Какао — користь і протипоказання

З появою європейців на Американському континенті, ними були виявлені, а потім завезені в Європу плоди шоколадного дерева — какао боби. Пізніше з них навчилися готує напій під назвою шоколад.

У порівнянні з чаєм, він був дешевшим і швидко завоював популярність. А коли кондитери навчилися виробляти тверде ласощі — шоколад та вироби з нього, популярність зросла багаторазово. Після вживання цих продуктів людина відчувала приплив бадьорості і сил. Згодом і лікарями була визнана користь від какао.

↑ зміст

Продукти з шоколадних бобів

В даний час натуральне какао — дорогий продукт, що дає основний прибуток ряду країн. На перше місце вийшли африканські держави:

  • Гана
  • Камерун
  • Нігерія

Світове виробництво бобів за останні 50 років збільшилася більш ніж в три рази: з +1229 тис. Т до 4231 тис. Т. Що говорить про затребуваність продукту. 71% бобів виробляють в Африці, 16% — в країнах Океанії, 13% — в Південній Америці. Щоб отримати якісну сировину, важливо що б свіжозібраний врожай пройшов процес ферментації , без цього якість подальших продуктів знижується. Багато виробників з країн Океанії не обтяжують себе процесом ферментації, який займає приблизно тиждень, з — за чого їх какао низької якості. Найбільш якісна сировина виробляють

  • Еквадор
  • Мадагаскар
  • Гана
  • Перу

За якістю боби діляться на

  • сортові (благородні)
  • ординарні (споживчі)

Основними важливим продуктами після переробки бобів є:

  • крупка
  • масло
  • порошок
  • какао — велла

З крупки в подальшому отримують основну сировину для кондитерських фабрик, фармацевтичних, косметичних фірм — масло какао. Залишки переробляють в порошок, а всі інші відходи йдуть на корм тваринам (какао — велла).

Найбільшим споживачем бобів є Голландія, вона закуповує 18% всього виробленого в світі цього продукту.

↑ зміст

Користь продуктів з бобів шоколадного дерева

Масло з плодів шоколадного дерева вдає із себе масу, жовтого йди світлого коричневого кольору, зберігає твердість і ламкість при кімнатній температурі. Температура плавлення — вище +30 градусів. До його складу входять жирні кислоти:

  • оленів
  • стаеріновая
  • лауриновая
  • лінолева

Користь масла пояснюється тонізуючими речовинами в його складі:

  • танинами
  • кофеїном
  • метилксантинами

Вітаміни А, D, Е міститися в мізерних кількостях і користь від них не відчутна.

Шматочок шоколаду з високим вмістом какао, надає сил, піднімає настрій, покращує пам’ять і увагу. Проте важливо пам’ятати, що шоколад не замінює повноцінного харчування. Крім того всі кондитерські вироби містять цукор та інші добавки, що вже не безпечно.

Користь продуктів з масла какао обумовлена тим, що його жирні кислоти не підвищують рівень холестерину в крові. У медицині застосовують як протизапальний, протикашльовий і ранозагоювальний засіб. Його активно використовують в кремах, мазях, для масажу та косметичних масок.

Продукти харчування, до складу яких входить какао масло, можуть завдати шкоди організму в зв’язку його високою калорійністю, що дорівнює 850 ккал на 100 грам. Крім того, шкода приносить підміна натурального продукту за низькосортних жирами.

Після того, як з тертих бобів отримали масло, що залишилося макуха надходить на переробку, де подрібнюється до стану дрібного порошку. Таким чином отримують какао — порошок. Його користь обумовлена

  • кальцію
  • фосфору
  • міді
  • калію
  • цинку
  • заліза
  • магнію
  • кофеїну
  • теоброміда
  • флавоноїдів
  • вітамінів (А, Е, РР, В, В1, В2, 9)
  • Кормі того в 100 грамах порошку вміст жирів складає від 5% до 17%, що істотно знижує калорійність продукту, в середньому 289 ккал на 100 грам сухої речовини.

    Напій з какао — порошку — прекрасний антиоксидант, джерело макро і мікроелементів, по ряду показників перевершує напій з зеленого чаю.

    Помірне вживання напою рекомендовано для профілактики:

    • діабету
    • інсульту
    • інфаркту
    • виразки шлунка
    • злоякісних новоутворень

    Але є випадки коли вживання продуктів з бобів не рекомендоване.

    ↑ зміст

    Коли шоколадні боби можуть принести шкоду

    Напій з натурального порошку і шоколад з натурального масла шкоди організму наносять тільки при надмірному їх вживанні.

    Повністю слід відмовитися від цих продуктів тільки:

    • в період вагітності
    • в період годування груддю
    • у віці до 3 років

    В перерахованих вище випадках шкоди завдає алергічна реакція на продукти, що містять какао.

    Какао — порошок містить до 24 г білка. Така кількість білкових підстав може принести істотну шкоду пацієнтам з подагрою, нирковими захворюваннями.

    В умовах кризи, економічних ембарго, кількість якісної сировини з какао — бобів різко знижується. Збільшується частка фальсифікованої, контрабандної продукції, засміченою комахами, виділеннями тварин. Недобросовісні виробники замінюють натуральне масло трансжирами, а натуральний порошок — дешевими відходами виробництва, якими є какао — велла. Вона не засвоюється організмом і погіршує смак продукту.

    Спробувати уникнути шкоди можна дотримуючись міру, вибираючи продукти від перевірених виробників, з позначеним складам і терміном зберігання.

    ↑ зміст

    Відео про користь і шкоду какао

    Какао — користь і протипоказання

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *