Кисіль — показання та протипоказання до вживання солодкого десерту

Кисіль — інтернаціональне блюдо. Його варять у всіх країнах, тому компонентний склад цього солодкого десерту неймовірно різноманітний. Готують кисіль з ягід, фруктів, ревеню, шоколаду та багато чого іншого. А деякі рецепти, наприклад, киселю Ізотова, були винайдені і навіть запатентовані в наш час. Чи може це популярне блюдо завдати шкоди організму? Про це ви дізнаєтеся з цієї статті.

Історики кажуть, що кисіль, поряд з квашеною капустою і житнім хлібом, дуже почитала Катерина Друга. Правда, в ті часи це блюдо готували не з крохмалю, а з заквашенного відвару злаків (жита, пшениці, вівса). Такий продукт був дуже схожий на холодець і мав кислий смак.

↑ зміст

Який кисіль краще

Давно відома поживна цінність і користь киселю для дітей, літніх і хворих. Цей напій включений до складу багатьох лікувальних столів.

Кисіль має масу цінних властивостей. Його в’язка структура з натуральних компонентів благотворно діє на шлунок і слизову кишечника. Він покращує травлення, сприяє підтримці нормальної мікрофлори в шлунково-кишковому тракті, знижує кислотність. Оздоровча користь киселю має різнобічний характер:

  1. Журавлинний — рекомендований при застуді, запаленнях, грипі.
  2. Чорничний — покращує зір і допомагає при розладах шлунково-кишкового тракту.
  3. Яблучний — підвищує гемоглобін, нормалізує травлення.
  4. Вишневий — має антисептичні властивості, корисний при захворюваннях легенів, бронхітах, трахеїтах.
  5. Горобиновий — очищає і відновлює нормальну функцію печінки і нирок.
  6. Порічковий — зміцнює капіляри.
  7. Шипшиновий — здатний вилікувати виразку двендцатіперстной кишки.
  8. Черемховий — благотворно впливає на роботу серця, доведена його користь при ІХС, в період після інфарктного відновлення.
    Кисіль дуже ситне блюдо. Подають його з молоком, сметаною, цукром або морозивом. Дієтологи попереджають, що продукт з великим вмістом крохмалю може завдати шкоди хворим на діабет і ожиріння.

Кисіль може бути приготований з будь-яких ягід і фруктів. Але найкориснішим вважається продукт з вівсяної крупи, відомий як кисіль Ізотова.

↑ зміст

Приготування киселю

Густота киселю залежить від вмісту в ньому крохмалю. Для отримання страви рідкої консистенції на склянку води беруть половину чайної ложки крохмалю. А якщо ви хочете отримати густий кисіль, пропорції ті ж, тільки потрібно взяти столову ложку. Для приготування цієї страви можна взяти картопляний (його розводять холодною водою) або кукурудзяний (його розводять холодним молоком) крохмаль.

Готують кисіль так:

Варять сироп з ягідного або фруктового соку. Картопляний або кукурудзяний крохмаль розмішують в холодній рідини і тонкою цівкою наливають в киплячий сироп. Постійно помішуючи, доводять до кипіння, вимикають вогонь і остуджують. Кисіль гарячим не п’ють, його користь має найбільш виражений ефект в холодному або теплому вигляді.

Протипоказань до вживання цієї страви немає. Єдиний виняток: магазинний кисіль з додаванням консервантів і ароматизаторів може завдати шкоди організму навіть здорової людини.

↑ зміст

Кисіль Ізотова

Рецепт унікального киселю був винайдений лікарем-вірусолога Володимиром Ізотовим. Його користь для організму безцінна. Регулярне вживання киселю Ізотова допомагає справлятися з такими серйозними недугами як:

  • Захворювання печінки, шлунка, підшлункової залози і т.д.
  • Нефрит, нефрози, запалення сечового міхура, каменеутворення в нирках
  • Захворювання серця і судинної системи
  • Синдром хронічної втоми, млявість, депресія
  • Низький імунітет
  • Дисбактеріоз, запори

Вівсяний кисіль помітно покращує загальний стан організму, підвищує тонус і підвищує витривалість, уповільнює процеси старіння. Крім того, він нейтралізує шкоду токсинів, отрут, канцерогенів. Сам автор за допомогою цієї страви позбувся наслідків кліщового енцефаліту.

Його користь має виражений характер на самопочуття і дітей, і дорослих.

Вживати його краще на сніданок, як самостійне блюдо і після нього нічого не їсти протягом 3 годин . Кисіль Ізотова дуже бадьорить організм, тому є на ніч його не бажано — може викликати безсоння.

↑ зміст

Рецепт киселю Ізотова

Приготування киселю Ізотова досить трудомісткий процес, але всі зусилля окупаються з лихвою.

Спочатку готується вівсяної фільтрат:

В трилітрову скляну банку засипають 300 — 350 г вівсяних пластівців і 8 ст.л. грубодробленого вівса. Грубодробленого овес покращує процес бродіння. Крім того, його користь і вміст у ньому корисних речовин вище. Додають 100 мл кефіру і 2 літри теплої води. Кефір кладеться в концентрат для молочнокислого бродіння. Надалі, при приготуванні фільтрату замість кефіру можна класти кілька ложок готового вівсяного концентрату. Можна додати 50 грамів житнього хліба. Це навіть поліпшить смак вівсяного киселю.

Перемішують вміст дерев’яною ложкою, закривають банку кришкою і прибирають в затінене тепле місце. Дуже важливо, щоб під кришкою в банку залишалося трохи повітря для нормального протікання процесів бродіння. Триває бродіння від 1 до 3 діб. Готовність продукту можна визначити по характерному кислуватий запах і утворення бульбашок.

Далі вміст банки фільтрують через сито. Виходить 2 літри фільтрату. Потім залишилася в ситі гущу промивають чистою водою і цей слабший фільтрат наливають в інший посуд. Обидва фільтрату відстоюють 16-18 годин. Гущу, до речі, теж можна їсти, додаючи в каші і тісто.

Через кілька годин фільтрат розділяється на кілька фракцій. Верхню рідина (квас) акуратно зливають за допомогою трубочки, його можна вживати відразу. Квас — джерело корисних речовин. Він може зберігатися в холодильнику до 7 днів. Варто відзначити, що вівсяний квас може принести шкоду при гострому панкреатиті, так як активізує секреторну функцію.

Густий концентрат — це і є основа киселю. Він може зберігатися в холодному місці до 3 тижнів.

Кисіль Ізотова:

На 250 мл води береться 2-4 ложки концентрату (кількість залежить від бажаної густоти страви). Розчин доводиться до кипіння і вариться 4-5 хвилин. Час варіння бажано не збільшувати, так як при цьому завдається шкода корисним мікроорганізмам.

В готовий кисіль можна додавати сіль, масло, мед. Їдять його з житнім хлібом.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду киселю

Кисіль — показання та протипоказання до вживання солодкого десерту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *