Кишмиш — користь і протипоказання

Ті, хто вважають кишмиш — окремим сортом винограду помиляються. Кишмиш — це ціла група сортів, виведених селекційним шляхом, а їх головною відмінністю і навіть перевагою є повна відсутність кісточок.

Виноград кишмиш вирощується, в основному, на території Близького Сходу і Середньої Азії. Його набиті грона, вага яких в окремих випадках може досягати кілограма, усипані солодкими і соковитими ягодами невеликого розміру, покритими специфічним восковим нальотом. Маючи тривалий термін зберігання, продукт витримує тривалу транспортування і універсальний в застосуванні.

Ягоди цього винограду можна вживати в свіжому, сушеному або минулому теплову обробку вигляді. Вони широко використовуються в кулінарії для приготування салатів, десертів, кондитерських виробів, випічки, джемів або варення, а також служать сировиною для виробництва фруктових напоїв і вин.

Існує величезна кількість різновидів кишмишу — білий (зеленуватого кольору), рожевий, червоний і чорний (фіолетовий) виноград. Особливо цінується останній, адже в його складі у великій кількості присутні антиоксиданти, так звані «речовини молодості» та інші корисні елементи, необхідні для здоров’я нашого організму.

↑ зміст

Склад кишмишу

Стиглі ягоди кишмишу є джерелом вітамінів (А, С, Е, РР), фолієвої кислоти, легко засвоюваних цукрів, клітковини, органічних кислот (винної, яблучної, лимонної та бурштинової), мінеральних речовин (калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, нікелю, марганцю, молібдену і ін.) і ефірних масел. У склянці виноградного соку — добова норма вітаміну В, а завдяки високому вмісту вітаміну Р, вітамін С засвоюється організмом особливо добре.

За своїм хімічним складом кишмиш багато в чому нагадує білий виноград. Крім аскорбінової кислоти в достатній кількості в ньому міститься хлорофіл, який бере безпосередню участь в обмінних процесах, що відбуваються в організмі, підтримує імунітет, а також відповідає за регенерацію тканин. Флавоноїди і поліфеноли успішно борються з активними вільними радикалами і гальмують процеси передчасного старіння, а кверцетин, присутні в шкірці темних сортів, допомагають перемогти недокрів’я, низький гемоглобін, нервове виснаження і депресію.

виноградний сік містить велику кількість солей заліза, що сприяють утворенню червоних кров’яних кульок, пектину, який активізує процес виведення важких металів і токсинів, і ензимів, що нормалізують процес перетравлювання їжі. За змістом же харчових волокон кишмиш значно поступається яблукам і груш, а значить легше переробляється ШКТ і може бути введений в раціон людини, недавно переніс харчові отруєння.

↑ зміст

Користь винограду

Користь винограду кишмиш, втім як і будь-який іншого сорту, для нашого організму величезна. Сонячні ягоди не тільки піднімають настрій, але і є відмінним загальнозміцнюючим і тонізуючу дію. Однак захоплюватися поїданням винограду з метою оздоровлення не варто. Досить 20-25 ягід в день, щоб поповнити запас корисних компонентів. З’ївши більше, ви ризикуєте заробити діарею, метеоризм і навіть харчове отруєння. Ягоди кишмишу досить калорійні, до того ж часто обробляються хімікатами для збільшення терміну придатності.

Про неприємні наслідки багато хто намагається не думати, однак краще все ж не нехтувати порадами лікарів і вживати виноград в рекомендованому кількості. Також ягоди потрібно не просто обполіскувати під водою, а вимочувати близько години, попередньо відокремивши кожну виноградину від грона. Так з продукту віддалиться максимум забруднень і токсинів, а ви вбережете себе від зайвих проблем зі здоров’ям.

В яких випадках користь кишмишу буде особливо відчутна?

  • завдяки достатньому вмісту вітаміну В, ягоди кишмишу допомагають запобігти захворюванням печінки і нирок;
  • показаний виноград і при захворюваннях органів дихальної системи, особливо при сильному кашлі, бронхіті, ангіні або астмі;
  • володіючи жовчогінну дію, кишмиш зменшує печію і нудоту, а відвар зі свіжих ягід допоможе при проблемах з жовчним міхуром;
  • регулярне вживання винограду — відмінна профілактика тромбофлебіту;
  • наявність в його складі бору, що знижує ймовірність розвитку остеопорозу, робить продукт особливо корисним для людей похилого віку;
  • кишмиш є хорошим джерелом енергії, в зв’язку з чим його користь для людей, які ведуть активний спосіб життя буде досить висока;
  • виноград допоможе і тим, хто знаходиться в стресовій ситуації. Він виявляє легку заспокійливу дію і знімає напругу.

↑ зміст

Протипоказання

Виноград кишмиш, користь і шкода якого обумовлені, в першу чергу, не сортом, а компонентами, що входять до його складу, крім показань має і протипоказання.

  • Продукт містить чимало калорій і цукру, а тому цукровому діабеті та ожирінні його слід виключити з раціону.
  • Категорично не бажано вживання кишмишу людям з виразкою шлунка, панкреатитом і холециститом.
  • Контактуючи із зубною емаллю, виноградний сік має на неї руйнівну дію, тому лікарі рекомендують після того, як ви поласували ягодою, обов’язково полоскати рот чистою водою.
  • Не варто і поєднувати в одному прийомі їжі виноград і молочні продукти. Уникнути діареї під більшості випадків не вдасться.

Тим же, у кого немає проблем зі здоров’ям, відмовляти собі в чудовому ласощах не варто. Адже ягоди кишмишу — справжня скарбниця корисних компонентів.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду винограду кишмиш

Кишмиш — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *