Кава — користь і протипоказання

Кава на даний момент є найпопулярнішим напоєм в світі. Підбадьорлива чашечка цього напою з ранку перед важким робочим днем стала певним ритуалом, без якого багато людей просто не можуть вийти з дому.

Природно, кофеїн, який має тонізуючі властивості, багато людей відносять до шкідливих і навіть наркотичним компонентів , стверджуючи, що його вживання приносить тільки шкоду внутрішнім органам, на що любителі цього напою тільки знизують плечима. Суперечки з цього приводу ведуться вже не один десяток років, але навіть вчені не можуть прийти до єдиного висновку, оскільки компоненти цього продукту на кожен організм здатні впливати по-різному, в залежності від віку споживача, здоров’я і багатьох інших факторів.

У той час як одні вважають, що його надмірне вживання може викликати розвиток онкологічних захворювань, інші стверджують, що кавові зерна здатні вилікувати від цукрового діабету. Так в чому ж насправді полягає користь і шкода даного напою?

↑ зміст

Розчинна або зернової кави

Природно, розчинна кава, який легко можна знайти на полиці будь-якого магазина володіє меншою кількістю корисних властивостей, ніж натуральний зерновий. Всупереч загальній думці, саме розчинна, а не зернової продукт є рекордсменом за вмістом кофеїну. Даний компонент у високих дозах сприяє підвищеному виділенню шлункового соку і провокує появу печії, тому щоб знизити негативні наслідки від його вживання, краще зупинити свій вибір саме на натуральному продукті.

Кавові зерна містять в собі велику кількість необхідних для нормальної життєдіяльності елементів і органічних кислот, чим не може похвалитися його розчинний аналог.

Користь для здоров’я

  1. У першу чергу користь кави полягає в тонізуючому впливі на організм. Кофеїн, завдяки якому досягається подібний ефект, здатний блокувати деякі рецептори, що знаходяться в головному мозку, стимулюючи фізичну і розумову діяльність людини. Кофеїн при попаданні в організм збудливо впливає також і на центральну нервову систему, тому щоб уникнути зайвої дратівливості, краще не вживати більше 3-4 чашок в день.
  2. Крім ефекту бадьорості кофеїн в народній медицині використовується як прекрасний засіб від мігрені, тому регулярне вживання кави сприяє зниженню головних болів.
  3. Довгий час існувала думка про те, що його вживання сприяє виникненню захворювань онкології. Насправді, люди, які вживають не більше трьох чашок в день, менше схильні до ризику розвитку захворювань онкології, особливо це стосується раку кишечника, печінки і нирок. Це обумовлено наявністю в ньому сильних антиоксидантів.
  4. Користь даного напою полягає також в позитивному впливі на обмін речовин, що сприяє швидкому позбавленню від зайвих кілограмів.
  5. При профілактиці хвороб жовчного міхура, користь проявляється в поліпшенні відтоку жовчі з організму, а також у виведенні і руйнуванні холестеринових кам’яних утворень в жовчному міхурі.

↑ зміст

Користь зеленого кава

Зелена кава складається з не підпали під час смаження зерен, а значить, зберігає в собі всі найкорисніші компоненти. У необсмажених зернах міститься велика кількість хлорогенова кислоти, користь якої для здоров’я очевидна, так як вона є профілактичним засобом при багатьох серйозних захворюваннях.

Зелені кавові зерна:

  • Допомагають боротися із зайвою вагою;
  • Сприяють зменшенню кількості жиру на внутрішніх органах;
  • Знижують рівень
  • Чи є потужним природним антиоксидантом.

В його складі присутній кофеїн тому, незважаючи на позитивні властивості, його надмірне вживання може призвести до небажаних «кавовим» побічних ефектів. Хоча після ряду досліджень було доведено, що шкода зеленого кава відзначається тільки при сильному перевищенні добової норми.

↑ зміст

Користь в косметології

Кавове зерно досить часто є головним компонентом всіляких скрабів, масел і масок для тіла і волосся.

  1. Кавові обгортання

Кавові антицелюлітні обгортання завдяки розігріваються ефектом сприяють швидкому позбавленню від зайвих кілограмів, тонізуючи, вирівнюючи і підтягуючи шкіру. Слід зауважити, що для створення масок і скрабів в домашніх умовах краще не використовувати розчинну каву, незважаючи на високий вміст в ньому кофеїну.

  1. Масло із зелених кавових зерен

З не обсмажених зелених зерен виходить прекрасне масло, яке добре зволожує шкіру, допомагає боротися з ознаками старіння, а також підвищує її захисні властивості. Таке масло також здатне лікувати опіки, розсмоктувати рубці і усувати розтяжки.

↑ зміст

Користь кави з молоком

Молоко є прекрасним доповненням до кави, оскільки пов’язує деяку частину кофеїну, дозволяючи знизити його можливу шкоду для організму. В цьому випадку можна вживати навіть розчинна кава, не побоюючись сильних негативних наслідків, оскільки наявність молока знижує кислотність і допомагає запобігти печію.

На кров’яний тиск і нервову систему такий продукт сприятливо діє, тому його можна вживати навіть гіпертонікам з дотриманням добової норми.

На дієтах таке поєднання також позначається найкращим чином, оскільки молоко некалорійний продукт. А якщо врахувати, що кава сприяє вимиванню необхідного організму кальцію, то наявність молока дозволяє досягти необхідного балансу.

↑ зміст

Шкода кави і протипоказання

При деяких захворюваннях краще не зловживати даними напоєм, оскільки кофеїн, що міститься в ньому, може при підвищених дозах загострити захворювання і завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Кава не рекомендується при:

  • Будь-яких розладах сну;
  • Підвищеному внутрішньоочний тиск, глаукомі;
  • виражений атеросклероз;
  • Будь-яких порушеннях роботи серця, особливо серцевого ритму;
  • Наявності жовчнокам’яної хвороби;
  • Вагітність і в період годування грудьми краще обмежити його вживання, незважаючи на те що явну шкоду в дані періоди зафіксовано ні (крім зайвої фізичної активності немовлят, що знаходяться на грудному вигодовуванні);
  • діареї і розладах шлунка, так як кофеїн здатний посилити симптоми;
  • Спочатку високому кров’яному тиску;
  • Тривожних розладах і стресах;
  • Цукровому діабеті.

Одним з негативних властивостей кави вважається руйнування зубної емалі, що приводить до жовтизни зубів і неприємного запаху з рота. Крім цього він може завдати шкоди людям у віці і дітям, тому його вживання до 18 років і після 50 краще обмежувати або зовсім спробувати від нього відмовитися.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кави

Кава — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *