Капуста — користь і шкода для організму людини

Капуста — простий і звичний всім з дитинства овоч. При цьому користь капусти для організму людини дуже велика і всі про це знають. А ось чи може капуста завдати шкоди людині? Розглянемо докладно два сорти: білокачанна і червонокачанна.

Корисні властивості білокачанної капусти

Як корисні властивості, так і шкоду її для організму дуже ретельно вивчені. Овоч цей хороший в першу чергу тим, що з нього можна приготувати широкий вибір різноманітних і смачних страв. Він може стати основою здорового збалансованого харчування.

Білокачанна капуста щедре джерело вітаміну С, і чим свіже овоч, тим більше в ньому вітамінів. При зберіганні існує тенденція до зниження кількості вітамінів. Якщо капусту заквасити, то це, навпаки, збільшує вміст в ній вітаміну С.

Без перебільшення можна сказати, що цей овоч містить весь спектр необхідних людині для здорової життєдіяльності вітамінів і мінералів. З мікроелементів найбільше в білокачанної капусті калію, кальцію і фосфору. Користь калію велика для роботи серцево-судинної системи, він запобігає утворенню тромбів, робить нижче рівень холестерину в крові . Кальцій необхідний для міцних кісток, здорових зубів, нігтів і волосся, щоб стреси і негативна навколишнє середовище не завдали їм шкоди.

Так як в білокачанної капусті вуглеводів мало, вона ідеально підходить для харчування людей з цукровим діабетом.

Користь капусти велика в нормалізації роботи травної системи завдяки наявності в ній клітковини. У народній медицині білокачанна капуста використовується як ліки. Свіжий сік допомагає впоратися із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Капустяне листя ефективні при лікуванні запалень. Використовується свіжа капуста і для лікування ожиріння. Тартронова кислота перешкоджає відкладенню жирів.

↑ зміст

Капуста для краси

Користь капусти велика і в косметології. Капустяний сік довів своє омолоджуючу дію на шкіру. Маски на основі капустяного соку скорочують зморшки і запобігають їх появу краще, ніж дорогі креми, які можуть принести і шкоду. Капустяний сік цілюще впливає і на волосся, з його використанням роблять маски, які надають зміцнювальний вплив на коріння волосся, а також роблять їх більш живими, блискучими.

Протипоказання білокачанної капусти

Існує ряд захворювань, при яких капуста може завдати шкоди:
• підвищена кислотність шлунка;
• кишкові спазми;
• загострення виразкових захворювань;
• недавнє операційне втручання;
• захворювання нирок;
• підвищений тиск.

Корисні властивості квашеної капусти

Користь квашеної капусти особливо висока в Сибіру, де зима триває дуже довго, запас свіжих овочів добігає кінця швидко, а разом з ними і запаси вітамінів. Ось тут і виявляються дуже доречними баночки з ароматною, хрусткою квашеною капустою.

При авітамінозі страви з квашеної капусти і склянка капустяного розсолу нададуть значну допомогу, адже в них міститься ударне кількість вітаміну С. У зимову холоднечу і вогку погоду він не дозволить завдати шкоди імунітету. Користь капусти в квашеному вигляді тільки посилюється. Крім загальнозміцнюючий впливу на весь організм в цілому, виявляється благотворний вплив і на нервову систему.
Квашена капуста завдяки що міститься в ній молочної і оцтової кислоти має антибактеріальні властивості, виконує роль «санітара кишечника». Покращує обмін речовин в організмі, рівень цукру і холестерину приводить в норму. Є навіть дослідження, які підтверджують здатність капусти сповільнювати процес утворення злоякісних пухлин.

В раціон харчування людей з ожирінням в обов’язковому порядку входять страви з квашеної капусти як оптимальне поєднання низької калорійності з високою корисністю.

У народній медицині користь її велика як лікарський засіб для таких захворювань як епілепсія і бронхіальна астма. У косметичних цілях квашену капусту теж використовують, вона допомагає впоратися з висипом вугрів і зробити менш помітними пігментні плями. У капустяного розсолу користь дуже висока в зв’язку з тим, що в нього переходять цінні вітаміни і мінерали з капусти в процесі квашення.

При захворюваннях супроводжуваних високою температурою питво капустяного розсолу дозволяє заповнити втрати рідини і вітамінів. Для лікувальних цілей його розбавляють навпіл теплою водою і випивають по 2-3 склянки в день. Для лікування цукрового діабету капустяний розсіл приймають з додаванням лимонного соку.
Якщо довелося зіткнутися з такою неприємністю як солітери, то і тут буде доречним допомогу розсолу. Дві склянки в день перед їжею 20-30 днів поспіль допоможуть позбутися від небажаних гостей.

↑ зміст

Протипоказання для вживання квашеної капусти і капустяного розсолу

При наявності таких захворювань вживання квашених продуктів може принести шкоду:

• захворювання підшлункової залози;
• ниркова недостатність;
• каміння в жовчному міхурі;
• захворювання щитовидної залози;
• запущені випадки виразки шлунка і дванадцятипалої кишки;
• гіпертонія.

Червоноголова капуста і її корисні властивості

Червоний колір у капустяного листя через те, що в них міститься антоціан. Ця речовина важливо і для людського організму, завдяки його впливу стінки судин і капілярів стають міцнішими.

Червоноголова свіжа капуста багата фітонцидами, які завдають шкоди хвороботворним бактеріям. У порівнянні з іншими сортами, в цій капусті багато білка. Користь білка дуже велика для правильної роботи щитовидної залози і нирок.
Завдяки наявності селену і клітковини свіжа червонокачанна капуста допомагає звільнити організм від надлишків холестерину. Роль селену також велика в роботі обмінних процесів, посилення опірності організму інфекціям, виводить шкідливі речовини.

Мінеральних речовин в цій капусті теж цілі розсипи: фосфор, цинк, магній, кальцій, калій. У зв’язку з практично повною відсутністю крохмалю і цукрів цей овоч є ідеальним продуктом харчування для діабетиків.

Червонокачанна капуста у вигляді соку використовується в рецептах народної медицини для зниження капілярних кровотеч. Розведений з червоним сухим вином він застосовується як антидот при укусах тварин зі сказом. Змішаний з медом і цукром він лікує горло і кашель, використовується для боротьби з запальними процесами, в тому числі при ударах і виникненні болів в суглобах.

Червоноголова капуста знижує тиск. Користь її неоціненна для жінок при вагітності, так як завдяки клітковині вирішити питання з роботою кишечника стає можливим без використання медикаментозних препаратів, які можуть завдати шкоди майбутньому дитині.

↑ зміст

Користь капусти в тушкованому вигляді

вживати в їжу овоч можна свіжої в різних салатах, квашеної, а також тушкованою. Тушкована капуста — це смачна страва, в якому міститься мінімальна кількість калорій, але при цьому дуже поживне. Одна порція тушкованої капусти може забезпечити організм людини добовою дозою вітаміну С, значить імунітет буде краще. Велика кількість клітковини благотворно вплине на роботу кишечника.

Страви з тушкованої капусти корисно їсти людям похилого віку, так вони мають властивості робити роботу пам’яті краще.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду капусти

Капуста — користь і шкода для організму людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *