Кабачки — користь і шкода овоча

Не всі знають про те, що звичайний кабачок з нашої грядки має екзотичне походження. Його родовище — північна Мексика. До того, як потрапити в Європу, кабачок вирощувався тисячоліттями працьовитими індіанцями.

До речі, цей корисний овоч у них називався «аскутасквош», а в перекладі це означало «сирої, зелений», тобто незрілий. Цікавим є той факт, що в городі мексиканців овочі висаджувалися ярусами (кукурудза — верхній, боби — середній і кабачки — нижній ярус). Таким чином, дозріваючи близько до землі, кабачки своїми листочками припиняли ріст бур’янів, а їх «сусіди» завдяки речовина обміну в грунті забезпечували кабачкам відмінні умови для зростання.

В європейських країнах кабачок спочатку культивувався, як декоративну рослину для саду, а в їжу вживали тільки квітки, втім, як і суцвіття картоплі. І тільки через два столетья кухаря Італії і Провансу відкрили його кулінарні властивості. Квітки кабачків прованські кулінари використовують і зараз. Їх фарширують тушкованими грибами, сиром, а також морквою.

У нас кабачок відомий як підвид гарбузових, тільки його форма довгаста, а колір може бути жовто-зеленого відтінку або білого, залежно від сорту.

Якщо ж говорити про властивості кабачка, то він, як і будь-який інший овочевий продукт, може бути корисним, а може і нашкодити.

↑ зміст

Харчова цінність овоча

Як і в багатьох інших овочах, присутній дуже багато мікро- і макроелементів і в кабачках. У 100 г продукту міститься 24 кілокалорії. В овоче мало жирів і білків, і не багатий він на вуглеводи. Крім того, сто грам кабачка містять 93 г води; 0,1 г ПНЖК; 4,6 г моно- і дисахаридів і 0,4 г золи.

Чим корисний кабачок

Користь кабачка істотна. Цей овоч відмінно впливає на травну систему, а ще чудово впливає на оздоровлення шкірного покриву, поліпшуючи загальний стан шкіри.

Дуже цікавий той факт, що склад овоча майже однаковий в різних сортах кабачків.

Плюс і в тому, що кабачки вважаються продуктом, який застосовується в дієтичному харчуванні. Це пов’язано з тим, що він робить позитивний вплив на організм, і при цьому є низькокалорійним продуктом.

Цей, здавалося б, міцний і твердий овоч складається з води майже на 95%, а в решту більшою мірою входять білки і вуглеводи.

Само собою, користь кабачків і визначається наявністю безлічі корисних речовин, таких необхідних людському організму. Тут багато мінеральних речовин, зокрема фосфорної і магнієвої солі, а також калієвої і натрієвої, а ще заліза і кальцію .

Містять кабачки і такі мікроелементи, як літій, цинк, титан і молібден, користь яких так потрібна людині.

Присутній в овочі калій налагоджує водний баланс, а користь в тому, що з його допомогою можна позбутися від зайвої води в організмі.

Містять кабачки і багато різних вітамінів, користь яких завжди відчутна. Зокрема, до складу кабачка входять: каротин, ніацин (нікотинова кислота), а також вітаміни групи В (В1, В2) і вітамін С (аскорбінова кислота).

Люди страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, обов’язково повинні ввести в раціон кабачки, в них багато м’яких целюлозних волокон і мало органічних кислот. Вживаючи цей поживний овоч, можна не хвилюватися за роздратування органів травлення. Підійде цей овочевий продукт і хворим на цукровий діабет, тому що містить він мало вуглеводів.

Крім усього, кабачки активно виводять токсини, так як надають на організм сечогінну і жовчогінну дію, тому користь буде принесена людям, що страждають розладами печінки і нирок. Про вживання кабачків слід подумати і тим, хто страждає від надмірної ваги. Зайві кілограми почнуть потроху йти, так як кабачки при своїй низькій калорійності дозволяють швидко насититися і не відчувати голоду.

Істотна користь цих овочів перевірена часом. З цього корисного плода готують свіжовичавлені соки, а з квіток — цілющі відвари. Їх можна приймати всередину з метою попередження шлунково-кишкових захворювань, а можна квіткові відвари застосовувати при лікуванні шкірних хвороб.

Вживання соків і відварів має свої переваги, адже під їх впливом зміцнюються судини, розщеплюються холестеринові бляшки, заспокоюється нервова система. Рекомендується споживання кабачка літнім людям.

Особливість овоча і в тому, що його використовують як косметологічне засіб. Кабачки відмінно зволожують шкіру, тому часто використовуються як основний компонент у багатьох маски для обличчя. Велика користь і від кабачкової м’якоті, вона робить шкіру більш еластичною і пружною, покращує колір шкірного покриву і активізує циркуляцію крові, а також створює шкірі захист шкіру від променів ультрафіолету.

Кабачок широко використовується в народній медицині, адже все корисні речовини, що містяться в ньому, мають позитивний вплив на такі системи людського організму:

  • травну;
  • кровотворну;
  • серцево-судинну;
  • нервову;
  • ендокринну;
  • імунну.

↑ зміст

Чи несе кабачок організму шкоди

На жаль, не завжди кабачки приносять користь, а іноді можуть завдавати і шкоди.

Безсумнівно, вони корисні страждають захворюваннями нирок, однак при дисфункції нирок ними не варто зловживати, так як це може завдати шкоди хворому і тільки погіршити стан його здоров’я. Не рекомендується вживати сирі кабачки і хворим, у яких виразкова хвороба або гастрит, оскільки шкода від них може бути досить сильним. Але якщо подивитися з іншого боку, то сирої кабачок рідко хто вживає, адже він подразнює слизову поверхню оболонки, а в такому випадку блискавично проявляється шкоду овоча.

Люди у яких здоров’я в нормі, можуть вживати кабачки в будь-якому вигляді , а ось, хто страждає від будь-якого недуги повинні порадитися з лікарем, чи можна і в яких кількостях споживати їм чудовий овоч-ягоду.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кабачків

Кабачки — користь і шкода овоча

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *