Кавун — користь чи шкода?

Зелений, смугастий, ідеально круглий, витягнутий, овальний, але завжди з красивою яскраво червоною або рожевою м’якоттю — це представник баштанних — кавун. Зараз культивується безліч його сортів, розширився ареал обробітку.

Вага зрілих плодів від 2-3кг до 100 кг. Популярними є і відомі сорти:

  • астраханський,
  • херсонський,
  • Кримсон Світ,
  • корейський,
  • вогник,
  • шуга.

Хто відмовиться в літню спеку від шматочка холодного солодких ласощів, а вже користь кавуна відома з давніх часів.

↑ зміст

Кавунова м’якоть — ласощі і ліки

З давніх часів кавун відомий, як джерело води, вітамін і мікроелементів. У ньому є все, що допоможе відновити сили, нормалізувати водний і сольовий баланс, отримати заряд бадьорості. Користь кавуна неоціненна.

Серед лідерів по вирощуванню та експорту кавунів наступні країни:

  • Китай,
  • Туреччина,
  • Бразилія,
  • США,
  • Єгипет.

Росія на 11 місці серед виробників цієї популярної баштанної культури. Завдяки чудовим смаковим якостям, кавун — це перш за все затребуваний, популярний продукт харчування.

Користь кавуна обумовлена змістом вітамінів, мікро і макроелементів в кірці, насінні і м’якоті. Вони містять: залізо, фосфор, кальцій, магній, калій, натрій.

Вітаміни:

  • тіамін — В 1,
  • рибофлавін — У 2,
  • ніацин — В 3,
  • фолієва кислота — У 9,
  • каротин — А,
  • аскорбінова кислота — С.

В м’якоті присутні до 15% цукрів:

  • глюкози,
  • фруктози,
  • сахарози.

Доведено, визнана офіційною медициною користь, ефективність кавунової м’якоті в дієтичному харчуванні при різних захворюваннях, порушенні обміну речовин:

  • ожирінні,
  • анемії,
  • захворюванні печінки,
  • сечовивідних шляхів,
  • підвищенні рівня холестерину.

Присутність солей калію, магнію, натрію, робить м’якоть ідеальним сечогінним засобом, який очищає організм, знімає набряки різного походження. У народній медицині використовуються всі частини.

↑ зміст

Кавун — використання без відходів

Підсушені і подрібнені кавунові насіння — джерело амінокислот, моно і поліненасичених жирних кислот, в тому числі і омега — 6. Високий вміст цинку допоможе зміцнити імунну систему і уникнути стресів.

підсушені, подрібнене насіння кавуна — ефективний засіб від внутрішніх паразитів — глистів. Тут вони діють не гірше гарбузових.

Кавунове масло, що отримується з насіння, порівняно з мигдальним, може навіть замінити його. В аптечній мережі з’явилася біодобавка — порошок з кавунових насіння.

Не поспішайте викидати кірки. Підсушіть їх, вони відмінно замінять кавун в ті сезони, коли немає свіжих плодів. Користь від висушених кірочок нітрохи не менше, відвар з них чудове протизапальну, сечогінну засіб . Застосовується при вірусних і простудних захворюваннях.

↑ зміст

Кавун не тільки лікар, а й домашній косметолог

Порошок з насіння, змішаний з невеликою кількістю рідкого мила — прекрасний натуральний скраб для тіла. Скоринка кавуна, з невеликою кількістю м’якоті — відмінний природний спосіб зробити легкий масаж обличчя і підживити шкіру.

М’якоть можна включати в домашні маски для обличчя, шиї, декольте, кистей рук.

Чому ж іноді від вживання корисного продукту виникає нездужання, нудота, блювота? Чому він може заподіяти шкоду?

↑ зміст

Чому погано від кавуна?

Що б з’їдений кавун не завдав шкоди, не привів на лікарняне ліжко, треба дотримуватися кількох простих, але дуже важливих правил:

  • правильно вибрати
  • правильно зберігати
  • правильно їсти

Вибираючи кавун, купуйте цілий, чи не підгнилий, що не пошкоджений, що не тріснутий плід. При натисканні він повинен бути досить твердим. При натиску кірка НЕ провалюється під рукою.

Зрозуміло, що під нею не видно колір м’якоті і завжди зберігається спокуса надрізати кавун при покупці, що б переконатися в його стиглості. Важливо пам’ятати, що на поле він лежить на землі, транспортується і продається не в стерильних умовах. На його поверхні можуть бути присутніми непередбачувані мікроорганізми, в тому числі і патогенні. При надрізанні вони моментально отримувати доступ всередину, де на солодкої м’якоті почнуть посилено харчуватися і розмножуватися. Дуже швидко перетворюючи її в продукт, здатний принести шкоду здоров’ю.

Перед трапезою вимийте кавун теплою водою чистою губкою, з усіх боків, після чого ще раз промийте інший, краще проточною водою. Надрізати чистим ножем, безпосередньо перед їжею.

Якщо весь кавун не вдалося з’їсти за один раз, накрийте зріз харчовою плівкою і помістіть на окрему полицю холодильника. Тут він може пролежати не більше 3-5 годин. Деякі називають максимальний термін зберігання три доби. Не ризикуйте! Ці рекомендації орієнтовані на температуру 0 градусів, тоді як побутовий холодильник не дає нижче + 4 С.

Неправильне товарне сусідство — ще один спосіб перетворити корисний продукт в суцільний шкоду.

Бажано їсти кавун, як окреме самостійно блюдо. Якщо з’їсти його після важкої, важко перетравлюються їжі, наприклад м’яса у вигляді шашлику, то виникнуть симптоми, схожі з отруєнням. І шкода тут не від самого плоду, а від того що він буде перебувати в шлунково-кишковому тракті так само довго, як і м’ясо.

Так само не користь, а шкоду буде від недостиглого або перезрілого плода. Розрізали, побачили що м’якоть майже біла або занадто темна, м’яка, з кислим запахом бродіння? Не шкодуйте витрачених грошей, безжально розлучайтеся з покупкою, не ризикуйте здоров’ям.

Завжди дотримуйтесь норму, при індивідуальній непереносимості, в гострій стадії захворювань шлунково-кишкового тракту, краще відмовитися від продукту зовсім. Маленьким дітям, літнім і ослабленим людям, краще не вживати більше 200 грам м’якоті щодня.

Дотримуйтесь цих правил і кавун не заподіє шкоди, залишиться смачним і корисним.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кавуна

Кавун — користь чи шкода?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *