Картопля — користь і протипоказання

Вперше картопля з’явився і поширився по території Росії в епоху Петра I — на початку XVIII століття. Це воістину універсальне рослина. У наші дні складно уявити своє меню без страв з цього овоча. Багато хто задається питанням: чи може картопля нанести шкоду? І так і ні. Все залежить від пори року.

Унікальні цілющі властивості цієї рослини підтверджує історія Альми Нексе, яка з дитинства страждала деформуючий поліартрит і була прикута до інвалідного візка. 20 років вона не прожила, а проіснувала, скорчені, скута і знерухомлених. Коли з життя пішла єдина опора — мати, настало повне відчай. В одну з ночей до Альмі прийшло осяяння — потрібно довго варити картоплю, розім’яти його і їсти цю кашку. На такий монодиете вона протрималася кілька тижнів і одужала. Альма прожила до 70 років і до похилого віку залишалася стрункою і рухомий жінкою.

↑ зміст

Цілющі властивості

Картопля містить величезну кількість корисних речовин: вітаміни К, групи В, аскорбінову кислоту, пантотенову кислоту, мінеральні солі. Тут практично третина таблиці Менделєєва. Багаті бульби на пектин, ацетилхолином і глікозидами.

Особливо цінна користь картоплі і його соку в боротьбі з різними захворюваннями:

  • Вона має протизапальну і обволікаючу діями
  • У сирому вигляді зменшує печію і знижує кислотність
  • Сприяє загоєнню опіків і запалень
  • Знижує артеріальний тиск
  • Покращує діяльність серцево-судинної системи
  • Знімає фізичне і нервове напруження
  • Шкірка регулює калієвий баланс
  • Підвищує гемоглобін
  • Нормалізує стан шлунково-кишкового тракту
  • Якщо дихати парами картоплі, виліковуються кашель і запалення дихальних шляхів
  • Знижує кількість холестерину і усуває шкоду, яку завдали судинах жирові бляшки
  • Полегшує стан при шлункових болях
  • Активізує роботу жовчного міхура
  • Благотворно впливає на стан нирок і т.д.

Картопля відноситься до висококалорійних продуктів харчування. При зловживанні він може завдати шкоди хворим на діабет і панкреатит. З обережністю цей овоч слід вживати людям із зайвою вагою.

↑ зміст

В косметології

Широко відома користь картоплі в косметології. Зварені і розім’яті бульби змішують з вершками, оливковою олією, яєчними жовтками. Такі маски особливо корисні для сухої обвітреної шкіри обличчя і шкіри рук . Вже після двох-трьох процедур шкіра очищається від ороговілих клітин, починає краще дихати і активніше оновлюватися.

Ванни з вареної шкірки чудовий засіб від потрісканих сухих п’ят. Вони омолоджує шкіру рук, позбавляючи від в’їдаються і старечих плям. У сирому вигляді бульби застосовуються для лікування сонячних опіків. Також вони зменшують шкоду, заподіяну шкірі ультрафіолетовим випромінюванням.

↑ зміст

Вся користь в шкірці

Найцінніші речовини картоплі накопичуються в його шкірці, яка завжди видаляється. Шкірка надає позитивний ефект при гіпертонії, алергії, порушеннях серцевого ритму. Володіє він і протизапальним ефектом.

Відразу під шкіркою є шар, який містить ферменти. Ферменти допомагають переробити крохмаль в легкозасвоювані цукру. Таким чином, зрізання шкірки призводить до того, що вся користь картоплі зводиться нанівець. Видаляючи крахмалообразующіе ферменти, ми робимо його малоусвояемим. Незасвоєний крохмаль призводить до підвищеного слизоутворення і засмічення організму, що сприяє розвитку атеросклерозу.

↑ зміст

Як вживати

Щоб отримати від цього овоча максимум користі і нейтралізувати шкоду, приписувані йому дієтологами, його необхідно запікати і з’їдати разом з шкіркою. Проробіть такий досвід — намажте всю поверхню розрізаної половинки бульби йодом. Ви побачите, що внутрішня частина стане блакитний, а шкірка колір не змінить. Це доводить, що внутрішня частина бульби складається переважно з крохмалю, а в шкірці сконцентровані вітаміни і мінерали.

Багато фахівців рекомендують відмовитися від вживання картоплі після лютого. Справа в тому, що до цього часу корисні речовини в бульбах починають стрімко зменшуватися, зате в них утворюється речовина соланін (особливо в пророслих бульбах), який у великих кількостях викликає важке отруєння. Якщо від споживання картоплі ви не можете відмовитися, то шкода таких бульб можна зменшити, якщо зрізати шкірку товстим шаром.

↑ зміст

Для суглобів

З пророслого картоплі можна зробити чудове зілля для суглобів. Відриваємо паростки, кладемо їх в банку і заливаємо спиртом (приблизно жменя паростків на півлітрову банку). Наполягаємо два тижні, періодично струшуючи банку. Невелика кількість складу необхідно втирати в хворі суглоби.

Пар

Гарячий картопля — відмінна альтернатива інгаляцій. Дихати його парами рекомендується при простудних захворюваннях, болях в горлі, бронхітах. Під час процедури відбувається прогрівання, зволоження і пом’якшення дихальних шляхів. Стає простіше відкашлювати мокротиння, перестає дерти в бронхах і в горлі.

Дихати над картоплею найкраще ввечері, перед сном, так як процедура добре розслабляє.

Є захворювання, при яких протипоказано дихати паром картоплі. При гнійних захворюваннях в пазухах носа, горлі, пневмонії та серцевих захворюваннях шкоду картопляних інгаляцій може мати серйозні негативні наслідки.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду картоплі

Картопля — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *