Каші — суцільна користь і незначної шкоди

Зміст статті:

З дитячого віку турботливі батьки вселяють нам, що каша — це корисно. На жаль, розуміти цей факт ми починаємо зазвичай тільки, ставши дорослими.

Заробивши до цього віку ряд хвороб або в силу інших причин, ми приходимо до висновку, що дотримуватися принципів здорового харчування потрібно, важливо і бажано це робити з дитинства. Ось тільки час упущено. І вже самі ставши батьками, ми не перестаємо повторювати нашим дітям, що каша — це корисно.

Хочеш не хочеш, а це поживна і насичене цінними компонентами блюдо обов’язково повинне бути присутнім в нашому раціоні. Бажано вранці, адже тарілочка гарячої і ситної каші допоможе надовго забути про почуття голоду і про перекуси протягом дня . Хоча на обід або на вечерю їсти кашу також не забороняється. Благо, різновидів каш чимало, так само як і рецептів, за якими їх готують. Каша може стати самостійною стравою або подаватися як гарнір до м’яса або риби, а ще їй можна фарширувати овочі.

Вибрати з такого розмаїття найбільш смачний для себе варіант (а краще кілька) не складе труднощів. Адже ніде не написано, що харчуватися потрібно виключно, наприклад, молочними кашами, які ви з дитинства терпіти не можете. Так що знайдіть собі рецепти до душі і привчіть себе частіше готувати кашу, так ви поліпшите не тільки своє самопочуття, але і стан здоров’я.

Тим більше більшість каш не вимагають значних витрат часу на приготування. Вчені ж сходяться на думці, що чим довше варити кашу, тим менше виявиться її користь. Тривалий вплив високої температури руйнує структуру більшості елементів, що містяться в цільних злаках і перетворює блюдо в «порожній» продукт.

До речі, підвищити поживну цінність будь-якої каші, видалити фітинову кислоту, солі і полегшити перетравлювання глютену — найвідомішого білка зернових, можна, замочивши крупу з вечора у воді. За ніч «погані» речовини розчиняться, а глютен перетворюється в більш прості і легкозасвоювані форми. До того ж, каша швидше звариться, буде більш ніжною і смачною.

↑ зміст

У чому користь?

Приготована з натуральних круп, каша є повністю екологічним блюдом, насиченим величезною кількістю життєво важливих речовин.

  • Будь-яка каша — це найкращий спосіб забезпечити організм енергією.
  • З’їдена на сніданок каша допомагає нам прокинутися і активізує внутрішні процеси життєдіяльності.
  • Страва, багате вітамінами групи В, сприятливо діє на нервову систему, підвищує стійкість до стресів і бореться з хронічною втомою.
  • Завдяки високому вмісту нерастворимо і розчинної клітковини, каша поліпшує процеси травлення і перистальтику кишечника, очищає його від скупчилися шлаків, токсинів, солей, що завдають величезної шкоди організму, і уповільнює процес засвоєння жирів і вуглеводів. Доведено, що клітковина є хорошим засобом профілактики раку кишечника і серцево-судинних захворювань.
  • Каші особливо рекомендуються людям із запаленнями шлунка (гастрит, виразка та ін.). Користь полягає в тому, що, зазвичай маючи в’язку консистенцію, вони обволікають слизову оболонку, полегшують больові відчуття і захищають від агресивного впливу соляної кислоти.
  • Більшість каш мають мінімальний глікемічний індекс. Вони «не змушують» підшлункову залозу виробляти велику кількість інсуліну, засвоюються поступово і на досить тривалий час притупляють почуття голоду.
  • Каші є цінним джерелом вітамінів, мінеральних речовин і органічних кислот, так необхідних для повноцінного функціонування організму. Вони активізують обмінні процеси, зміцнюють імунітет, роблять більш здоровими наші зуби, волосся і нігті. З однією порцією каші ми отримуємо до 25% корисних речовин.

↑ зміст

Яка каша корисніше?

Яка каша найкорисніша? Відповідь на це питання дати досить складно. Адже кожна крупа хороша по своєму. Наприклад, вівсянка містить в собі бета-глюкан — речовина, що виводить «поганий» холестерин з організму і гамма-лінолеву кислоту, необхідну нам для профілактики гормональних порушень.

Користь гречаної каші — улюбленого продукту худнуть — у великій кількості заліза і лецитину. Крім того, в гречці присутня хіроінозітол — компонент, що знижує рівень цукру в крові і робить її особливо важливою в раціоні діабетиків, магній, корисний при кардіологічних захворюваннях і вітамін Р, який поліпшує стан кровоносних судин.

Користь каші з рисової крупи — в її абсорбуючих властивості. Вона прекрасно очищає організм від шлаків, що накопичилися, що робить її основою численних рисових дієт. Така каша показана при розладах шлунка, при деяких захворюваннях серцево-судинної системи і ниркової недостатності.

Пшенична каша — джерело цирконію, срібла, калію, фосфору і нуклеїнових кислот. Вона дозволяє знизити стомлюваність, позитивно впливає на імунну систему і зменшує больові відчуття в м’язах.

Перлова каша — чемпіон за змістом мінералів. А особливу цінність представляє входить до її складу лізин — компонент, який бере активну участь у виробленні колагену. Регулярне вживання перловки значно покращує стан шкіри, робить її більш еластичною і розгладжує зморшки.

↑ зміст

Шкода каші

Розповідати про корисні властивості кожної каші можна довго. І крім тих, які ми вже перерахували, існує і інші, не менш корисні каші — ячна, пшоняна, кукурудзяна, манна та ін. Чергуючи їх для різноманітності, забезпечити організм необхідними вітамінами і мікроелементами не так вже й складно.

< p> Головне — дотримуватися основних рекомендацій дієтологів і віддавати перевагу стравам, приготованим з цільного зерна. Швидкорозчинні каші ніякої користі не принесуть, а можуть навіть і надати шкоду, адже в красивих пакетиках найчастіше містяться барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку та інші добавки.

Доведено, що будь-яка каша містить в собі до 80% крохмалю. Потрапляючи в організм, він перетворюється в цукор, провокуючи розвиток діабету і ожиріння. Знизити можливу шкоду й запобігти такі неприємні наслідки можна, обмеживши вживання злакових страв. Не дарма кажуть «все добре в міру». Стосується це твердження і каш: є їх потрібно, але переїдати не варто.

Не всі знають, але одна з найпопулярніших каш — манна містить мінімальну кількість корисних речовин. Включати в раціон її можна, однак не часто. З особливою обережністю повинні ставитися до манки батьки маленьких дітей. До року підгодовувати малюка манною кашею, незважаючи на традиції минулих років, не варто. Користі від неї не буде, а ось що входить в її склад глютен може завдати шкоди не сформованій системі травлення. До того ж манка перешкоджає засвоєнню вітаміну D і заліза.

Зловживати вівсянкою також небезпечно. А якщо і годувати їй дитину, то виключно роздробленої, тому як жорсткі цільні зерна шлунок малюка переварити однозначно не зможе. Поширена думка, що вівсяна каша при щоденному вживанні виводить кальцій з організму, тим самим завдаючи йому відчутної шкоди.

А взагалі, при правильному приготуванні будь-яка каша принесе максимальну користь і стане відмінним засобом у профілактиці різних захворювань. Їжте каші на сніданок! Адже це найкращий початок вдалого дня.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду каш

Каші — суцільна користь і незначної шкоди
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *