • При годуванні новонароджених дітей грудним молоком слід повністю обмежити себе у вживанні хурми. Інакше можна завдати шкоди здоров’ю малюка.
  • При серйозних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, в тои числі при гастриті, слід утримуватися від хурми.
  • Існує ймовірність завдати шкоди здоров’ю, використовуючи в своєму раціоні хурму, якщо поставлено діагноз «панкреатит» або присутній захворювання підшлункової залози.
  • Існує окрема категорія людей, які просто не переносять хурму.
  • Існують докази того, що хурма може завдати шкоди здоров’ю зубів, так як дубильні кислоти призводять до виникнення карієсу. Саме тому після кожного прийому ягоди треба чистити зуби.
  • Особам після оперативного втручання краще не їсти ці ягоди в найближчий період. Шкода від хурми в цей період — порушення обміну речовин, проблеми з кишечником.

Якщо дотримуватися об’єктивних даних про хурму і вживати в їжу ці плоди у відповідності зі своїми фізіологічними можливостями, то можна уникнути нанесення шкоди організму, почерпнув тільки користь.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду хурми :

Хурма — показання та протипоказання до вживання східній ягоди
4.5 (90%) 2 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *