Капустяний сік — користь і шкода фрешу

Такий звичний овоч, як капуста, приносить багато користі організму. Про її цілющі сили знали ще в сиву давнину. Грецькі і римські лікарі готували з неї цілющі мазі. У рецептах старовинних російських травників часто згадується капуста як загоює і бактерицидну засіб.

Використовується сира, кисла, варена капуста, а також капустяний сік. Користь і шкода останнього і будуть розглянуті в даній статті.

Склад капусти білоголової

На сьогодні склад городньої капусти добре вивчений. Вона містить багато вітамінів — А, В, Р, К, аскорбінку, вітамін U, каротин, фолієву і пантотенову кислоти. Всього в цьому овочі 16 вільних амінокислот, важливими з яких для організму є триптофан, тирозин, лізин, метіонін, гістамін і деякі інші сполуки . Капуста багата на солі калію, на кальцій, фосфор. У ній знайдені такі мікроелементи, як кобальт, мідь, цинк, магній, а також азотисті і безазотистих речовини. Листя і качан містять жири, цукру, золу, ензими і фітонциди. У капусті багато клітковини і води.

↑ зміст

Що лікує капуста

Сирий, свіжовичавлений сік капусти дуже добре допомагає при:

  • авітамінозах. Дієтологи рекомендують щодня пити по півсклянки капустяного фрешу. Особливо це актуально навесні, коли організм потребує вітамінних добавках,
  • виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Замість скальпеля хірурга варто спробувати капустяну терапію. Її користь істотна навіть у запущених випадках. Такий вплив капустяний сік має завдяки наявності вітаміну U, який сприяє відновленню слизової оболонки шлунка і кишечника, регенерації тканин, загоєнню ерозій і виразок. Його цілющий вплив в цьому випадку проявляється в зменшенні секреції шлункового соку, зняття больового синдрому,
  • гастритах з недостатньою секреторною функцією шлунка. Взагалі вітамін U володіє дивовижною здатністю нормалізувати кислотну середу шлунка, підвищуючи знижену і знижуючи підвищену кислотність до нормальних показників,
  • колітах, запорах. В цьому випадку свіжий капустяний сік діє як загоює, протизапальну і послаблюючий засіб. Дуже корисно пити свіжий капустяний сік при гемороїдальних запорах,
  • хворобах селезінки,
  • жовтяниці,
  • подагрі, болях в суглобах. У тих, кому вистачить терпіння робити щовечірні обгортання свіжими капустяним листям або примочки з капустяного фрешу протягом 6 місяців, перестають боліти суглоби, знімається їх набряклість,
  • лікуванні бронхітів, астми, туберкульозі легенів. Взагалі користь капустяного соку проявляється при лікуванні будь-яких захворювань дихальної системи,
  • шкірних захворюваннях, таких як гнійничкові запалення, фурункульоз, нариви. Відмінно допомагають примочки з капустяного соку при опіках. Також відвари капустяного соку добре діють при золотусі, мокрій екземі. Сирим соком виводять бородавки,
  • ангінах і тонзилітах,
  • запаленнях ротової порожнини і ясен,
  • ожирінні,
  • мастопатії,
  • головного болю. Традиційно заспокійливими засобами вважаються валеріана або пустирник, але свіжий капустяний сік також має м’яку заспокійливу дію на нервову систему.

Мало хто знає, що проварений з цукром або медом капустяний сік діє витвережували, тому рекомендується для полегшення стану при похміллі.

Відома користь фрешу з капусти як глистогінний кошти.

Капустяний сік має антигістамінними властивостями, що використовується в боротьбі з алергіями і подразненнями.

↑ зміст

Приготування цілющого соку

Рецепти капустяного соку і відварів з нього, що використовуються в лікувальних цілях:

  • чистий свіжовичавлений капустяний сік п’ють відразу після приготування по півсклянки на день до 2 місяців для насичення організму вітамінами. Для лікування кишково-шлункового тракту капустяний сік п’ють по півсклянки 3 рази на день за 30-40 хвилин до їжі протягом 3-4 тижнів,
  • чистим капустяним соком треба полоскати рот і горло 3-4 рази на день,
  • свіжі капустяні листи, ошпарені окропом, використовуються для обгортання при шкірних захворюваннях. У тих же цілях капустяним фрешем змочується марля для приготування примочок. Це дуже сильний засіб при опіках, гнійних запаленнях,
  • капустяний сік, проварені з медом або цукром протягом 15-20 хвилин вживається як похмелитися засіб,
  • капустяний сік, розведений молоком в співвідношенні 1: 1 і змішаний з висівками до в’язкої консистенції в теплому вигляді використовують як припарку при екземі і золотусі,
  • чистий сік з додаванням цукру в теплому вигляді добре допомагає при бронхітах, діє як відхаркувальний і протизапальний засіб. У такому вигляді його застосовують тричі на день по півсклянки.

Цікаво, що застосування в гастроентерології різних фармакологічних препаратів з капусти виявилося набагато менш ефективним, ніж дія свіжого капустяного соку.

↑ зміст

Протипоказання

ock_id_4 «> <>

Капусту і сік з неї можна використовувати без обмеження. Вона не завдає шкоди організму навіть при тривалому вживанні у великих кількостях.

Шкода капустяного соку може проявлятися виключно при індивідуальній непереносимості. При цьому він викликає метеоризм, здуття і проноси. Якщо такі симптоми виникли, капустяний сік треба перестати пити і все налагодиться. Спеціального лікування в цьому випадку не потрібно.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду капустяного соку

Капустяний сік — користь і шкода фрешу

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *