Йогурт — користь і шкода кисломолочного продукту

У Росії виробляють багато видів молочнокислих продуктів, одержуваних шляхом сквашування молока, вершків. Це і сметана, і кефір, і сир, і ряжанка, і йогурт. Відмінність даних продуктів полягає головним чином у вигляді використовуваних в їх виробництві кисломолочних бактерій і молочних дріжджів.

Від чого залежить користь молочнокислих продуктів

Користь молочнокислих продуктів для людського організму безперечна, це залежить від кількості біоактивних бактерій, яке повинно бути оптимальним. Так як мова йде про живі мікроорганізми, природно, що їх число в одному і тому ж продукті постійно змінюється. Після закінчення терміну придатності бактерії гинуть, такий продукт є як мінімум марним.

Види йогурту:

  • Йогурти поділяють в залежності від вмісту жиру: зустрічаються як продукти з низьким вмістом, так і з високим (до 5%).
  • Окремо виділяють групу питних йогуртів, що відрізняються рідкою консистенцією.
  • Йогурти можуть бути натуральними, що складаються виключно з молока і закваски (особливо корисні для дитячого здоров’я), а можуть мати в собі різноманітні харчові добавки . Це консерванти, ароматизатори, барвники, фруктово-ягідні добавки, ваніль, какао та інші.

Міфи про йогурті:

  1. Нерідко звучить термін «долгоживущий йогурт». До живому йогурту він не має ніякого відношення. Консерванти, які використовуються в приготуванні продукту з великою тривалістю зберігання, не дозволяють досягати живим бактеріям концентрації, необхідної для того, щоб зберігалися корисні властивості. Користь його в даному випадку є міфом, старанно підтримуваним виробниками.
  1. Ще однією легендою, яка звучить із засобів масової інформації, є твердження, що йогурт є джерелом вітамінів, здатним заповнювати їх недолік в організмі. Дійсно до складу продукту входять вітаміни, але для заповнення їх нестачі в організмі слід вживати його в таких величезних кількостях, які не кожен подужає.

↑ зміст

Користь йогурту

Коли мова йде про користь, маються на увазі натуральні йогурти:

  • Йогурт допомагає організму знищувати патогенні мікроорганізми.
  • Бактерії, що містяться в ньому, поліпшують функціонування імунної системи людини.
  • Мікроорганізми, що входять до його складу, беруть участь в процесі травлення (кислота, наявна в ньому сприяє засвоєнню їжі), нормалізують роботу шлунка.
  • Допомагає заповнити недолік кальцію і фосфору при алергії на білок молока.
  • Нормалізує обмінні процеси, позитивно впливає на мікрофлору шлунково-кишкового тракту.
  • Вживання йогурту ефективно при очищенні після отруєнь.

Живий йогурт може зберігатися не більше одного тижня при температурі, що не перевищує + 7оС. Холодильник цілком підходить для цих цілей. Якщо термін придатності, зазначений на упаковці, становить понад 7 днів, продукт містить консерванти, в цьому випадку користь йогурту відсутня.

Уважно вивчайте інформацію про продукт, зазначену на упаковці. Про застосування в виготовленні йогурту синтетичних речовин свідчать слова: біойогурт, фруктовий йогурт, йогуртовий продукт.

↑ зміст

Чи може йогурт завдати шкоди здоров’ю?

Йогурт відноситься до продуктів, що викликають багато неоднозначних думок і суперечок. Є вчені, які стверджують, що натуральні продукти заподіює шкоди організму. Вони керуються тим, що молочнокислі бактерії, потрапляючи в організм, гинуть під впливом шлункової кислоти і захисної системи. А то незначна кількість бактерій, яким вдалося пройти захисний бар’єр, сприяють виникненню діареї і газів, множать кількість шкідливих мікробів. Це означає, що вживати такий продукт як мінімум марно.

Шкода, що здатні заподіяти синтетичні йогурти:

  1. Продукти з тривалим терміном зберігання містять консерванти, канцерогени, різні добавки.
  2. Рецептура фруктового йогурту допускає не більше 33% добавок. Купуючи консервант з фруктовим смаком, ви маєте справу з молочнокислим продуктом, до складу якого фрукти не входять. Необхідний смак був досягнутий шляхом додавання ароматизаторів, шкідливість якого не викликає сумніву.
  3. Використовувані у виробництві барвники завдають шкоди здоров’ю.
  4. Продукт, в який додані фрукти і ягоди, піддається обробці радіоактивним випромінюванням для збільшення терміну зберігання.
  5. Може викликати метеоризм у організмі.
  6. У синтетичних виробах використовуються різні згущувачі, крохмаль.
  7. Замість цукру в йогурт часто додають замінники, наприклад аспартам (Е951), вартість якого менше. Шкода даної добавки в тому, що вона розпадається в організмі, виділяючи аспарагиновую амінокислоту.

Продукти з великою тривалістю зберігання піддаються тепловій обробці, що по держстандарту не дає їм право називатися йогуртом, який повинен включати в себе активну мікрофлору.

Концентрація шкідливих речовин у фруктовому йогурті не так критична, щоб завдати істотної шкоди здоров’ю. Але їх присутність вже не дозволяє вважати продукт корисним для здоров’я. У кращому випадку це робить марним.

Як правило, продукти вітчизняного виробництва більш корисні в порівнянні з імпортними, в основному через те, що не вимагають довгої транспортування, в їх виробництві не задіяні (або присутні, але в значно меншій кількості) консерванти. Все це правильно, коли мова йде про живу йогурті. Що стосується соєвих продуктів, ароматизованих і містять консерванти, шкода їх однаковий незалежно від країни виробника. Тут питання тільки в кількості добавок.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду йогуртів

Йогурт — користь і шкода кисломолочного продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *